ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ φορτώθηκε και με δάνεια 26 εκ. της σκοπιανής EDS

  • Με δανειακές υποχρεώσεις ύψους… 26 εκατ ευρώ φέρεται να είναι φορτωμένη η εταιρεία EDS που εξαγόρασε η ΔΕΗ για 4,8 εκ. ευρώ!
  • Σύμφωνα με ρεπορτάζ του liberal, οι συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το α’ εξάμηνο του 2018, αποκαλύπτουν ότι η εξαγορά κόστισε κάτι περισσότερο στη ΔΕΗ που πήρε προίκα και τα δάνεια της σκοπιανής εταιρείας.

Στη σελίδα 34 των καταστάσεων που δημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβριο, πέντε μήνες μετά τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “κατά την 30.06.2018 υφίστανται εταιρικές εγγυήσεις της Μητρικής Εταιρείας, συνολικού πιστωτικού ορίου για δάνεια του ομίλου EDS, μέχρι του ποσού των Ευρώ 22 εκατ, που αφορούσε κεφάλαιο κίνησης, από τα οποία είχε χρησιμοποιηθεί, ποσό ύψους Ευρώ 14 εκατ. περίπου, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων”. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, αναφέρεται επίσης ότι “υφίσταται εγγύηση της Μητρικής Εταιρείας για πιστωτικές γραμμές της EDS Doo με τις Εταιρείες προμήθειας Η/Ε Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D. ύψους έως Ευρώ 3,9 εκατ”.

Δηλαδή η ΔΕΗ, εκτός από τα εκατομμύρια που πλήρωσε για την απόκτηση της εν λόγω εμπορικής εταιρείας ρεύματος, φορτώθηκε τόσο τα δάνεια που είχε πάρει η  EDS ως κεφάλαιο κίνησης, όσο και τις πιστωτικές της γραμμές, συνολικού ύψους 25,9 εκατ ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και η σελίδα 84, των εξαμηνιαίων πάντα συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της  EDS μαζί με τις λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ανέρχονταν στις 30.06.2018, στα 15,84 εκατ. ευρώ. Νούμερο που δεν απέχει  σημαντικά από αυτό που αναφέρει ο ισολογισμός της ίδιας της EDS για το 2017, αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονταν σε 1.152.446,346 δηνάρια, δηλαδή σε 18,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το ενεργητικό της ΕDS στις 30.06.2018 ήταν 14,52 εκατ ευρώ (σε λογιστικές αξίες) και 21,1 εκατ ευρώ (σε εύλογες αξίες), τα χρηματικά της  διαθέσιμα 1,62 εκατ ευρώ, αλλά οι εμπορικές της απαιτήσεις 12,15 εκατ ευρώ.

Όσο για το πότε πληρώθηκαν στον Κ.Ανγκιούσεφ τα 4,8 εκατ ευρώ, αυτό συνέβη σε δύο δόσεις, τα 3,83 εκατ. πριν τις 30.06.2018, και τα υπόλοιπα 0,970 εκατ. μετά.

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια

Στο μεταξύ, πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει για το θέμα στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση του VMRO να ρωτά γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, που κατέληξαν και γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ συμφώνησε την πώληση της εταιρείας δυο μόλις μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία οι υπογραφές έπεσαν στις 17.06.2018.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το VMRO, ζήτησε από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί και να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, και πως εξηγεί την πώληση της εταιρείας του 60 μόλις ημέρες πριν οι Πρωθυπουργοί των δύο χώρων, βάλουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία.

Επίσης η αντιπολίτευση στη γείτονα διερωτάται πως γίνεται μια δημόσια ελληνική εταιρεία με τεράστια οικονομικά προβλήματα να εξαγοράζει μιαν άλλη που είναι ζημιογόνος και βρίσκεται υπό πτώχευση.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης μάλιστα, κάλεσε τον Ανγκιούσεφ, αντί να απειλεί με μηνύσεις, να απαντήσει αν μαζί με την πώληση της εταιρείας του, διαπραγματευόταν και εθνικά θέματα. Από τη πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ κάλυψε τον συνεργάτη του, χαρακτηρίζοντας ως “ψεύδη” τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, και τονίζοντας ότι ορθώς αυτός έπραξε και πήρε τα χρήματα καθώς η εταιρεία αποτελεί περιουσία του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close