ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣΚΥΠΡΟΣ

(VIDEO) – Ο Γερουσιαστής Μενεντέζ στριμώχνει την νέα Πρέσβειρα στην Κύπρο να παραδεχτεί ότι το νησί είναι κατεχόμενο

Η επερχόμενη Πρεσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Judith G. Garber, ήταν απρόθυμη να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν επί του παρόντος Τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του γερουσιαστή Robert Menendez στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η Αμερικανή διπλωμάτης προσπαθούσε να αποφύγει το γεγονός ότι χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο νησί.

Η Garber αναφέρθηκε στα «τραγικά γεγονότα» του 1974 που οδήγησαν στην «τουρκική παρέμβαση» και στην υποστήριξη των ΗΠΑ για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία”, ανέφερε.

Ο γερουσιαστής Menendez την πίεσε σκληρά για να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μια τουρκική κατοχή του νησιού. “Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μια πραγματική πραγματικότητα, τότε έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προχωράμε”, της είπε.

Τελικά, μετά από κάποιους δισταγμούς, η Garber αναγνώρισε ότι υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί, προσθέτοντας ότι «αυτό το θέμα είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις».

Η Garber δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. “Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι μετοχές ισοδύναμες στο πλαίσιο ενός συνολικού διακανονισμού”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button