ΙΣΤΟΡΙΑ

1 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1822 : Η καθιέρωση της γαλανόλευκης

1η Ιανουαρίου 1822 : Σαν σήμερα καθιερώθηκε η γαλανόλευκη. Τι συμβολίζει. Ποιες είναι οι επικρατέστερες εκδοχές


 

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό )

Την 1η Ιανουαρίου 1822 συνήλθε στην Πιάδα της Επιδαύρου η Α΄Εθνοσυνέλευση. Ανάμεσα στα πολλά που συζητήθηκαν τέθηκε και το ζήτημα της καθιέρωσης ενιαίας επαναστατικής σημαίας, ώστε να σταματήσει η σύγχυση που επικρατούσε μέχρι τότε από την εμφάνιση δεκάδων σημαιών.

Με το ΡΔ΄άρθρο του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας ορίστηκε η ενιαία σημαία να συμβολίζει «την Πάρεδρον του Θεού Σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα» και καθιερώθηκε να φέρει ως σύμβολο τον σταυρό και ως χρώματα το κυανό και το λευκό. 

Στις 15 Μαρτίου 1822 στην Κόρινθο, το Εκτελεστικό Σώμα με το Διάταγμα 540 προσδιόρισε τις λεπτομέρειες της παραπάνω απόφασης.

Η σημαία «των κατά γην δυνάμεων» θα ήταν τετράγωνη, κυανού χρώματος, με έναν λευκό σταυρό στη μέση.

Η ναυτική σημαία διακρινόταν σε πολεμική και εμπορική. Η πολεμική διαιρέθηκε σε εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα.

Στην άνω εσωτερική γωνία της υπήρχε κυανό τετράγωνο με λευκό σταυρό στη μέση. Τα παραπάνω ενέκρινε και επικύρωσε και το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας στην Τροιζήνα (Μάιος 1827), ορίζοντας να μη μεταχειρίζονται οι Έλληνες άλλες σημαίες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Η παραπάνω διαταγή εφαρμόστηκε καθολικά στην αρχή, καθώς προσέκρουσε στο έντονο τοπικιστικό πνεύμα των επαναστατών. Βαθμιαία όμως η κυανόλευκη επικράτησε, με συνέπεια να τερματιστεί η σύγχυση λόγω των ποικίλων χρωμάτων και σχημάτων.

Στις 30 Ιουλίου 1828, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας εξέδωσε ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο «τα πολεμικά και εμπορικά πλοία της Ελλάδος θέλουν φέρει μιαν και την αυτήν σημαίαν, την μέχρι σήμερον πολεμικήν», αποκαθιστώντας έτσι μια μεγάλη αδικία σε βάρος του ελληνικού εμπορικού στόλου ο οποίος είχε σηκώσει το βάρος του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Όσον αφορά στο σκεπτικό της επιλογής των χρωμάτων (λευκού και κυανού), τις σειρές και τους συμβολισμούς που επιδιώχθηκαν υπάρχουν ποικίλες απόψεις, οι οποίες ακόμη και σήμερα οδηγούν σε διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών.

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκαν οι ακόλουθες απόψεις και εκδοχές αν και οι περισσότερες αποτελούν ρομαντικές θεωρήσεις και στερούνται αποδεικτικών στοιχείων.

