ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι ΗΠΑ εξαίρεσαν την Ελλάδα από τις ιρανικές κυρώσεις

  • Η απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν την Ελλάδα από τις ιρανικές κυρώσεις φαίνεται πως δεν αποδίδεται σε καθαρά πετρελαϊκούς λόγους.
  • Πώς ο αγωγός EastMed αλλάζει την αμερικανική στρατηγική στην Ευρώπη.

 

Οι ΗΠΑ προχώρησαν τη Δευτέρα σε μία κίνηση-έκπληξη, η οποία προξένησε πολλαπλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητές της. Ο λόγος για την εξαίρεση της Ελλάδας από τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς εξηγούν ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν συνδέεται άμεσα με τις αγορές συμβολαίων αργού από την Τεχεράνη. Αντίθετα πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του Λευκού Οίκου.

Εκτός της Ελλάδας, στο καθεστώς των εξαιρέσεων, το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον για τις 180 επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Ταϊβάν.

Η μόνη χώρα, η οποία βρίσκεται εκτός του «top 15» των αγοραστών πετρελαίου, είναι η… Ελλάδα! Επομένως, το επιχείρημα της «μη διατάραξης της διεθνούς αγοράς» και της «διασφάλισης της σταθερότητας της τιμής των συμβολαίων αργού», φαίνεται πως δεν επιβεβαιώνεται στην ελληνική περίπτωση.

«Η εξαίρεση της Ελλάδας αποτελεί κατά κύριο λόγο, ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για άρρηκτη διασύνδεση της συγκεκριμένης κίνησης με τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Και εξηγούν: «Αποφάσισαν να βοηθήσουν μια χώρα, η οποία θα επιτελέσει κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθούνται στην περιοχή».

Το project του «EastMed»

Πετρελαϊκοί παράγοντες, μιλώντας στο Sputnik, κάνουν ειδική μνεία στο project του αγωγού «EastMed», ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στη Γηραιά Ήπειρο, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού έως και 7 δισ. ευρώ, στο μεγαλύτερο μέρος του, θα είναι υποθαλάσσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, δεν πρέπει να λησμονηθεί και η εδραίωση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία απολαμβάνει και την «ευχή» του αμερικανικού παράγοντα.

«Πράγματι, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να αποτελούν μια εξήγηση για την εξαίρεση της Ελλάδας» επιβεβαιώνει στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χρήστος Νίκας.

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, «οι ΗΠΑ μέσω της Σαουδικής Αραβίας, μπορούν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τις διεθνείς πετρελαϊκές ροές», αλλάζοντας κατά το δοκούν τις εύθραυστες ενεργειακές ισορροπίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close