ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο Μαξίμου για την αμερικανική εμπλοκή στις απελάσεις των Ρώσων που έφεραν στο φως οι N.Y.TIMES

Ευχαριστίες Μάτις σε Ελλάδα

“Τρέχουν και δεν φτάνουν” στο Μαξίμου για την αμερικανική εμπλοκή στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι υπέκλεψαν συνομιλίες του Ι.Σαββίδη και προκάλεσαν την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα των New York Times, που ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταβίβασαν διά του Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου φάκελο με πληροφορίες από υποκλαπείσες συνομιλίες, που υποδεικνύουν ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με μία λιτή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές Αρχές παρέδωσαν στην Ελλάδα στοιχεία από συνομιλίες του Ιβάν Σαββίδη για την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times». 

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας στα Σκόπια, ο Πάιατ και η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Αμερικανοί επιμένουν στο αφήγημά τους ότι ο Ι.Σαββίδης υπονομεύει την συμφωνία των Πρεσπών για λογαριασμό της Ρωσίας σύμφωνα με τους New York Times.

Το ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Helene Cooper και Eric Schmitt αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετά την ανάλυση των υποκλοπών αυτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο επιχειρηματίας και μιντιάρχης πλήρωνε τους διαδηλωτές που αντετίθεντο στη συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ και ότι αμερικανικές υπηρεσίες συνέλεξαν οικονομικιά στοιχεία που αποδείκνυαν τις καταβολές χρημάτων από τον Σαββίδη σε πολίτες και οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου για να πρωτοστατήσουν σε επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος.

Σημειώνει ακόμη ότι οι Αμερικανοί έδωσαν το περιεχόμενο των υποκλοπών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να απελάσει σε αντίποινα δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορέψει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλους δύο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Εδώ και χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε αθόρυβα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών.

Έχει βάλει το χέρι του σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό λιμάνι όπου ζει και είναι πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά συγκρουόμενο κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά τον κατέστησαν ενδιαφέροντα για τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης εργαζόταν ως δάκτυλος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αντιτίθεται εδώ και καιρό στην είσοδο της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, που θεωρεί την επεκτεινόμενη συμμαχία ως μεγάλη απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να παρέμβει για να αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Έδωσαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο δύο ακόμα στη χώρα.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες ενθουσιάστηκαν. Αν και το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία δεν έβγαλε συμπέρασμα – το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως και εντός της εβδομάδας, κατά πόσον η χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία – Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την αποκάλυψη του ρόλου του κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μία σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι, αγκάλιαζε δημόσια τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και απογοήτευε τη συμμαχία

Ευχαριστίες Μάτις σε Ελλάδα

 

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τ.Μάτις ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα ΥΕΘΑ Π.Καμμένο  για τις πρόσφατες ενέργειες της Ελλάδας «για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοήθων δραστηριοτήτων στην περιοχή» σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου

Σε ανακοίνωση της η εκπρόσωπος  του Πενταγώνου Dana W.White  σημείωσε  ότι και οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να συνεχίσουν να θεωρούν  τη Ρωσία υπόλογη»!

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε τέτοια παραδοχή και είναι σαφές ότι το δημοσίευμα και οι έπαινοι Μάτις στον Π.Καμμένο έγιναν σκόπιμα.

Δεδομένου ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Α.Τσίπρα στην Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν να την «δυναμιτίσουν» πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο Ματίς ευχαρίστησε τον Πανο Καμμένο για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις Η.Π.Α. μέσω της ναυτικής βάσης της Σούδας.

Ταυτόχρονα τον επαίνεσε τόσο για τη δέσμευση της Ελλάδας για την τήρηση του ορίου του 2% των αμυντικών δαπανών που προβλέπεται από το ΝΑΤΟ καθώς επίσης για την πρόσφατη υπογραφή αναβάθμισης F-16 ύψους 1,5 δισ. Δολαρίων.

Πάντως δικαιώνεται έτσι ο επικεφαλής της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας της Παλαιστίνης» και πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν ο οποίος αποδίδει τη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις σε πιέσεις από «τρίτες δυνάμεις» εννοώντας τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αρνείται κατηγορηματικά πως η Εταιρεία προσπαθούσε να υποδαυλίσει αντίσταση στην συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρώτον, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν δρα ανεξάρτητα.

Μέχρι πρόσφατα όταν όλες οι άλλες χώρες κατηγορούσαν τη Μόσχα για παρέμβαση στα εσωτερικά τους η Αθήνα δεν ανακατεύονταν», δήλωσε ο κ. Στεπάσιν, επαναλαμβάνοντας καταγγελίες της ρωσικής διπλωματίας πως η απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες ελήφθη κατόπιν επιρροής από την Δύση.

«Τώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση και ποιος τον συνεχάρη την επομένη; Ο Aμερικανός πρόεδρος.

Δεύτερον, έχει να κάνει με την κατάσχεση επιχείρησης κάποιου (σσ. του προέδρου του ελληνικού παραρτήματος της «Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης» Σίμωνα Παναγιωτίδη) μόνο και μόνο επειδή συνεργάζεται με τη Ρωσία.

Τρίτον, δεν έχουμε, κατά την άποψή μου, καμία δυσκολία με την ελληνική εκκλησία, αλλά μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως»

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button