ΙΣΤΟΡΙΑ

22 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η ισπανική γρίπη ..

1918…. Αναφέρεται το πρώτο κρούσμα της Ισπανικής Γρίπης, με το οποίο ξεκίνησε μια επιδημία, που κόστισε τη ζωή σε πάνω απο 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Η ισπανική γρίπη του 1918 που μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και εξόντωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους

Το 1918 εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα και ήταν τόσο φονική, που εξόντωσε πάνω από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ισπανική γρίπη.

Η ασθένεια προκλήθηκε από μετάλλαξη του ιού Η1Ν1 και είχε τα συμπτώματα μιας κοινής γρίπης.Αρχικά οι γιατροί δεν κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με μια φονική πανδημία και δεν πρότειναν κανένα προληπτικό μέτρο.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της ασθένειας ήταν ότι μόλυνε κυρίως νεαρά άτομα, τα οποία συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Πολλά από τα άτομα που προσβάλλονταν από τη γρίπη, πέθαιναν μέσα ένα 24ωρο.
Στη μεγάλη θνησιμότητα συντελούσαν και οι ιατρικές συνθήκες της εποχής, καθώς δεν υπήρχαν αντιβιοτικά, ούτε κατάλληλοι χώροι νοσηλείας. Οι περισσότεροι που έχαναν τη ζωή τους είχαν πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού εξαιτίας της γρίπης.

Η προέλευση και η εξάπλωση της γρίπης

Αν και ονομάζεται ισπανική γρίπη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξεκίνησε από την Άπω Ανατολή και μεταφέρθηκε στην Αμερική, ενώ άλλοι θεωρούν πως η Αμερική ήταν η πρώτη εστία.
Ανεξάρτητα από την προέλευση της ασθένειας, γεγονός είναι ότι εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα.Μέσα σε λίγους μήνες προσέβαλε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μέσα σε έξι μήνες η γρίπη μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Την περίοδο εκείνη οι ΗΠΑ μπήκαν στο Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και πολλοί Αμερικανοί ταξίδεψαν στην Ευρώπη, μεταφέροντας την ισπανική γρίπη.Ωστόσο, οι Αμερικάνοι δεν ήταν οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την παγκόσμια εξάπλωση της ασθένειας.Οι μετανάστες αλλά και τα εμπορικά πλοία μετέφεραν τη γρίπη ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Αρκτική.

Υπάρχει θεωρία ότι η ραγδαία εξάπλωσή της έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλά σημεία του πολέμου, αφού είχε εξαντλήσει τα στρατεύματα.

Σε φτωχές περιοχές του κόσμου όπου δεν υπήρχαν καθόλου υποδομές, η ασθένεια εξόντωσε ολόκληρες κοινότητες.
Μια από τις χώρες με πιο αυξημένη θνησιμότητα ήταν η Ινδία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια.
Υπήρξαν περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκε πρόβλημα με την ταφή των θυμάτων, καθώς τα νεκροταφεία δεν επαρκούσαν.

Η ισπανική γρίπη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με καταγραφές, η ισπανική γρίπη έφτασε και στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918 και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήθελαν υπεύθυνα για την εξάπλωση της γρίπης στην Πάτρα, κάποια πακέτα συσκευασμένου καπνού που έφτασαν από τη Θεσσαλονίκη.
Λέγεται ότι ο διευθυντής του καπνοκοπτηρίου της Πάτρας και ορισμένοι εργάτες που ήταν παρόντες κατά το άνοιγμα των πακέτων, νόσησαν και δύο από αυτούς πέθαναν.

Ο τύπος στην Ελλάδα έγραφε για τη γρίπη στο εξωτερικό: «Αξιωματικοί, βουλευταί, γνωσταί κυρίαι του κόσμου απεβίωσαν εντός ολίγων ημερών από γρίπην βαρυτάτης μορφής. Ολόκληρα συντάγματα προσεβλήθησαν και εστρώθησαν «ψάθαι» εις τα νοσοκομεία».

