ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις κούροι της αρχαϊκής εποχής βρέθηκαν τυχαία σε χωράφι στην Αταλάντη

  • Τρεις κούροι σε φυσικό μέγεθος ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφή σε χωράφι στην περιοχή της Αταλάντης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Τρία πώρινα αγάλματα ανδρών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι μετά από ανασκαφή, όταν κάτοικος της περιοχής της Αταλάντης εντόπισε τυχαία το κορμό ενός ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων.

Οι τρεις κούροι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου μετά από ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ο πρώτος κούρος που βρέθηκε μεταφέρθηκε μετά την ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης.

Στη συνέχεια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στο χωράφι, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του χωραφιού βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων, που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος.

​Το συγκεκριμένο γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου ανάγλυφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες, το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Χθες κατά τη διάρκεια της ανασκαφής εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς και απεικονίζει έναν γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Μετά την πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφή σε μικρό τμήμα του αγρού, αποκαλύφθηκε επίσης σε βαθύτερα στρώματα οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου κοντά στη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button