ΙΣΤΟΡΙΑ

9 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο- Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα, πριν 51 χρόνια, εκτελέσθηκε μία από τις σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Ήταν Κυριακή 9 Οκτωβρίου του 1967, όταν ο επαναστάτης Αργεντίνος και ηγέτης των Γκερίλα Τσε Γκεβάρα, θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού σε ηλικία 39 ετών. Αποτέλεσε σύμβολο των εξεγερμένων σε όλη την υφήλιο, ενώ η φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1960 από τον Alberto Korda με τον χαρακτηριστικό μπερέ εμφανίστηκε σε αμέτρητες αφίσες και T-shirts.

Η εμβληματική εικόνα του επαναστάτη

Η εμβληματική εικόνα του επαναστάτη

Η λήψη της φωτογραφίας από τον Alberto Korda

Η λήψη της φωτογραφίας από τον Alberto Korda

Βολιβιανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της CIA, εντόπισαν μετά από πληροφορίες χωρικών, τον Τσε Γκεβάρα στις 8 Οκτωβρίου στην τοποθεσία Κεμπράδα Ντελ Ιούρο. Δόθηκε σκληρή μάχη. Οι περισσότεροι από τους 17 συντρόφους του Τσε σκοτώθηκαν, μεταξύ των νεκρών ήταν και οι σωματοφύλακές του, Αντόνιο και Πάντσο. Oι υπόλοιποι, κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Τσε τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι και συνελήφθη. Όπως θα υποστηρίξουν κάποιοι στρατιώτες, τους είπε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός», άλλοι θα πουν ότι ο Τσε φώναξε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και απέτυχα».

Μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία

Μετά τη σύλληψή του στη Βολιβία

Την επόμενη μέρα (9 Οκτωβρίου), ο Τσε μεταφέρθηκε στην αίθουσα ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στο χωριό Λα Χιγκέρα. Η διαταγή του δικτάτορα Μπαριέντος, ήταν σαφής. Ο Τσε έπρεπε να πεθάνει. Ωστόσο όλα θα έπρεπε να συνηγορούν ότι σκοτώθηκε στη μάχη. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να δώσουν τη χαριστική βολή στον μεγάλο επαναστάτη, ο άνθρωπος από τον οποίο θα έπεφτε νεκρός, ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν. Όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Συνολικά 9 σφαίρες “τρύπησαν” τον Τσε, στο θώρακα και το στήθος.

Ήταν 5 το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο έξω από τη μικρή πόλη της Βαγιεγκράντε στη νοτιοανατολική Βολιβία. Το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε δεμένο στα πέδιλα προσγείωσης ενός ελικοπτέρου. Τον περίμενε ένα αυτοκίνητο μαζί με περισσότερους από τους 10.000 κατοίκους της πόλης Βαγιεγκράντε. Οι Βολιβιανοί στρατιώτες προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά το πλήθος, αλλά μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε, έχασαν τον έλεγχο. Ακόμη και οι ίδιοι έτρεξαν να δουν τον νεκρό. Το σώμα του Τσε μεταφέρθηκε στο αυτοκίνητο και ο οδηγός κατευθύνθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο της Βαγιεγκράντε, προκειμένου να επιδειχθεί η σορός στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του τάφηκε σε άγνωστο σημείο. Ο τάφος του αποκαλύφθηκε το 1997 κοντά στο αεροδρόμιο του Βαγιεγκράντε από μια ομάδα κουβανών ιατροδικαστών. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κούβα και τάφηκαν στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδες Κουβανοί.

Ο Τσε Γκεβάρα  (πάνω αριστερα) με την οικογένειά του

Ο Τσε Γκεβάρα (πάνω αριστερα) με την οικογένειά του

Σε ηλικία 22 ετών (1951)

Σε ηλικία 22 ετών (1951)

Στη Γάζα το 1959

Στη Γάζα το 1959

Με τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ 1960

Με τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ 1960

Ο Τσε Γκεβάρα

Ο Τσε Γκεβάρα

Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα

Ο Ernesto Rafael Guevara de la Serna γεννήθηκε σε μια εύπορη οικογένεια στην Αργεντινή το 1928. Παράλληλα με τις σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με τη μοτοσικλέτα του. Έγινε μάρτυρας της φτώχειας και της καταπίεσης των κατώτερων τάξεων. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1953 και συνέχισε τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική. Τότε ξεκίνησε να ασχολείται με αριστερές οργανώσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Γκεβάρα συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και την ομάδα των εξόριστων επαναστατών στο Μεξικό. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάληψη της εξουσίας του Κάστρο από τον Κουβανό δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959 και αργότερα υπηρέτησε ως το δεξί χέρι του Κάστρο και υπουργός βιομηχανίας. Αντιτάχθηκε σθεναρά στην κυριαρχία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και τάχθηκε υπέρ των αγροτών που επαναστατούσαν για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας. Ο Κάστρο τον περιέγραψε αργότερα ως “καλλιτέχνη του επαναστατικού πολέμου.”

