ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΡΩΣΙΑ

Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Σε ετοιμότητα οι ουκρανικές ΕΔ – Βίντεο από το θερμό επεισόδιο

Κρίσιμες είναι οι ώρες στην Ουκρανία καθώς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα οι ουκρανικές ΕΔ απέναντι στην πανίσχυρη ρωσική πολεμική μηχανή προφανώς περισσότερο πιστεύοντας στο Κίεβο ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με την Μόσχα δεν θα μείνει αμέτοχο το ΝΑΤΟ.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Το ΝΑΤΟ θα μείνει αμέτοχο επειδή η ισχύς των Ρώσων κοντά στα σύνορά τους είναι πολύ μεγάλη ακόμα και για την Συμμαχία.

Εάν αυτό το περιστατικό λάμβανε χώρα μακριά από την ρωσική επικράτεια τότε και η Ρωσία θα ακολουθούσε μια πιο «σιωπηλή» τακτική επειδή ακριβώς η ισχύς της μειώνεται κατακόρυφα όσο η απόσταση των γεγονότων μεγαλώνει.

Δεν τίθεται θέμα για μια αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας ποιος θα επικρατούσε ειδικά μετά την κατακόρυφη αναβάθμιση των ρωσικών ΕΔ επί εποχής Β.Πούτιν.

Παρόλα αυτά μια ένταση στην Ουκρανία θα προκαλούσε νέες φθορές στην Ρωσία και θα έδινε νέες αφορμές στον δυτικό κόσμο για περιθωριοποίησή της στον οικονομικό τομέα. Μια περιθωριοποίηση που αργά αλλά σταθερά χωρίζει τον πλανήτη εκ νέου σε δύο μπλοκ.

Σε δυτικό και ανατολικό.

Σε ότι αφορά την Μαύρη  Θάλασσα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ ουκρανικού και ρωσικού Ναυτικού, ούτε καν σε φιλολογικό επίπεδο.

Στην πραγματικότητα ο στόχος είναι το περαιτέρω διπλωματικό «στρίμωγμα» της Μόσχας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου καθ’ άπασα την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Την απόφαση πρέπει όμως να επικυρώσει η Βερχόβνα Ράντα, η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00.

Το χρονικό της αναμέτρησης έχει ως εξής:

Οι Ουκρανοί υποσστηρίζουν ότι πλοίο της ρωσικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικού πολεμικού σκάφους

Λένε μάλιστα πως τα βλήματα του ρωσικού λιμενικού σκάφους έπληξαν ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη της που έπλεαν στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ζημιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ακινητοποίησή καθώς προφανώς κτύπησε τις μηχανές του.

Σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς, εκτός από τις ζημιές στο πολεμικό σκάφος, ένας ναύτης τραυματίστηκε, δίχως να προσδιορίζεται η κατάστασή του.

Λίγες ώρες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση με βαριά όπλα εναντίον φιλορωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ και αυτό προϋποθέτει σκηνικό μεγάλης έντασης καθώς οι ρωσόφονες δυνάμεις εκτός από εμπειροπόλεμες και νικήτριες του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, διαθέτουν πλέον πολύ μεγάλη οπλική επάρκεια απαγορευτική για τις ουκρανικές ΕΔ να ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν σε μια νέα αναμέτρηση

Σύμφωνα με πηγές στην Ουκρανία, η επιχείρηση ελέγχου για «παράνομα όπλα ανταρτών» είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή.

Όμως επίσημα η εντολή δίθηκε μετά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα και τη σύσκεψη υπό τον Ουκρανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με αναφορές από την Ουκρανία, οι πρώτες βολές από τις ουκρανικές δυνάμεις σημειώθηκαν στις 19:50 τοπική ώρα. Πολλοί πιστεύουν ότι το επεισόδιο επιδιώχθηκε να συμβεί από τις ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις για να υπάρξει η αφορμή της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η ρωσική Ακτοφυλακή υποστήριξε ότι τρία πολεμικά σκάφη του ουκρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν μη εξουσιοδοτημένη πλεύση σε ρωσικά χωρικά ύδατα, ενώ αναμένεται η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στην επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ.

Όλα δείχνουν ότι η κίνηση αυτή προωθήθηκε από διεθνή κέντρα καθώς η ανάκτηση της ρωσικής Κριμαίας από την Μόσχα δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεπώς δεν αναγνωρίζονται τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή.

Βίντεο από το θερμό επεισόδιο κυκλοφόρησε στα ρωσικά ΜΜΕ

Πάντως οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν 6 τραυματίες από το ένοπλο περιστατικό

Τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ, ανακοίνωσε η FSB.

Τα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το σημερινό σκηνικό ήταν προβοκάτσια, δηλαδή στημένο από τους Ουκρανούς και τους υποστηρικτές τους (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ), προκειμένου να προκαλέσουν ένταση κάτι διόλου απίθανό για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις, μετά το επεισόδιο με τα ουκρανικά πολεμικά σκάφη, έχουν κλείσει τη διέλευση στον πορθμό του Κερτς, επιστράτευοντας σημαντικές δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Δεν τίθεται θέμα για τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Η Ρωσία είναι τεράστιο μέγεθος για την Ουκρανία και ακόμα και για ολόκληρο το ΝΑΤΟ κοντα στα σύνορά της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι περιπολικά σκάφη της συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και ότι έκαναν χρήση όπλων για να τα αναγκάσουν να τα σταματήσουν.

Η FSB ανέφερε ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, πρόσθεσε το RIA. Κατά τις ίδιες πηγές, τρεις ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια. Οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την FSB.

«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου (…). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB.

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο», σχολιάζοντας την κατάσταση στον πορθμό του Κερτς.

«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο (πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ) Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

ΕΕ και ΝΑΤΟ απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν σήμερα έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Στην ουσία επρόκειτο για ένα δελτίο τύπου το οποίο ζητάει από την Ρωσία να επιστρέψει την ρωσική Κριμαία στην Ουκρανία. Να σημειώσουμε ότι η Κριμαία εντάχθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία κατόπιν δημοψηφίσματος στο οποίο ο συντριπτικά πλειοψηφόν ρωσικός πληθυσμός της ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με την ρωσική επικράτεια, το 2014.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close