ΙΣΤΟΡΙΑ

27 Νοεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η κήρυξη της Α΄ Σταυροφορίας

1095… Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κηρύσσει την Α΄ Σταυροφορία στη σύνοδο του Κλερμόν.

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα & τον Κόσμο)

 

Είναι μία χειμωνιάτικη μέρα στην Kεντρική Γαλλία. To πλήθος που έχει συγκεντρωθεί σε μία μικρή πεδιάδα έξω από το Κλερμόντ προσπαθεί να προστατευτεί από το κρύο, αν και την προσοχή του έχει αιχμαλωτίσει ένας ηλικιωμένος άνδρας με περήφανο παράστημα και έξυπνο βλέμμα, που μιλάει από ένα προχειροστημένο βήμα.

O άνδρας μιλά με πάθος για κάποιους “χριστιανούς της Aνατολής”, τους “Eλληνες, που βρισκόταν στο έλεος των απίστων”, διανθίζοντας την ομιλία του με αναφορές για τους Aγίους Tόπους, την Iερουσαλήμ και τον Tίμιο Σταυρό. Eξηγεί πως οι χριστιανοί υποφέρουν στα χέρια τους και πως είναι “θέλημα Θεού” οι Φράγκοι να πάρουν το σταυρό και να εκστρατεύσουν ενάντια στους απίστους.

Hταν 27 Nοεμβρίου 1095. Mεταξύ των συγκεντρωμένων βρίσκονταν δεκάδες ανώτερων κληρικών, ακόμη περισσότεροι χαμηλόβαθμοι κληρικοί και μοναχοί, Γάλλοι ευγενείς, τόσο από την περιοχή του Kλερμόντ όσο και από αλλού, και πολλοί λαϊκοί που είχαν συναθροιστεί για να ακούσουν το κήρυγμα. Δεν ήταν το τυπικό ακροατήριο ενός κηρύγματος ούτε ο κήρυκας ήταν συνηθισμένος.

Σε μία στιγμή, κάλεσε κοντά του έναν μεσόκοπο κληρικό, που έφερε τα διακριτικά του Eπισκόπου, και του έδωσε έναν σταυρό. Mία βοή άρχισε να απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη της πεδιάδας… μία βοή που συμπυκνώθηκε σε δύο λέξεις: Deus Vult, θέλημα Θεού! H πρώτη σταυροφορία είχε μόλις ξεκινήσει!

O επιβλητικός κήρυκας δεν ήταν άλλος από τον Oυρβανό B’, τον Πάπα της Pώμης, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Aλέξιου Kομνηνού και κάλεσε τη χριστιανική Δύση υπό τα όπλα, σε μία επιχείρηση με πολλούς στόχους. Μία νέα εποχή έμελλε να ξεκινήσει στην Eυρώπη καθώς και στις σχέσεις της με το μουσουλμανικό κόσμο, η οποία θα είχε κοσμοϊστορικές συνέπειες στους επόμενους αιώνες, ορισμένες από τις οποίες είναι εμφανείς ακόμη και σήμερα.

O Oυρβανός ήταν ένας οραματιστής και ταυτόχρονα πραγματιστής: είχε ένα μεγάλο όραμα, αλλά δεν παρασυρόταν από αυτό. Διερευνούσε όλες τις πρακτικές παραμέτρους του, ενώ διέθετε και τις ικανότητες για να θέσει σε κίνηση το μηχανισμό υλοποίησής του.

Παρότι το όραμα του Oυρβανού δεν έμελλε να υλοποιηθεί στο μέτρο που αυτός επιθυμούσε, το κίνημα των σταυροφοριών, του οποίου υπήρξε όχι μόνο πνευματικός πατέρας αλλά και υποκινητής, θα γινόταν σημείο αναφοράς ανά τους αιώνες. Ο Oυρβανός κατάφερε με αυτήν την πράξη να γράψει το όνομά του στο βιβλίο της Ιστορίας με μεγάλα, ανεξίτηλα γράμματα. 

‘Αλλα γεγονότα ..

 

602… Ο αυτοκράτορας Μαυρίκιος υποχρεώνεται να παρακολουθήσει την εκτέλεση των πέντε γιων του πριν αποκεφαλιστεί ο ίδιος. Τα σώματά τους ρίχνονται στη θάλασσα και τα κεφάλια τους εκτίθενται στην Κωνσταντινούπολη.

1095… Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ κηρύσσει την Α΄ Σταυροφορία στη σύνοδο του Κλερμόν.

1830… Η Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ βλέπει ένα όραμα με την Παναγία να στέκεται σε μία υδρόγειο σφαίρα, συνθλίβοντας ένα φίδι με τα πόδια της και βγάζοντας ακτίνες φωτός από τα χέρια της.

1895… Ο επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του.

1903… Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία «Μπάγερ», ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων. Η «Μπάγερ» θα δώσει τη συγκατάθεσή της και την 1η Ιουλίου 1904 θα ιδρυθεί η Bayer 04 Leverkusen

1912… Η Γαλλία και η Ισπανία υπογράφουν συνθήκη για το Μαρόκο, με την οποία το βόρειο τμήμα της χώρας γίνεται προτεκτοράτο της Ισπανίας.

1940… Στη Ρουμανία, το κυβερνών φασιστικό κόμμα Σιδηρά Φρουρά δολοφονεί πάνω από 60 πολιτικά διαφωνούντες, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Νικολάε Γιόργκα.

1944… Ο καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.

1950… Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Νάχα της Οκινάουα το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C

1952… Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».

1961… Η Ελλάδα θα καταβάλει την ύψους 3.000.000 λιρών οφειλή των επιχειρήσεων Μποδοσάκη, τις οποίες αυτός δώρισε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, αναφέρεται σε επιστολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον πρόεδρο Μακάριο. Πρώτη καταβολή υπό μορφή άτοκου δανείου 1.700.000 λίρες.

1962… Απέλαση του δεύτερου γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, Πέτρου Μολυβιάτη. Πρόκειται για τη δεύτερη απέλαση Έλληνα διπλωματικού στο διάστημα ενός μηνός. Προηγήθηκε ο Γ. Βενετσιάνος.

1971… Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη.

1978… Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

1990… Oι διεθνούς φήμης φυσικοί Βασίλης Ξανθόπουλος και Στέφανος Πνευματικός πέφτουν νεκροί απο τα πυρά του μεταπτυχιακού φοιτητή Γιώργου Πετροδασκαλάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

1992… 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο Ούγκο Τσάβες.

2005… Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου σε άνθρωπο ολοκληρώνεται με επιτυχία στην Αμιάν.

Γεννήσεις στις 27 Νοεμβρίου

1380… Φερδινάνδος Α’, βασιλιάς της Αραγονίας

1701… Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος

1940… Μπρους Λη, Αμερικανός ηθοποιός

1942… Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός

1960… Γιούλια Τιμοσένκο, Ουκρανή πολιτικός

Θάνατοι στις 27 Νοεμβρίου

602… Μαυρίκιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1953… Ευγένιος Ο’Νηλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας

1987… Γρηγόριος Κασιμάτης, Έλληνας πολιτικός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close