Στην Ελλάδα η γρίπη λέγεται ότι ξεκίνησε από την Πάτρα
Στην Ελλάδα η γρίπη λέγεται ότι ξεκίνησε από την Πάτρα

Η γρίπη στην Αμερική

Στην Αμερική η γρίπη εξαπλώθηκε το καλοκαίρι του 1918. Ξεκίνησε από τις πόλεις με λιμάνια, όπως η Βοστώνη και η Μασαχουσέτη και χτύπησε πρώτα τους εργαζόμενους στους προβλήτες.Σύντομα έφτασε και στις υπόλοιπες πολιτείες και οι αρχές ήταν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Στους δρόμους της Αμερικής κυκλοφόρησαν αφίσες με οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης και βασικές οδηγίες προστασίας.

Η μάσκα ήταν απαραίτητη ειδικά για όποιον κυκλοφορούσε στο δρόμο.

Αστυνομικοί στο Σιατλ φορώντας μάσκες εν ώρα υπηρεσίας

Η Φιλαδέλφεια ήταν μια από τις πολιτείες με τις μεγαλύτερες απώλειες.Ο αριθμός των ορφανών αυξήθηκε τόσο γρήγορα, που οι αρχές δεν ήξεραν που να στεγάσουν τα παιδιά τα οποία έμεναν ξαφνικά χωρίς οικογένεια.

Υπολογίζεται ότι τα θύματα από τη γρίπη στην Αμερική ήταν περισσότερα από τα θύματα του πολέμου.

Η ισπανική γρίπη εξαφανίστηκε ξαφνικά το 1919. Η διάρκεια της ήταν μόλις 18 μήνες. Ήταν όμως αρκετοί για να εξοντώσουν 20 με 40 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς με τα μέσα και τις πηγές της εποχής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός

 

‘Αλλα γεγονότα ..

 

362 π.Χ….. Ο ναός του Δαφνίου Απόλλωνα, έξω από την Αντιόχεια, καταστρέφεται από μία μυστηριώδη πυρκαγιά.

1746…. Ιδρύεται στις ΗΠΑ το ονομαστό πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

1797…. Την πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αερόστατο και από ύψος 3.200 ποδών πραγματοποιεί ο Γάλλος, Αντρέ – Ζακ Γκαρνερέν.

1798…. Δυνάμεις του Αλή πασά από 4.000 πεζούς και 3.000 ιππείς με επικεφαλής τον ίδιο και τον γιο του Μουχτάρ επιτίθενται κατά της Πρέβεζας όπου αμύνονται 1.000 Έλληνες και Γάλλοι υπό τον στρατηγό Λα Σαλσέ. Η μάχη είναι ιδιαίτερα φονική. Ο Αλή τελικά καταλαμβάνει την πόλη και την παραδίδει στις φλόγες.

1824…. Μεσούντος του Εθνικού Ξεσηκωμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Γρηγόριος Δικαίος -Παπαφλέσσας, εισβάλλει στην Αρκαδία για να πλήξει τους οπαδούς του Κολοκοτρώνη, κατά τη διάρκεια του Β’ Εμφύλιου Πολέμου.

1844…. Η μέρα της “Μεγάλης Απογοήτευσης”: Οι οπαδοί του Μιλερισμού ονομάζουν τη μέρα αυτή ως “Μεγάλη Απογοήτευση”, καθώς ο αρχηγός τους, Ουίλιαμ Μίλερ, τους είχε πει ότι στις 22 Οκτωβρίου του 1844 ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του και ο Χριστός θα κατέβαινε για δεύτερη φορά στη Γη.

22 Οκτωβρίου 1912…. Το αντιτορπιλικό “Ιέραξ”, υπό τον κυβερνήτη Αντώνιο Βρατσάνο, απελευθερώνει με άγημά του τα Ψαρά.  Την ίδια μέρα, Σώμα Προσκόπων υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα καπετάν Γιαγκλή διώχνει την τουρκική φρουρά της Νιγρίτας, απελευθερώνει την πόλη και εγκαθιστά τις ελληνικές αρχές.

