ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οφειλέτες στην εφορία αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 510.428 & αυτοί μοιράζουν επιδόματα και υποσχέσεις από τη φορολογική μας εξόντωση

Οι οφειλέτες στην εφορία αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 510.428. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι ασφαλισμένοι που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και έχασαν τις ρυθμίσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία πολλαπλασιάζονται, με συνέπεια να παρατηρείται έκρηξη χρεών.(Τα χρέη προς τα Ταμεία ανήλθαν σε 34,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι 33,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).

Όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν ή ακόμη και εκείνοι που έχουν μπει σε ρύθμιση καταβάλλουν μία δόση και στη συνέχεια σταματούν να πληρώνουν. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις χάνουν σωρηδόν τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα. Βγαίνουν εκτός παιχνιδιού. Η αγορά έχει παγώσει. Το κράτος προχωρεί ανελέητο σε αναγκαστικά μέτρα,προκειμένου να εισπράξει.

Οι πολίτες που απειλούνται σήμερα με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια! (Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ενώ 1.148.583 βρέθηκαν ήδη αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.)

Η χαρά της άγνοιας και η ύβρις της υποκρισίας

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει “χαρούμενος” επιδόματα και τάζει υποσχέσεις, από τον “κουμπαρά” των υπερ – πλεονασμάτων που μάζεψε με καταχρηστική φορολόγηση των νοικοκυριών και των εταιριών και από την αναστολή προγραμματισμένων δημοσίων επενδύσεων.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, 20 ευρώ το μήνα σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους ή μοιράσει 300 – 400 ευρώ εφάπαξ μέχρι τα Χριστούγεννα, τα στοιχεία για τις οφειλές προς το Δημόσιο αποκαλύπτουν την ζοφερή καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτό το κλίμα, οι πολίτες επιλέγουν να «κοκκινίσουν»βάζοντας άλλες προτεραιότητες από την πληρωμή φόρων.

Την τακτική της κυβέρνησης  στηλιτεύει ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας. “Είναι λάθος, λέει, ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται τα υπέρ – πλεονάσματα, δηλαδή με υπερφορολόγηση, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και πάγωμα των πληρωμών των ληξιπροθεσμων οφειλών του δημοσίου. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι το πλεόνασμα διανέμεται με τη μορφή επιδόματος – που φέρνει βέβαια αύξηση της κατανάλωσης – και δεν χρησιμοποιείται για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Αλλά και ο επιλεγείς από το Μαξίμου νέος συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει. «Είναι σημαντική η αύξηση του φορολογικού βάρους» των πολιτών, προειδοποιεί στην έκθεσή του.

Παρ’ όλα αυτά το “πάρτι” της κυβέρνησης των “Μαυρογιαλούρων” συνεχίζεται, χωρ΄ς να υπάρχει ίχνος από την ευαισθησία του συμπαθούς παλαιοκομματικού του ελληνικού κινηματογράφου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close