ΙΣΤΟΡΙΑ

8 Δεκεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1966: Η μεγαλύτερη ελληνική ναυτική τραγωδία

1966: Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία πλήττει την Ελλάδα σε καιρό ειρήνης Στη νησίδα Φαλκονέρα, μεταξύ Αιγαίου και Κρήτης, βυθίζεται το πλοίο «Ηράκλειο» (ιδιοκτησίας Τυπάλδου) με 225 νεκρούς και 46 διασωθέντες.

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό )

 

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στη Γλασκόβη το 1949 ως δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Λέστερσαϊρ», για λογαριασμό αγγλικής εταιρείας. Είχε χωρητικότητα 8.922 κόρων, μήκος 498 πόδια, πλάτος 60 πόδια, βύθισμα 36 πόδια και ανέπτυσσε ταχύτητα 17 κόμβων. Το 1964, μετά τη μετασκευή του σε οχηματαγωγό, περιήλθε στην κραταιά εταιρεία των Αδελφών Τυπάλδου («Typaldos Lines») και από το 1965 δρομολογήθηκε στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης, με δυνατότητα μεταφοράς 1.000 επιβατών και 300 αυτοκινήτων.

Για τη μετατροπή του σε οχηματαγωγό είχε απαιτηθεί η αφαίρεση των υποκαταστρωμάτων και έρματος βάρους 200 τόνων για να γίνει το γκαράζ, με αποτέλεσμα την ανύψωση του μεσοκεντρικού βάρους και τη μείωση της ευστάθειάς του. Πάντως, είχε πάρει άδεια πλοϊμότητας από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ψυγείο-φορτηγό φορτώθηκε βιαστικά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 7:20 το βράδυ, με καπετάνιο των Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος.

 

Ο καιρός ήταν βροχερός και στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ, σύμφωνα με το σήμα που έφθασε στο Λιμεναρχείο Χανίων στις 8 το βράδυ. Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου. Την ώρα αυτή βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, στα όρια του Κρητικού με το Μυρτώο Πέλαγος, και ο κλυδωνισμός του πλοίου έγινε έντονος.

Το βαρύ φορτηγό – ψυγείο, που ήταν λυμένο, παλινδρομεί εγκάρσια και συγκρούεται με δύναμη με τα πλευρικά τοιχώματα και την πόρτα εισόδου, μέχρι που με ένα δυνατό χτύπημα σπάει τη μία από τις δύο μπουκαπόρτες, δημιουργώντας ένα ρήγμα 17 τ.μ.

Τα νερά εισβάλουν ορμητικά και ο ασυρματιστής μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή. Το πλοίο βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά σε βάθος 600 – 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα.

Το σήμα κινδύνου κινητοποιεί πολεμικά και εμπορικά πλοία, αλλά φτάνουν αργοπορημένα στο σημείο του ναυαγίου, λόγω της θαλασσοταραχής. Γύρω στις 10 το πρωί μια «Ντακότα» με συγκυβερνήτη τον βασιλιά Κωνσταντίνο υπερίπταται του σημείου του ναυαγίου και εντοπίζει το μοιραίο φορτηγό – ψυγείο να επιπλέει.

Ο Τύπος θα μιλήσει για κίνηση εντυπωσιασμού του βασιλιά, αλλά υπάρχει και η εκδοχή ότι πήγε αυτοπροσώπως στο σημείο για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, ότι η Ελλάδα αδυνατεί να παράσχει βοήθεια σε κινδυνεύοντα σκάφη στο Αιγαίο. Τα συνεργεία διάσωσης και τα πλοία που έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή και κατορθώνουν να περισυλλέξουν μόνο 47 επιζώντες και 25 σορούς.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, όλη η Ελλάδα γνωρίζει για το τραγικό συμβάν και δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου σε Χανιά και Πειραιά για να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (3η κυβέρνηση «Αποστατών») κηρύσσει πένθος για μία εβδομάδα.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της ημέρας αναφέρονταν στην αποδοκιμασία του Γεώργιου Παπανδρέου προς τον Ανδρέα για τη στάση του σε σχέση με τους Λαμπράκηδες, στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, στις απολογίες των Εμμανουηλίδη και Κοτζαμάνη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Ελευσίνας σε βιομηχανικό λιμάνι. Αμέσως, όλες σχεδόν οι εφημερίδες κυκλοφορούν έκτακτα παραρτήματα για το τραγικό συμβάν.