  • Ο κυανόλευκος συνδυασμός προέρχεται από τα χρώματα του πέπλου της θεάς Αθηνάς.
  • Τα συγκεκριμένα χρώματα επελέγησαν από τις κυανόλευκες σημαίες του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή την κυανόλευκη επίσημη ενδυμασία των Βυζαντινών αξιωματούχων ή από την αυτοκρατορική σημαία των Παλαιολόγων.
  • Τα χρώματα και το σχήμα είναι δανεισμένα από τη σημαία του φημισμένου οπλαρχηγού  Ιωάννη Σταθά. Πανομοιότυπο της σημαίας του Ιωάννη Σταθά
  • Το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και τον καλό σκοπό των Ελλήνων που επιδίωκαν την ανεξαρτησία. Το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας, την ουράνια δύναμη η οποία βοήθησε τον άνισο αυτό Αγώνα να τελειώσει ευνοϊκά για το ελληνικό έθνος (αυτή είναι και η επικρατούσα άποψη).
  • Τα χρώματα συμβολίζουν τον ουρανό (κυανό) και τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας (λευκό).
  • Τα χρώματα είναι ο συνδυασμό της κυανής ναυτικής βράκας και της λευκής φουστανέλας.
  • Οι εννέα κυανές-λευκές οριζόντιες λωρίδες περιέχονταν στην αυτοκρατορική σημαία του Νικηφόρου Φωκά, τις οποίες διατήρησε στο οικόσημο της και στη σημαία της η οικογένεια των Καλλέργηδων πιστεύοντας ότι αντλούσε την καταγωγή της από τον εν λόγω αυτοκράτορα. *Οι εννέα οριζόντιες λωρίδες συμβολίζουν τις εννέα Μούσες.
  • Οι παράλληλες επαναλαμβανόμενες λωρίδες συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.
  • Οι οριζόντιες λωρίδες επιλέχθηκαν με βάση τα πρότυπα της αμερικανικής σημαίας (πρόκειται για μια άποψη η οποία δεν στερείται σοβαρότητας).
  • οι  εννέα λωρίδες είναι μια, για κάθε συλλαβή της φράσης «ελευθερία η θάνατος»
Στο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1821-1997», εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ, αναφέρεται:
«Με την επιλογή του κυανού, του χρώματος του ουρανού, υποδηλώνεται η θεότητα του Αγώνα, αφού ο Θεός ενέπνευσε στο έθνος τη μεγαλουργή ιδέα, παρότι αδύνατο και άοπλο, να αναλάβει και να φέρει σε αίσιο πέρας τον άνισο εκείνο αγώνα.
Με το λευκό υποδηλώνεται ο καθαρός, άμωμος και αγνός σκοπός των Ελλήνων που μοναδική τους επιδίωξη ήταν η απελευθέρωση και η ανεξαρτησία του έθνους και η απαλλαγή του από την πολύχρονη σκληρή τυραννία.
Εξάλλου, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οι εννέα κυανόλευκες ταινίες αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», που ήταν και ο όρκος των παλικαριών της Επαναστάσεως».
Το βέβαιο είναι ότι σε κανένα από τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, μέσω των οποίων καθιερώθηκε η εν λόγω σημαία, δεν υπάρχει η αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη χρωματική επιλογή και το σχήμα.
Φαίνεται ότι η κυανόλευκη κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά της. Ωστόσο, συνεχίζει να εμπνέει.
Νίκος Γιαννόπουλος ιστορικός…

‘Αλλα γεγονότα ..

 

45 π.Χ…. Η 1η Ιανουαρίου καθιερώνεται πρώτη ημέρα του έτους μετά την εισαγωγή του Ιουλιανού ημερολογίου στη Ρώμη.

630….  Ο προφήτης Μωάμεθ, επικεφαλής ισχυρού στρατού,  κυριεύει τη Μέκκα.

1523…. Οι Οθωμανικές Δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς καταλαμβάνουν τη Ρόδο, την οποία θα κρατήσουν για τα επόμενα 390 χρόνια. Οι Ιωαννίτες ιππότες και 4.000 Ροδίτες παίρνουν το δρόμο της εξορίας.

1788…. Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο των Times του Λονδίνου.

 

1801….  Η Ιρλανδία ενώνεται με τη Μ. Βρετανία και σχηματίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο της Μ. Βρετανίας και Ιρλανδίας. Στη σημαία του 1606 προστίθεται και ο σταυρός του Αγίου Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών.

1804…. Ο Άγιος Δομίνικος, που μετονομάζεται σε Αϊτή, κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και γίνεται η πρώτη μαύρη Δημοκρατία στην αμερικανική ήπειρο.

1806…. Καταργείται το Γαλλικό Επαναστατικό Ημερολόγιο από το Ναπολέοντα και η Γαλλία επιστρέφει στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1808…. Καταργείται η εισαγωγή σκλάβων στις ΗΠΑ.

1811…. Ο Άνθιμος Γαζής εκδίδει στη Βιέννη την εφημερίδα “Λόγιος Ερμής”.

1813…. Ιδρύεται στην Αθήνα η “Φιλόμουσος Εταιρεία”, με σκοπό την αναζωογόνηση του ελληνικού πνεύματος.

1822…. Η Α’ Εθνική Συνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων κηρύσσει στην Επίδαυρο την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψηφίζει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, γνωστό ως “Προσωρινόν Πολίτευμα” ή “Νόμος της Επιδαύρου”. Η Γαλανόλευκη καθιερώνεται ως η επίσημη σημαία του κράτους.

