ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(VIDEO) – Εκεχειρία 90 ημερών συμφώνησαν Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Οι συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο δείπνο τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 του Μπουένος Άιρες πήγαν «πολύ καλά», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το πολυαναμενόμενο δείπνο εργασίας των δύο ηγετών, που καταγράφηκε την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση αργότερα.

Όταν κάθισαν στο τραπέζι για το δείπνο εργασίας, που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες, ο Τραμπ είπε απευθυνόμενος στον Σι πως η ελπίδα του ήταν πως θα κατάφερναν να πετύχουν «κάτι σπουδαίο». Ο αμερικανός ηγέτης αναχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών για το αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής προς την Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση των δύο ηγετών καταγράφηκε μετά τη συμφωνία της Ομάδας των Είκοσι, όπως εκφράστηκε στην τελική ανακοίνωση της συνόδου, να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε νίκη για τον Τραμπ, μέγα επικριτή του.

Τι συμφωνήθηκε

Η κινεζική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στις συνομιλίες τους στο Μπουένος Άιρες ότι δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί από 1ης Ιανουαρίου 2019.

«Δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί μετά την 1η Ιανουαρίου» και «οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστούν», μετέδωσε το αγγλόφωνο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, αναφερόμενο στη διευθέτηση στην οποία κατέληξαν οι δύο ηγέτες.

Ο Χου Σιτζίν, διευθυντής της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times — την εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας — ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι συνομιλίες του Σι και του Τραμπ πήγαν καλά και υπήρξε συναίνεση», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Αργεντινή.

Κήρυξη 90ήμερης εκεχειρίας

“Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών ενόσω θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τις κρίσιμες συνομιλίες που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της συνόδου της G20

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close