ΓΑΛΛΙΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλία: Κατάσταση συναγερμού εν όψη των αυριανών διαδηλώσεων-Επιστρατεύτηκε το σύνολο της Χωροφυλακής

Κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί στη Γαλλία την παραμονή των νέων αυριανών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Ο ένας τον άλλο οι Υπουργοί του Ε.Μακρόν μιλούν για εμπόλεμη κατάσταση ενώ ο πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι στο Μαρόκο όπου θα υπέγραφε το Σύμφωνο Μετανάστευσης (ποια η Γαλλία που “βουλιάζει” από παράνομους μετανάστες) την Δευτέρα.

O E.Mακρόν συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την αυριανή μέρα ορόσημο στην Γαλλία.

Αύριο στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής (σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων) στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ.

Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ. Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ. 

Το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο.  Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ-Ελιζέ. Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιότητες.

Σήμερα ένας μαθητής 16 ετών του Λυκείου ”Nelson Mandela” στο Audincourt τραυματίστηκε στο κεφάλι από την αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Trévenans

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημοσίως,  μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button