ΔΙΑΤΡΟΦΗ

EWG : Ίχνη ζιζανιοκτόνου που σχετίζεται με τον καρκίνο βρέθηκαν σε Quakers, Kellogg’s και General Mills

Ίχνη ζιζανιοκτόνου που σχετίζεται με τον καρκίνο βρέθηκαν σε δεκάδες προϊόντα δημητριακών, βρώμης αλλά και μπάρες, σύμφωνα με νέα έκθεση αμερικανικής ΜΚΟ που ασχολείται με περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Η EWG, μια περιβαλλοντολογική μη κερδοσκοπική οργάνωση βρήκε «επιβλαβή» επίπεδα γλυφοσάτης, ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται στη γεωργία, σε 26 από τα 28 προϊόντα δημητριακών που έλεγξε.

Ανάμεσα στα ,«ύποπτα» δημητριακά βρίσκονται προϊόντα της μάρκας Cheerios και των Quaker.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί τα επίπεδα που καταγράφηκαν δεν ήταν υψηλότερα από αυτά που επιτρέπει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά η EWG θεωρεί πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι καθώς τα συγκεκριμένα δημητριακά καταναλώνονται καθημερινά από παιδιά.

Τον Αύγουστο, η EWG διενήργησε την πρώτη της μελέτη, η οποία διαπίστωσε την παρουσία της γλυφοσάτης σε 45 δείγματα δημητριακών από τις εταιρείες Quakers, Kellogg’s και General Mills.

Ως εκ τούτου αποφάσισε να επεκτείνει την έρευνα και να τεστάρει κι άλλα προϊόντα Quaker και Cheerios, καθώς στην πρώτη μελέτη βρέθηκαν υψηλά επίπεδα γλυφοσάτης και πρόκειται για τις δύο από τις πιο δημοφιλείς μάρκες δημητριακών.

Το ζιζανιοκτόνο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο δίκης στην οποία μια ειδική επιτροπή στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το προϊόν Roundup ήταν υπεύθυνο για τον καρκίνο του 46χρονου Ντιγουέιν Τζόνσον.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές υπηρεσίες, οι εταιρείες και οι νομικές ομάδες τους φαίνεται να διαφωνούν για το τι είναι και τι όχι ασφαλές.

Μετά τα αποτελέσματα της έκθεσης της EWG, τόσο η General Mills όσο και η Quaker εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες διαβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close