 

1824…. Εκδίδεται στο Μεσολόγγι από τον Ελβετό φιλέλληνα γιατρό, Ιάκωβο Μάγιερ, η εφημερίδα “Ελληνικά Χρονικά”.

1840…. Διεξάγεται στη Νέα Υόρκη ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπόουλινγκ.

1847….  Η πολιτεία του Μίτσιγκαν γίνεται η πρώτη που καταργεί τη θανατική ποινή.

1859….  Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη τηλεγραφική γραμμή στην Ελλάδα ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά.

1863…. Με παρότρυνση του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, υπογράφεται η Διακήρυξη της Απελευθέρωσης των σκλάβων στα ομόσπονδα κράτη των ΗΠΑ.

1880…. Ο Φερντινάν Ντε Λεσέπς αρχίζει την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

 

1890…. Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα δίχτυα στο Bolton της Αγγλίας.

1892…. Ανοίγει το κέντρο υποδοχής μεταναστών του Έλις Άιλαντ στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης.  Ο πρώτος άνθρωπος που αποβιβάζεται στο νησί, ανάμεσα στο Μανχάταν και στο Αγαλμα της Ελευθερίας, είναι η Ανι Μουρ, μια 15χρονη Ιρλανδέζα που φτάνει πρώτη από 12 εκατομμύρια μετανάστες ως το 1954.

 

1899…. Λήγει η ισπανική κυριαρχία στην Κούβα.

1901…. Οι βρετανικές αποικίες στην Αυστραλία (Νέα Νότια Ουαλία, Κουίνσλαντ, Βικτώρια, Νότια Αυστραλία, Τασμανία, και Ομόσπονδη Δυτική Αυστραλία) σχηματίζουν την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας.

1904…. Ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ στην Αγγλία (Motor Car Act 1903). Προβλέπει άδεια κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και ανώτατο όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα.

1905…. Εγκαινιάζεται ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος, που καλύπτει τη διαδρομή Βλαδιβοστόκ – Παρίσι σε 21 ημέρες.

1912…. Εγκαθίσταται η Δημοκρατία της Κίνας.

1915…. Η ασπιρίνη κυκλοφορεί σε μορφή ταμπλέτας.

 

1919…. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ ιδρύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας.

1925…. Η νορβηγική πρωτεύουσα Κριστιάνα μετονομάζεται σε Όσλο.

1927…. Η Τουρκία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1928…. Το πρώτο κτίριο με κλιματισμό εγκαινιάζεται στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

1934…. Εγκαινιάζονται οι φυλακές στο νησί Αλκατράζ των ΗΠΑ.

 

1935…. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Πασά, παίρνει το επίθετο Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων).

1939…. Στις ΗΠΑ, ο Ουίλιαμ Χιούλετ και ο Ντέιβιντ Πάκαρντ ιδρύουν την εταιρεία Hewlett – Packard (HP).

1942….  Αντιπρόσωποι 26 κρατών που μάχονται τον Άξονα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη “Δήλωση των Ηνωμένων Εθνών”, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ίδρυση του ΟΗΕ.

1946…. Εκτελείται η πρώτη πτήση στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

…. Την ίδια μέρα, ολοκληρώνεται από τους Μότσλι και Έκερτ η κατασκευή του ΕΝΙΑC, του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή στις ΗΠΑ, στη σχολή Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

 

1948…. Εθνικοποιούνται οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι από την Εργατική κυβέρνηση της χώρας.

1956…. Το Σουδάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Μεγάλη Βρετανία.

1957…. Η Γαλλία επιστρέφει στη Γερμανία την περιοχή του Σάαρ, που γίνεται το 10ο κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1958…. Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), που είχε υπογραφεί από 6 κράτη (Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία)  το Μάρτιο του 1957.

1959…. Ο Κουβανός δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα εγκαταλείπει την Αβάνα, διαφεύγοντας στην Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται νέος κυβερνήτης του νησιού.

 

1960…. Το Γαλλικό Καμερούν κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Γαλλία υπό τον πρόεδρο Αχμάντου Αχίτζο.

1965…. Ιδρύεται η παλαιστινιακή οργάνωση Αλ Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

1966…. Στις ΗΠΑ, τίθεται σε ισχύ νόμος που επιβάλλει την αναγραφή της ένδειξης “Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία” στα πακέτα των τσιγάρων.

1972…. Υιοθετείται η παγκόσμια ώρα (UTC).

1973…. Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία γίνονται μέλη της ΕΟΚ.

