ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

(VIDEO)-Τα Ελληνικά & Αιγυπτιακά «φτερά» «πάγωσαν» την Άγκυρα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης της Μεσογείου

Eξαφανίστηκαν οι Τούρκοι από το Αιγαίο. Τα Ελληνικά και Αιγυπτιακά φτερά στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, με τους φίλους και συμμάχους Αιγυπτίους να δείχνουν πως όποτε και εάν χρειαστεί, θα βρίσκονται δίπλα στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε πως η Αίγυπτος είναι μία υπεδύναμη στρατιωτικά και αυτό διότι ο στρατηγός Αλ-Σίσι ισχυροποίησε τις ΕΔ τα τελευταία χρόνια του με ένα διαρκές εκσυγχρονισμό του στόλο του.

Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και κάτω από τη Γαύδο που έβαλε στο μάτι η Τουρκία μέσω των χαρτών που θέλησε να δημοσιοποιήσει, η Ελληνική και η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, σε οποιονδήποτε επίδοξο θελήσει να προκαλέσει.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που καταγράφηκε πριν από λίγες ώρες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ήταν ότι στο καθημερινό δελτίο «παραβατικής» συμπεριφοράς των πτητικών μέσων της Τουρκίας, υπάρχει μόλις μια παράβαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από ελικόπτερο της γειτονικής χώρας, η οποία λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στον αέρα Ελληνικών μαχητικών απείχε από την «καθημερινότητα».

Το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το αεροσκάφος που συντονίζει τα εναέρια εκπαιδευτικά σενάρια, το οποίο ναι μεν πέταξε υπό Νατοϊκό “καπέλο” στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, πλην όμως για κάποια ώρα είχε διπλό ρόλο, να συντονίσει τα F-16 της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αναφέρει το hellasjournal.

Τα μαχητικά των δύο χωρών, πέταξαν για αρκετή ώρα και πάνω από τη Γαύδο, Νότια της Κρήτης πραγματοποιώντας ποικίλα σενάρια, προσβολής στρατηγικών επίγειων στόχων αλλά και αερομαχίες, κάτι στο οποίο οι Έλληνες ιπτάμενοι, είναι οι “καθηγητές” των Αιγυπτίων συναδέλφων τους.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος του Καϊρου για την άσκηση Μέδουσα, είναι και το γεγονός πως εκτός από τα διαρκή ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, όλη την περασμένη εβδομάδα, την αεροπορική αποστολή τους, ακολουθεί και τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο στέλνει εικόνα πίσω στην Αίγυπτο, ενώ συνεχώς το Κάιρο αναφέρεται στην στρατηγικής σημασίας συμμαχία με την Ελλάδα.

H Κύπρος συμμετέχει στην άσκηση με ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και με προσωπικό μονάδων των ειδικών δυνάμεων. Σε όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνεται επίσης ότι τη «ΜΕΔΟΥΣΑ 7” παρακολουθούν σπουδαστές των αιγυπτιακών στρατιωτικών σχολών. Όλα τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα της όλο και μεγαλύτερης σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος, στον στρατιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου επεσήμαναν αυτές τις ημέρες πως η άσκηση είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Άμυνας αλλά και το ελληνικό Πεντάγωνο δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση καθώς θεωρούν ότι ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο και με την υλοποίησή της άσκησης οικοδομείται μία ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Δείτε βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close