Η βύθιση του σκάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπήρξε ακαριαία, λόγω παραλείψεων στους όρους ασφαλείας: κακή φόρτωση των αυτοκινήτων, ελλιπής κατασκευή του συστήματος ασφάλειας της «μπουκαπόρτας», έλλειψη συστήματος εκροής των εισερχομένων υδάτων και υψηλή ταχύτητα του πλοίου πάρα τη θαλασσοταραχή, για τη διατήρηση της φήμης του ως του ταχύτερου οχηματαγωγού της γραμμής Κρήτης.

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία. Το ναυάγιο προκάλεσε την κατάρρευση της Typaldos Lines, που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα, ενώ μπήκαν οι πρώτες ιδέες για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.

Η δίκη των κατηγορουμένων άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου 1968 στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Είχε προηγηθεί μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με βαρύτατες ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του σκάφους. Στο εδώλιο κάθισαν τέσσερα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

H απόφαση του δικαστηρίου εξεδόθη στις 21 Μαρτίου του ιδίου έτους. Με ποινές φυλάκισης από πέντε ως και επτά έτη τιμωρήθηκαν ο εκ των ιδιοκτητών του «Ηράκλειον» Xαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος και δύο αξιωματικοί του πλοίου.

Οι ποινές ξεσήκωσαν αντιδράσεις από την πλευρά των συγγενών, οι οποίοι τις θεώρησαν πολύ επιεικείς. Στις 9 Ιανουαρίου 1969 ο δικαστικός φάκελος της υπόθεσης έκλεισε οριστικά, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των τεσσάρων, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί και σε δεύτερο βαθμό για το δυστύχημα.

Η 8η Δεκεμβρίου είναι ημέρα διπλού πένθους για τα Χανιά. Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες

 

‘Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

 

644: Δολοφονείται ο χαλίφης του Ισλάμ, Ομάρ.

1609: Σκοτώνεται με σκεπάρνι από τους Τούρκους στο Λειψό Δωδεκανήσου, ο νεομάρτυρας Νεόφυτος.

1827: Η Τουρκία εκδίδει «Χάτι Σερίφι», με το οποίο όλοι οι «άπιστοι» χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των Μουσουλμάνων.

8 Δεκεμβρίου  1854: Στο αποστολικό του διάταγμα Ineffabilis Deus, ο Πάπας Πίος Θ΄ κηρύσσει το δογματικό ορισμό της Αμώμου Σύλληψης, η οποία υποστηρίζει ότι η Παναγία συνελήφθη χωρίς το προπατορικό αμάρτημα.

Η “άμωμος Σύλληψη” αποτελεί δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με το οποίο η Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού, διατηρήθηκε από τον Θεό άμωμη από την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος κατά την σύλληψή της.

To δόγμα γενικά δεν γίνεται δεκτό ούτε από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε από τους Χριστιανούς της Μεταρρύθμισης ή προτεσταντικής παράδοσης.

1863: Από πυρκαγιά και πανικό σε ναό Ιησουιτών στη Χιλή (Σαντιάγο), σκοτώνονται 2.500 άτομα.

1865: Γεννιέται ο διάσημος συνθέτης Γιαν Σιμπέλιους.

1867: Γεννιέται ο συγγραφέας (γνωστός με το ψευδώνυμο «Φαίδων»), Γρηγόρης Ξενόπουλος.

1868: Σώμα Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη, αφού κυκλώνεται στις Βρύσες Χανίων από ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, παθαίνει μεγάλη καταστροφή.