1975…. Ο Τσάρλιν Τσάπλιν ανακηρύσσεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

…. Την ίδια μέρα, η Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση περιέρχεται στον απόλυτο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

 

1976…. Οι Ε.Η.Σ. (Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι) περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάζονται σε Η.Σ.Α.Π. Α.Ε. (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς).

1981…. Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ.

1983…. Ο πρόγονος του Διαδικτύου, Arpanet, αλλάζει επισήμως πρωτόκολλο επικοινωνίας και μετατρέπεται σε παγκόσμιο ιστό (Internet).

1985…. Δημιουργείται το Σύστημα ονοματοδοσίας του Ίντερνετ (Domain Name System).

….  Γίνεται το πρώτο τηλεφώνημα από κινητό στη Μεγάλη Βρετανία

1986…. Ισπανία και Πορτογαλία γίνονται επισήμως μέλη της ΕΟΚ.

1992…. Ο Αιγύπτιος πολιτικός Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, διαδεχόμενος τον Περουβιανό διπλωμάτη Χαβιές Πέρες ντε Κουέγιαρ.

 

1993….  Έπειτα από επτά χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, η ενιαία ευρωπαϊκή κοινότητα αποτελεί πλέον γεγονός. Με το γύρισμα του χρόνου, 1.000 πυρσοί ανάβουν στις 12 χώρες – μέλη, από τις Αζόρες μέχρι τη Ρόδο, για να συμβολίσουν την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των μελών της ΕΟΚ.

….. Την ίδια μέρα, η Τσεχοσλοβακία διαλύεται με βελούδινο τρόπο, σε Τσεχία και Σλοβακία.

1995…. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ξεκινά τη λειτουργία του.

…. Την ίδια μέρα, Αυστρία, Φιλανδία και Σουηδία εισέρχονται στην Ε.Ε, που αριθμεί 15 κράτη – μέλη.

…. Την ίδια μέρα,  η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετονομάζεται σε Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

1997…. Ο Γκανέζος διπλωμάτης Κόφι Ανάν αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

 

1999…. Έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρχονται στη Ζώνη του Ευρώ.

2001…. Η Ελλάδα εντάσσεται στη ζώνη του Ευρώ. Η ισοτιμία καθορίζεται σε 1 ευρώ για 1 ECU (1 ευρώ = 340,750 δραχμές).

2002…. Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την έλευση του ευρώ γεμίζουν τον ουρανό της Ευρώπης με τη λάμψη των βεγγαλικών. Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι ο πρώτος Έλληνας, που λαμβάνει το πρώτο χαρτονόμισμα, σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

2003…. Ο αριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας.

2007…. Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίζεται πρόεδρος της Βραζιλίας για δεύτερη φορά.

…. Την ίδια μέρα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αριθμεί 27 τα κράτη – μέλη.

…. Την ίδια μέρα, η  Σλοβενία γίνεται η 13η χώρα που υιοθετεί το ευρώ.

2008….  Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ.

2009…. Η Σλοβακία εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ.

…. Την ίδια μέρα, τίθεται σε κυκλοφορία από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η Λίρα, το νέο νόμισμα που αντικαθιστά τη Νέα τουρκική λίρα.

2011…. Τίθεται σε ισχύ η νέα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας που προβλέπεται απ’ το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Σαν σήμερα το 1863 γεννήθηκε ο Γάλλος βαρόνος, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Το 1895 γεννήθηκε ο μακροβιότερος διευθυντής του FBI, Έντγκαρ Χούβερ

Το 1904 γεννήθηκε ο ηθοποιός, Βασίλης Αυλωνίτης.

 

Την ίδια μέρα το 1912 γεννήθηκε ο ποιητής και πεζογράφος, Νικηφόρος Βρεττάκος, το 1927 ο διακεκριμένος Γάλλος χορογράφος, Μορίς Μπεζάρ, το 1952 ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Δήμος Αβδελιώδης, το 1957 ο πανεπιστημιακός και πολιτικός, Ευάγγελος Βενιζέλος

Το 1959 γεννήθηκε ο μπασκετμπολίστας και προπονητής της εθνικής μπάσκετ, Παναγιώτης Γιαννάκης.

Σαν σήμερα το 379 πέθανε ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας και διακεκριμένος θεολόγος

Το 1972 πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής του μιούζικαλ, Μορίς Σεβαλιέ και το 1989 η ηθοποιός, Αλέκα Στρατηγού

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button