ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Φωτό-ντοκουμέντο: Οι ΗΠΑ «προσκάλεσαν» την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ με κοινή ναυτική άσκηση

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κύπρο η κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας η οποία πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός Κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη τουρκική Navtex την περασμένη Δευτέρα.

Η κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση, όπως όλα δείχνουν σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον καθώς για πρώτη φορά αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησε τον τουρκικό “Αττίλα”.

Το γεγονός δημιουργεί σειρά ερωτημάτων αφού μαρτυρεί συμμετοχή του ναυτικού των ΗΠΑ σε κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμφανές είναι το θέμα που τίθεται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή αμερικανο-τουρκική άσκηση έγινε πρώτον σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεύτερον έγινε μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Επιπλέον παραβίασε και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Την κοινή άσκηση, με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

 

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύνται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής πυραυλακάτου να πλέουν δίπλα-δίπλα.

Σύμφωνα με το τουρκικό tweet, «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάδες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του αμερικανικού ναυτικού USS D. COOK»

 

 

 

Σε τέσσερις φωτογραφίες, που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το υπό αμερικανική σημαία πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε διάφορες πλεύσεις ανάμεσα στις δύο υπό τουρκική σημαία φρεγάτες.

Η Τουρκία εξέδωσε την εν λόγω Navtex την περασμένη Κυριακή, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον τίτλο της Navtex γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ, της οποίας τα βορειότερα όρια έφταναν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότιά της όρια έφτανε σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο που διεξάγεται η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» του τεμαχίου 10.

Νέα τουρκική γεώτρηση με αμερικανική βοήθεια νοτίως του Καράκατας στα Άδανα σε θαλάσσιο βάθος 4.100 μέτρων! 

Παράλληλα, την έγκρισή του για νέα γεώτρηση στην Μεσόγειο, αυτή τη φορά στα ανοιχτά του Καράκατας στα Άδανα με την επονομασία Kuzupinar 1, έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντενίζ.

Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου 2019 και να κρατήσει τέσσερις μήνες.

Η χρονική περίοδος που επελέγη για την έναρξη και το εύρος, παραπέμπουν σε μια ακόμη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλοιός πίεσης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τη στιγμή που θα συζητούν το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τη νέα γεώτρηση θα διεξάγει το γεωτρύπανο «Rowan Norway», το οποίο η Τουρκία ενοικίασε από την αμερικανική εταιρία «Rowan Companies» και αυτή τη στιγμή διεξάγει γεώτρηση «Kuzey-Erdemli 1» στα ρηχά νερά της Μερσίνας.

Η νέα γεώτρηση νοτίως του Καράκατας σε θαλάσσιο βάθος θα διεξαχθεί σε βάθος 4.100 μέτρων, αναφέρει το πρακτορείο «Deniz», ενώ σημειώνει πως η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα διεξάγει έρευνες στην περιοχή ανοιχτά των Αδάνων.​

Σχετικά Άρθρα

Back to top button