ΕΛΛΑΔΑΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Οργή ιερέων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: «Αυθαίρετη απόφαση του Αρχιεπισκόπου, αισθανόμαστε προδομένοι» – Έρχονται κινητοποιήσεις

Στο πόδι οι ιερείς μετά την Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Ήδη, από το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, Γεώργιος Σελλής μίλησε για κινήσεις «πίσω από την πλάτη μας».

«Αν περάσει νομοθετικά αυτό το έκτρωμα για μας, θα κινηθούμε νομικά και δυναμικά», τόνισε.

Επίσης κάνει λόγο για «ειλημμένη απόφαση του Ιερώνυμου, χωρίς να ερωτηθεί η Ιερά Σύνοδος και οι ιερείς».

Εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου, καθώς έλαβε μια απόφαση ερήμην τους. «Είναι κατόπιν εορτής η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι μια αυθαίρετη απόφαση του Αρχιεπισκόπου μόνο, δεν ερωτήθηκε ούτε καν η Ιεραρχία. Τόσες σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν μελέτης. Μελέτη διέπραξε μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι κληρικοί».

Η βασικότερη ένταση των κληρικών εστιάζονται στην έξοδό τους από το Δημόσιο. «Δεν είμαστε ζητιάνοι» λέει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και εξηγεί τι φοβούνται οι ιερείς: «Γιατί να αλλάξουμε την ιδιότητά μας από Δημόσιοι Υπάλληλοι; Αυτό το επίδομα δεν μας εξασφαλίζει τίποτα. Θα έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Με τη σύνταξη μας τι θα γίνει; Σε ποιο ταμείο θα αποδίδουμε εισφορές; Έκαναν τόσο αγώνα για να φτιάξουν ένα Ενιαίο Ταμείο για όλους. Και τώρα θέλουν να φτιάξουν ξεχωριστό Ταμείο Ασφαλίσεως για εμάς; Αφού το Δημόσιο θα συνεχίσει να καταβάλλει το ποσό των μισθών μας, γιατί θέλουν να βγούμε από αυτό;» διερωτάται

Ο σεβασμιότατος Σελλής προειδοποιεί με κινητοποιήσεις. «Δεν πιστεύουμε τίποτα πια. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει, είμαστε σε ετοιμότητα και θα προσπαθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας να ανατρέψουμε την απόφαση αυτή».

Στο ίδιο μήκος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γεώργιος Βαμβακίδης, που εξαπέλυσε πυρά προσωπικά κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, τόνισε πως ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς» και πως «αισθανόμαστε προδομένοι».

Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τόνισε ότι δεν έχει περάσει ένας μήνας από την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεραρχίας. Και πως τις ημέρες που συνεδρίαζε, δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη το θέμα ούτε και έγινε αναφορά από τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους, είναι συμφωνία δύο προσώπων», κατέληξε.

Αναρωτήθηκε δε πως αφού το δημόσιο θα εξακολουθήσει να καταβάλει επίδομα (σ.σ. για τους μισθούς των κληρικών) ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή; «Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την άποψη πως «η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από το σύνολο της ιεραρχίας». Σε περίπτωση που περάσει, πάντως, τότε «προφανώς θα αντιδράσουμε με ειρηνικό τρόπο».

Δείτε τι δήλωσε

Από την πλευρά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα», φάνηκε να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας από τη στιγμή που όπως είπε δεν αλλάζει το Σύνταγμα αλλά προσδιορίζεται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και το δημόσιο θα εξακολουθεί να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, με τη μορφή επιδόματος. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία θα περάσει από την Ιεραρχία.

Αντίθετος εμφανίστηκε, όμως, στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάλεσε μάλιστα όποιον θέλει να αλλάξει τα άρθρα του Συντάγματος «να πάει να το υπογράψει στον τάφο του Κολοκοτρώνη» αλλά και να «πάει στη Βουλή τα κόκαλα της Μπουμπουλίνας και του Κανάρη».

Μπαράζ ιερατικών συνάξεων

Ιερατικές συνάξεις συγκαλούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, σε όλη τη χώρα στις κατά τόπους Μητροπόλεις προκειμένου οι Μητροπολίτες να ενημερώσουν τους Ιερείς για το προωθούμενο σχέδιο που ανακοίνωσαν χθες Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κληρικοί όλων των βαθμίδων είναι ανάστατοι για τις κυοφορούμενες αλλαγές και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ήδη ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος αντέδρασε με ένα σκληρό ανακοινωθέν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου π. Σελλής με δηλώσεις του είπε ότι θα μας δουν όπως δεν μας είδαν ποτέ.

Για το λόγο αυτό ορισμένοι προνοητικοί Ιεράρχες στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τα πνεύματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα συγκαλούν συνάξεις για να καθησυχάσουν τους ιερείς ότι στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα γι αυτους αφού μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θα εισπράττουν το μισθό τους. Κανείς όμως δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται εφ´όρου ζωής και ότι σε λίγα χρόνια μπορει να βρεθεί μια Κυβέρνηση που θα πει: δεν δύναμαι πλέον να επιχορηγώ τα ποσά αυτά.

Είναι ολοφάνερο ότι η συμφωνία αυτή αφήνει τους χιλιάδες κληρικούς στην αποκλειστική υποτέλεια των Μητροπολιτών τους οι οποίοι θα κάνουν ότι θέλουν και δημιουργεί μία τέτοια δεσποτοκρατεία στην Εκκλησία, που εφάμιλλή της δεν γνώρισε ποτέ η Εκκλησία και ο κλήρος σε όλη την ιστορική τους διαδρομή.
Τι προβλέπει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Στην ίδρυση Ειδικού Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας συμφώνησαν Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος, όπως ανακοίνωσαν από κοινού χθες ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Τσίπρας και Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα πλαίσιο συμφωνίας 15 σημείων βάσει των οποίων, οι κληρικοί δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι μισθοί τους θα καταβάλλονται από το Ειδικό Ταμείο Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο όμως θα λαμβάνει ισόποση επιδότηση από το κράτος.

Ταυτόχρονα, στο Ειδικό Ταμείο περιέρχεται ολόκληρη η εκκλησιαστική περιουσία, από την οποία παραιτείται πλέον το Δημόσιο από οποιεσδήποτε απαιτήσεις.

Το Ταμείο θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο που θα ελέγχεται από κοινού από την Εκκλησία και την Πολιτεία.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει ως έχει το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρεται στο θρήσκευμα κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θα ακολουθήσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close