ΥΓΕΙΑ

Ακυρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον «Ευαγγελισμό»

Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε ότι «δεν συμφωνούν να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί» για την κατασκευή του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την ακύρωση της δωρέας για την κατασκευή κτηρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως αναφέρει, η τελική απόφαση λήφθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018 σε σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκησης του νοσοκομείου, με τους επικεφαλής της τελευταίας να ενημερώνουν πως “δεν συμφωνούν να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί”.

Η δωρεά αφορούσε τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός κτηρίου στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια Οίκος Αδελφών και Αδελφών Νοσοκόμων, το οποίο θα στέγαζε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά την αρχική συμφωνία των εκπροσώπων του νοσοκομείου, στην πορεία διατυπώνονταν κυρίως επιφυλάξεις και αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων και στη συνέχεια και από το ΔΣ

Οι αντιδράσεις αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. “Λόγω της στενότητας των χώρων ο Ευαγγελισμός δε μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του. Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αφού στα κτίρια αυτά λειτουργούν ήδη πολλές υπηρεσίες και Τμήματα του Νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Κανείς άραγε δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που ήδη υπάρχουν στον Ευαγγελισμό από έλλειψη χώρων για πλήθος προβληματικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου;

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει χώρος για Αρχείο Ασθενών και Υπηρεσιών, οι ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών απαιτούν τουλάχιστον διπλασιασμό του χώρου που καταλαμβάνουν τώρα, δεν υπάρχουν χώροι αναμονής μεταμοσχευμένων ασθενών και εξυπηρέτησης των συγγενών των ασθενών καθώς και πλήθος άλλες ελλείψεις για ένα μεγάλο Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο και περισσότερο καταξιωμένο στη χώρα.

Επίσης, κανείς δεν σκέφτηκε τις ανάγκες που θα υπάρξουν στο άμεσο και απώτερο μέλλον με τις αυξανόμενες διαρκώς εξελίξεις τις ιατρικής που απαιτούν παράλληλα την εγκατάσταση νέων εξοπλισμών και Τμημάτων. Για παράδειγμα, ήδη δεν υπάρχει χώρος εγκατάστασης του δεύτερου Μαγνητικού Τομογράφου που εξασφάλισε για το Νοσοκομείο η Περιφέρεια Αττικής” είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους οι εργαζομενοι. 

Οι προσπάθειες του Ιδρύματος για την υλοποίηση του έργου

Το ΙΣΝ πραγματοποίηςε, όπως αναφέρει, εκτεταμένες συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς τονίζοντας τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, με δεδομένη την αξία της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη της παγκοσμίως.

Σημειωτέον ότι το έργο θα υπέγραφε και παλι ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano. Το ΙΣΝ πρότεινε την τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε καθώς η θέση του ΔΣ του Νοσοκομείου παραμένει ότι στους νέους χώρους δεν θα πρέπει να συστεγαστούν άλλες υπηρεσίες. 

Θα συνεχιστούν τα αλλα έργα του Ιδρύματος στον Ευαγγελισμό

“Η ακύρωση αυτή δεν επηρεάζει την πρόοδο όλων των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο ίδιο νοσοκομείο, που προχωρά κανονικά” τονίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε τη βούληση το ΙΣΝ να αξιολογήσει προτάσεις και ενδεχομένως να συνδράμει στην στήριξη του σημαντικού τομέα της Νοσηλευτικής επιστήμης στη χώρα, τόσο μέσα από πιθανές συνεργασίες με τη Σχολή Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (το οποίο εξάλλου όταν συστάθηκε είχε ως βασικό στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των Αδελφών Νοσοκόμων), όσο και με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close