ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΥΠΡΟΣ

Kατέπλευσε το Stena Ice Max στην Κυπριακή ΑΟΖ-Εντολή στα αμερικανικά πλοία: «Απαντήστε σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας»

Ιστορικές στιγμές στην περιοχή μας. Το ενεργειακό παιχνίδι τώρα ξεκινάει για τα καλά, με τις μεγάλες δυνάμεις να τα παίζουν όλα για όλα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν και ειδικά η Τουρκία, έχει να χάσει πολλά,πάρα πολλά.

Η ώρα των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο και η ώρα να ξεκαθαρίσει και η Τουρκία της θέσης έφτασε. Κι έφτασε μαζί με το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum που θα κάνει την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν λίγες ώρες, το πλοίο με το σούπερ γεωτρύπανο Stena Icemax έφτασε στο στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως αναφέρει το philenews, το γεωτρύπανο έφτασε πάνω από τον στόχο μία περίπου ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Ηδη το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ οδό για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Ομως, και οι ΗΠΑ δηλώνουν ηχηρό «παρών» στην περιοχή θέλοντας να ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή και να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου. Κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της Αγκυρας μετά τις απειλές που εκτόξευσε τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουάσιγκτον θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον για την περιοχή στέλνει εντός της εβδομάδας στη Λευκωσία τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια ώρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στη Λάρνακα βρίσκεται το πλοίο του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για τη στήριξη των συμφερόντων των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ευρώπη και την Αφρική.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών. Σχεδιάζει συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν”. Η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ.

Σε μια ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax δεν θα κινείται ούτε μύγα, με τα αμερικανικά πλοία να έχουν σαφής εντολές από το πεντάγωνο για άμεση απάντηση σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close