ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία ενεργοποίησε την ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Barbaros και ενισχύει δυνάμεις

Συμβόλαιο με εταιρεία με έδρα το Τέξας για υποστήριξη του «Πορθητή»

Η Τουρκία ενεργοποίησε την Ζώνη Αποκλεισμού γύρω από «Barbaros Hayrettin Pasha» και ενισχύει τις δυνάμεις της. Ταυτόχρονα δεσμεύσει και νέα θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για να πραγματοποιήσει άσκηση με την ένδειξη «υποβρύχιες επιχειρήσεις».

Oπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ πλέον το «Barbaros Hayrettin Pasha» θα επιχειρήσει εντός του “προστατευτικού κύκλου” που έχουν δημιουργήσει μονάδες του τουρκικού Ναυτικού .

Γύρω από το “Barbaros” θα λάβουν θέσεις μάχης φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια.

Οποιαδήποτε πρόκληση από την ελληνική φρεγάτα “Σαλαμίς” θα απαντηθεί άμεσα αναφέρουν οι Τούρκοι.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την χτεσινή προειδοποίηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος είπε:

«Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο  δεν μπορεί να επιβιώσει σχέδιο χωρίς την Τουρκία και την ῾Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όλοι πρέπει να αποφεύγουν τις προβοκάτσιες που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή».

Οπως τονίζουν τουρκικά ΜΜΕ “όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στην Μεσόγειο” καθώς υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς Τουρκίας και σημειώνουν:

Η Αγκυρα προχώρησε στην υιοθέτηση “νέων πολιτικών” ώστε να δείξει στην Αθήνα “αποφασιστική στάση” και να μην επιτρέψει Ελλάδα και Κύπρο να “πετύχουν μονομερώς”.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή θα δράσουν εντός του πλαισίου αυτού του “γιγαντιαίου κύκλου προστασίας” του “Barbaros”.

Nωρίτερα, η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απείλησε την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αφού όπως σαφέστατα αναφέρει«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα»

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.

Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Ταυτόχρονα η Άγκυρα προχώρησε σε νέα προκλητική στρατιωτική ενέργεια δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για να πραγματοποιήσει άσκηση.

Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 1046/18 η Τουρκία δέσμευσε περιοχή μεταξύ των δύο ακριτικών ελληνικών νησιών για σήμερα Τρίτη, με την ένδειξη «υποβρύχιες επιχειρήσεις», για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

“Τρέχει” η Αγκυρα: Συμβόλαιο με εταιρεία με έδρα το Τέξας για υποστήριξη του «Πορθητή»

Τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο την Schlumberger, με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ, ενοικίασε η Τουρκία προκειμένου να υποστηρίξει την πρώτη γεώτρηση του Πορθητή στον στόχο «Αλάνια-1» στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει το sigmalive.

Σύμφωνα με έκθεση  της εταιρείας για το 3ο  τρίμηνο του 2018 (σελ. 4, με συμβόλαιο αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων, η Schlumberger θα συντονίσει πολλαπλές γραμμές εφοδιασμού, καθώς και θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης έργων στις επερχόμενες γεωτρήσεις.

Ανάμεσα στο προσωπικό της εταιρείας είναι και πολλοί τουρκικής καταγωγής επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εκφράσει από το 2014 ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών και τα κατάφερε. Το 2016 πραγματοποιήθηκε και αστυνομική ποινική έρευνα για μίζες, μετά από καταγγελία στην Αστυνομία του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

Το γεωτρύπανο, γνωστό και ως Deepsea Metro II (Πορθητής), αποκτήθηκε πέρυσι από την Turkish Petroleum Company (ΤΡΑΟ).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close