1918…. Αναφέρεται το πρώτο κρούσμα της Ισπανικής Γρίπης, με το οποίο ξεκίνησε μια επιδημία, που κόστισε τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

1953…. Κινδυνεύει να κλείσει το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” και ζητείται κρατική ενίσχυση.

1960…. Παραιτούνται από το Εθνικό Θέατρο ο Αλέξης Μινωτής και η Κατίνα Παξινού.

1962…. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι καταγγέλλει σε τηλεοπτικό μήνυμα ότι υπάρχουν βάσεις ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στο νησί, σε μια ζώνη 500 μιλίων. (“Κρίση των Πυραύλων”)

1964…. Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στο γάλλο φιλόσοφο, Ζαν Πολ Σαρτρ, αγνοώντας την απόφαση του γάλλου συγγραφέα να μην αποδεχθεί το βραβείο.

1973…. Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί αμερικανοσοβιετικό ψήφισμα. Η Συρία δέχεται την ανακωχή και ανακτά τα προ του πολέμου εδάφη της. Ανάλογη συνθήκη θα υπογράψει μετά από δύο μέρες και η Αίγυπτος, που βγαίνει κερδισμένη, αφού καταλαμβάνει και τις δύο όχθες της Διώρυγας του Σουέζ.

1975…. Το σοβιετικό διαστημόπλοιο “Βενέρα 9” προσγειώνεται στην Αφροδίτη, απ’ όπου στέλνει φωτογραφίες.

1987…. Στον Οίκο Κρίστις της Νέας Υόρκης πωλείται έναντι 5,39 εκατομμυρίων δολαρίων ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Βίβλου του Γουτεμβέργιου. Το βιβλίο τυπώθηκε το 1448.

1991…. Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέγεται ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης).

1993…. Νέος πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης.

2008…. Η Ινδία εκτοξεύει προς τη Σελήνη το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιό της, το “Τσαντραγιάν”.

Γεννήσεις στις 22 Οκτωβρίου

1071 Γουλιέλμος Θ’, δούκας της Ακουιτανίας
1689 Ιωάννης Ε’, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1786 Ρωξάνδρα Στούρτζα, Ελληνίδα κοσμική
1811 Φραντς Λιστ, Ούγγρος πιανίστας και συνθέτης
1870 Ιβάν Αλεξέιγεβιτς Μπούνιν, Ρώσος συγγραφέας
1881 Κλίντον Τζόζεφ Ντέιβισον, Αμερικανός φυσικός
1887 Τζον Ριντ, Αμερικανός δημοσιογράφος
1913 Ρόμπερτ Κάπα, Ούγγρος φωτογράφος
1917 Τζόαν Φοντέιν, Βρετανή ηθοποιός
1919 Ντόρις Λέσινγκ, Βρετανή συγγραφέας
1920 Τίμοθι Λίρι, Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας
1929 Λεβ Γιασίν, Σοβιετικός ποδοσφαιριστής
1929 Ρήγας Ρηγόπουλος, Έλληνας καθηγητής
1937 Μάνος Λοΐζος, Έλληνας συνθέτης
1938 Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός
1939 Ζοακίμ Σισάνο, πρόεδρος της Μοζαμβίκης
1943 Κατρίν Ντενέβ, Γαλλίδα ηθοποιός
1949 Βασίλης Μαγγίνας, Έλληνας πολιτικός
1949 Αρσέν Βενγκέρ, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1964 TobyMac, Αμερικανός τραγουδιστής
1964 Ντράζεν Πέτροβιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
1970 Γουίνστον Μπογκάρντε, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1975 Τζέσι Τάιλερ Φέργκουσον, Αμερικανός ηθοποιός
1984 Άλεκς Μάριτς, Αυστραλός καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι στις 22 Οκτωβρίου

741 Κάρολος Μαρτέλος, Φράγκος στρατιωτικός και πολιτικός
1383 Φερδινάνδος Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας
1906 Πωλ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος
1938 Χρυσόστομος Α’, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1990 Λουί Αλτουσέρ, Γάλλος φιλόσοφος
1993 Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ, πρόεδρος των Κομορών
2005 Αρμάν Φερναντέζ, Γάλλος ζωγράφος
2007 Εύα Κιουρί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close