1881: Καταστρέφεται από πυρκαγιά το θέατρο στη Βιέννη, με 640-850 νεκρούς.

1905: Παραίτηση της κυβέρνησης Ράλλη και ανάθεση σχηματισμού νέας στο Θεοτόκη.

8 Δεκεμβρίου 1907: Ο Γουσταύος Ε’ ανέρχεται στον σουηδικό θρόνο. Ο Γουσταύος Ε΄ (1858 – 1950) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας από το 1907 έως το 1950.

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Όσκαρ Β΄της Σουηδίας και της Σοφίας του Νασάου.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φέρεται να προέτρεψε την κυβέρνηση του Περ Άλμπιν Χάνσον να δεχτεί τις απαιτήσεις της Ναζιστικής Γερμανίας για υποστήριξη των στρατευμάτων της, καθώς μια άρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει γερμανική εισβολή.

Ωστόσο, αυτό παραμένει ως μια αμφιλεγόμενη άποψη μέχρι σήμερα, καθώς δεν είναι γνωστό αν ο Γουσταύος έτρεφε αισθήματα υπέρ του φασισμού ή του ριζοσπαστικού εθνικισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: Γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από αγρότες γονείς, ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής, μεταφραστής και στιχουργός, ο Νίκος Γκάτσος. Τ

1917: Εκλογική ήττα των Μπολσεβίκων στις ρωσικές εκλογές.

1921: Aπόπειρα δολοφονίας του Π. Κουντουριώτη αποτυγχάνει.

1921: Η Νότια Ιρλανδία γίνεται ανεξάρτητη από τη Βρετανία.

1925: Γεννιέται ο ηθοποιός και τραγουδιστής Σάμι Ντέιβις τζούνιορ.

1930: Γεννιέται ο ηθοποιός Μαξιμίλιαν Σελ.

1931: Εφευρίσκεται το πρώτο ομοαξονικό καλώδιο (coaxial cable).

1936: Γεννιέται ο ηθοποιός Ντέιβιντ Καραντάιν.

1940: Καταλαμβάνεται το Αργυρόκαστρο από τους Έλληνες.

1940: Οι Chicago Bears σημειώνουν ρεκόρ στο NFL όταν κερδίζουν τους Washington Redskins με 73-0.

1941: Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

8 Δεκεμβρίου 1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν ταυτόχρονα στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππίνες και τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

 

1943: Γεννιέται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ο δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, στιχουργός και ποιητής Τζιμ Μόρισον. Ήταν ο τραγουδιστής του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος “The Doors”

1943: Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.

1944: Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

1945: Οι ΗΠΑ εξαπολύουν την πιο διαρκή και αποτελεσματική αεροπορική επίθεση της μάχης του Ειρηνικού στην Ίβο Τζίμα.

 

1947: Γεννιέται ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος Τόμας Ρόμπερτ Τσεχ. Τιμήθηκε με Νόμπελ για τις ανακαλύψεις του που αφορούν το RNA.

1949: Η Κίνα μεταφέρει την πρωτεύουσά της από τη Νανκίν στην Ταϊπέι.

1952: Από πυροβολισμούς Γάλλων στρατιωτών στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, σκοτώνονται 50 άτομα.

1953: Γεννιέται η ηθοποιός («9 ½ εβδομάδες») Κιμ Μπάσιντζερ.

8 Δεκεμβρίου 1955: Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την Ευρωπαϊκή σημαία.

 

1956: Ολοκληρώνονται οι 16οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μελβούρνη οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου. Έλαβαν μέρος 2.813 αθλητές και 371 αθλήτριες από 67 κράτη σε 17 αθλήματα. Πριν μερικούς μήνες (10-17 Ιουνίου) έχουν γίνει τα ιππικά αγωνίσματα στη Στοκχόλμη. Δεν μετέχουν Ισπανία και Ελβετία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουγγαρία και η Αίγυπτος, το Ιράκ και ο Λίβανος για τα γεγονότα στο Σουέζ. Τέλος, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν μετέχει λόγω της αποδοχής της Φορμόζας. Η Γερμανία εμφανίζεται με ενιαία ομάδα και αντί ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου παίζεται μέρος από την “9η Συμφωνία” του Μπετόβεν. Ο Αμερικανός Harald Connolly, που γεννιέται με ατροφικό χέρι, κερδίζει με 63.19 στην σφυροβολία. Για πρώτη φορά στην τελετή λήξης παρελαύνουν μαζί όλα τα κράτη με τις σημαίες τους.

