ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Στροφή 180° από τις ΗΠΑ!-Εγκαταλείπουν τους Κούρδους στο έλεος του “σαλεμένου!”

Προηγήθηκε συμφωνία για πώληση patriot μεταξύ Τραμπ- Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Συρία. Οι ΗΠΑ αποσύρουν το σύνολο των δυνάμεών τους από τη Συρία και όχι μόνο από το βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με πηγές, προηγήθηκε συμφωνία για πώληση patriot μεταξύ Τραμπ- Ερντογάν.

Το Ισραήλ τόνισε πως “σέβεται την απόφαση των ΗΠΑ”. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, διέταξε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αποσυρθούν εντελώς από τη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter, στο ίδιο πνεύμα.

«Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, τον μοναδικό λόγο για να είμαστε εκεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ», έγραψε.

Όπως μάλιστα ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CNN η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι «πλήρης» και «ταχύτατη», θέλοντας να καταδείξει ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Στη Συρία υπάρχουν περί τους 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικών δυνάμεων μέρος των καθηκόντων των οποίων είναι η εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών, η προστασία του άμαχου κουρδικού πληθυσμού απο την Τουρκία όπως και η εκτέλεση επιχειρήσεων εναντίον της ISIS.

Οι πληροφορίες για την άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και όπως είπαν Αμερικανοί επίσημοι αυτή πρόκειται να αρχίσει το «συντομότερο δυνατό»

Οι εξελίξεις αυτές, αν και ουσιαστικά τις είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι σκοπεύει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις,. Θα φέρουν θυελλώδεις εξελίξεις στην περιοχή.

Αφενός γιατί έτσι οι ΗΠΑ αφήνουν τη βόρεια Συρία στις κατακτητικές ορέξεις της Άγκυρας και αφετέρου γιατί οι Κούρδοι θα νιώσουν προδομένοι από τις ΗΠΑ, αφού τους αφήνει ουσιαστικά χωρίς «ασπίδα» προστασίας απέναντι στις τουρκικές ορδές.

Την ίδια ώρα μένει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσσαντ να αναμετρηθεί με την Τουρκία, καθώς κατέχει πλέον ένα σημαντικό ποσοστό των εδαφών στα βόρεια της χώρας του.

Από εκεί πέρα όμως «λύνονται» και τα χέρια της Ρωσίας η οποία μπορεί πλέον να δρα στο σύνολο της συριακής επικράτειας χωρίς το πρόβλημα της άτυπης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ίσχυε για ανατολικά του Ευφράτη και που είχαν δημιουργήσει οι ΗΠΑ. Άλλωστε η σφαγή 300 Ρώσων μισθοφόρων στην ανατολική Συρία απο τα αμερικανικά A-10 είναι πρόσφατη.

Η απόσυρση είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει και την εκκένωση της βάσης Al-Tanf η οποία βρίσκεται στη νότια Συρία στα σύνορα με την Ιορδανία την απομάκρυνση της οποίας είχε ζητήσει ο Άσσαντ πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Βέβαια η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έχει να κάνει και με κάποια μυστική συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντ.Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και για αυτό το λόγο ο τελευταίος είχε πει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει θετικά την τουρκική επέμβαση ανατολικά του Ευφράτη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button