ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν θα ενταχθούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τα επόμενα 5 χρόνια

  • Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πωλ Κλίμκιν.

 

«Η Ουκρανία, όπως είναι τώρα, δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα, δύο ή πέντε χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κλίμκιν σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το Κίεβο έχει μεσοπρόθεσμα σχέδια για ένταξη στις δυτικές οργανώσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Αν κάποιος σας πει ότι θα συμμετάσχουμε σε ένα ή δύο χρόνια, τότε να μην τους πιστέψετε. Είναι μια καθαρή ανοησία και κάτι παραπλανητικό. Αλλά αν κάποιος πει ότι πρόκειται για θέμα τουλάχιστον 30 ετών, τότε να μην το πιστέψετε επίσης. Η εμπειρία λέει το αντίθετο, » πρόσθεσε ο Κλίμκιν.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας. Το Νοέμβριο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά συνταγματικών τροπολογιών που θα καταστήσουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ως τη βασική στρατηγική της χώρας

Τον Δεκέμβριο του 2014, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του καθεστώτος μη ένταξης της χώρας (σ.σ. που ίσχυε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης) και να εργαστεί προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο του 2017, το κοινοβούλιο καθόρισε τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ως στρατηγικό στόχο εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει την πλήρη συμβατότητα των ενόπλων δυνάμεών της με τις χώρες του ΝΑΤΟ έως το 2020

Σχετικά Άρθρα

Back to top button