 

 

1966: Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία πλήττει την Ελλάδα σε καιρό ειρήνης Στη νησίδα Φαλκονέρα, μεταξύ Αιγαίου και Κρήτης, βυθίζεται το πλοίο «Ηράκλειο» (ιδιοκτησίας Τυπάλδου) με 225 νεκρούς και 46 διασωθέντες.

1969: Αεροπορική τραγωδία συγκλονίζει την Αττική, με 90 νεκρούς από συντριβή αεροπλάνου DC-6B σε καταιγίδα. Το Douglas DC-6 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη κοντά στην Κερατέα Αττικής. Οι 90 επιβαίνοντες, 85 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος βρέθηκαν νεκροί.

1972: Σε συντριβή αεροσκάφους της Γιουνάιτεντ Αιρλάινς σκοτώνονται 45 άνθρωποι στο αεροδρόμιο στο Σικάγο.

1974: Σε δημοψήφισμα για το πολιτειακό στην Ελλάδα, ο λαός ψηφίζει με 69,2% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας (το 30,8% επιθυμεί τη βασιλευομένη δημοκρατία).

1976: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Eagles Hotel California, ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ όλων των εποχών.

1978: Πεθαίνει από καρκίνο του λεμφικού στην Ιερουσαλήμ η πολιτικός και μια εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ. Ήταν μια από τους είκοσι τέσσερις υπογράφοντες της ισραηλινής διακήρυξης της ανεξαρτησίας στις 14 Μαΐου 1948. Το 1956, έγινε υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. Τον Ιανουάριο του 1966, αποσύρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, λόγω προβλημάτων υγείας. Εξελέγη πρωθυπουργός του Ισραήλ στις 17 Μαρτίου 1969 και παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 3 Ιουνίου 1974. Ήταν η τέταρτη πρωθυπουργός του Ισραήλ και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κράτους έως σήμερα. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν είχε πει γι΄αυτήν πως ” είναι ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση ” [γεν. 3/5/1898].

 

8 Δεκεμβρίου 1980: Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των “Beatles”, Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

O Τζον Γουίνστον Όνο Λένον, (9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980) ήταν Άγγλος μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles.

Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ου αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς.

 

1982: Καίγεται στο διαμέρισμά της από άγνωστη αιτία η Σοφία Παρθένη, 74 ετών, κόρη του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη.

1984: Υπογράφεται από την Ευρώπη και 64 αναπτυσσόμενες χώρες η Συνθήκη της Λομέ.

1987: Στη διάρκεια συνάντησης κορυφής στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Ρήγκαν και Γκορμπασοφ αντίστοιχα, υπογράφουν συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

1991: Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία καταργούν τη Σοβιετική Ένωση. Συγκροτείται η Κοινοπολιτεία των Σλαβικών Κρατών (μετέπειτα Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών ή CIS).

1992: Απόβαση Αμερικανών πεζοναυτών στη Σομαλία (την εγκατέλειψαν το 1994).

1994: Πυρκαγιά σε κινηματογράφο στην Κίνα, με 310 νεκρούς.

1999: Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συμφωνία για ενοποίησή τους.

1999: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον αρχαιότερο χάρτη του δυτικού κόσμου, που περιγράφει την Ισπανία και κατασκευάστηκε από τον Έλληνα γεωγράφο Αρτεμίδωρο τον 1ο αιώνα π. Χ.

2003: Εκδίδεται η απόφαση για την υπόθεση της «17Ν». Αθώοι για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης στη 17Ν κρίθηκαν οι Πάτροκλος Τσελέντης, Αγγελική Σωτηροπούλου, Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης. Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος (ηθικός αυτουργός όλων των κατηγοριών-από 963 κατηγορίες κηρύχθηκε ένοχος για 959), όπως και οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τους Θωμά Σερίφη, Κώστα Τέλιο, Σωκράτη Κονδύλη και Πάτροκλο Τσελέντη. Με τα ισόβια είναι αντιμέτωποι οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης. Σε κάθειρξη από 5-9 έτη αναμένεται να καταδικαστούν οι Νικήτας Παπαναστασίου, Παύλος Σερίφης και. Κ. Καρατσώλης.

 

2004: Αποφυλακίζεται ο «δράκος- λοκατζής», Κυριάκος Παπαχρόνης ο οποίος καταδικάστηκε το 1983 από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης δύο φορές σε θάνατο, 23 χρόνια και 9 μήνες, η ποινή του μετατράπηκε σε δις ισόβια και το επώνυμό του πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας. Μόλις 22 χρόνων ήταν ο Παπαχρόνης, ο οποίος συνελήφθη ενόσω υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός των Καταδρομών και καταδικάστηκε για τις δολοφονίες της Γραμμένης Θεοχαρίδου στις 5 Σεπτεμβρίου του 1981 στη Δράμα και της Αικατερίνης Αλεξανδρίδου στις 15 Αυγούστου του 1982 στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, δύο απόπειρες βιασμού κατά συρροή, κλοπή, παράνομη κατοχή όπλων κ.ά. Η δράση του, η οποία αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια δύο αξιωματικών, των Χρήστου Τριανταφυλλίδη και Τάσου Κοσμίδη, ήταν μεγάλο πλήγμα για το Στρατό. Το τραγικό της υπόθεσης ήταν πως λίγο νωρίτερα ο Παπαχρόνης είχε τεθεί επικεφαλής των ερευνών μ’ ένα λοχαγό για να εντοπίσουν το «δράκο της Δράμας».

2005: Συλλαμβάνεται στην Ισπανία ο Κροάτης στρατηγός Άντε Γκοτόβινα και οδηγείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

2005: Σοκ προκαλεί στην κοινωνία της Ζακύνθου η ολική καταστροφή από ξαφνική πυρκαγιά της ιστορικής εκκλησίας του 15ου-16ου αιώνα Αγίας Μαύρας που βρίσκεται στο Μαχαιράδο του Δήμου Αρτεμισίου. Η εκκλησία αποτελούσε ένα από τα μοναδικά ιστορικά μνημεία στη Ζάκυνθο και έφερε στο εσωτερικό της ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο, τοιχογραφίες του Πελεκάση και ζωγραφικούς πίνακες του Νικολάου Λάτση. Επάνω στην εικόνα της Αγίας Μαύρας, η οποία όπως λέει ο θρύλος βρέθηκε πριν από πολλά χρόνια από έναν βοσκό, υπήρχαν εκατοντάδες χρυσά και ασημένια αφιερώματα από τους πιστούς. Οπως έλεγαν χθες οι κάτοικοι της περιοχής, πιθανόν η καταστροφή να προήλθε από κάποιους οι οποίοι, αφού πρώτα έκλεψαν τα αφιερώματα, θέλησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους βάζοντας φωτιά.

2008: Ταραχές στην Ελλάδα το 2008: Για τρίτη συνεχή ημέρα εκδηλώνονται επεισόδια, μετά την εκτέλεση του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου από έναν ειδικό φρουρό της αστυνομίας. Τα εκτεταμένα επεισόδια συνοδεύτηκαν από πυρπολήσεις καταστημάτων, αυτοκινήτων και χάος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, από τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα. Το βράδυ πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, σε κλίμα πένθους και οργής για το τραγικό συμβάν πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από μαθητές σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα.

 

2009: Περισσότεροι από 127 άνθρωποι σκοτώνονται σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και πάνω από 440 τραυματίζονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button