Ο Τσε Γκεβάρα παραιτήθηκε-μερικοί λένε ότι απολύθηκε- από τη θέση του στην κουβανική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 1965, πιθανότατα λόγω των διαφορών που είχε με τον Κάστρο για την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την Κούβα, ταξίδεψε στην Αφρική και τελικά επανήλθε στη Βολιβία, όπου και σκοτώθηκε. Μετά το θάνατό του, ο Γκεβάρα έγινε σύμβολο αντι-ιμπεριαλισμού και  επανάστασης.  Ωστόσο, δεν τον θεωρούν όλοι ήρωα: Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων σε φυλακές της Κούβας κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος ένα μεγάλο κομμάτι τοιυ πλανήτη.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος ένα μεγάλο κομμάτι τοιυ πλανήτη.

 

Άλλα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα & τον Κόσμο .

.

325 π.Χ.: Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.
Nearxos

1701…. Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ, από αποφοίτους του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ με πρωτοστάτη τον James Pierpont.

1776…. Ομάδα ισπανών ιεραποστόλων ιδρύει μία πόλη στα δυτικά των ΗΠΑ, που σήμερα ονομάζεται Σαν Φραντσίσκο.

1855…. Ο αμερικανός εφευρέτης Ισαάκ Σίνγκερ πατεντάρει το μοτέρ για ραπτομηχανή.

1874…. Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ενωση.

1901…. Σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Πετρούπολη, η Ρωσία δίνει εντολή στον πρίγκιπα της Ελλάδας, Γεώργιο, ύπατο αρμοστή της Κρήτης, να επανέλθει στο νησί, να συγκαλέσει αμέσως Εθνοσυνέλευση και να κηρύξει επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1902…. Εγκαινιάζεται επισήμως η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η εφημερίδα “Αθήναι” του Γ. Πωπ ανακοινώνει ότι θα δημοσιεύει δωρεάν ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων, αν φυσικά έχει σχετική ενημέρωση από αυτά.

1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1915…. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αυστριακές και γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βελιγράδι, με τη βοήθεια των Βούλγαρων.

…. Την ίδια μέρα, οι άγγλοι προσφέρουν την Κύπρο στην Ελλάδα, εφόσον ταχθεί υπέρ των Συμμάχων. Η Ελλάδα ζητά την παρουσία 400.000 τουλάχιστον συμμαχικού στρατού και εξασφαλισμένα ανταλλάγματα.

1920…. Αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι οπλίτες για το φόνο του Ιωνα Δραγούμη είναι οι Χαλκιαδάκης, Δασκαλογρηγοράκης, Καραβανάκης, Γιαννεδάκης, Κολιτσάκης, Χριστοδουλάκης και Μαυρογένης.

1923…. Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνονται στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.

1931: Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

1932…. Στην ΕΣΣΔ, εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο, στον ποταμό Δνείπερο.

…. Την ίδια μέρα, ο Ιωσήφ Στάλιν καθαιρεί και εξορίζει στη Σιβηρία τους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ, που μοιράζονταν την εξουσία μαζί του μετά το θάνατο του Λένιν.

9 Οκτωβρίου 1944…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί βομβαρδίζουν την Αθήνα, τρεις ημέρες προτού φύγουν από την πόλη. Έξι νεκροί και 22 τραυματίες, ο απολογισμός.

1944: Στη διάρκεια της συνάντησης Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα, συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

1946…. Κατασκευάζεται η πρώτη ηλεκτρική κουβέρτα, η οποία θα πουληθεί για 39,50 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

1962…. Η Ουγκάντα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μέσα στην Κοινοπολιτεία, μετά από 70 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

1963…. Στην Ιταλία από κατάρρευση φράγματος στις Δολομιτικές Αλπεις χάνουν τη ζωή τους 2.000 και πλέον άτομα, όταν σπάει το Βάιοντ, πλημμυρίζοντας το Λόγκαρον και τρία ακόμα χωριά στη βορειοανατολική χώρα.

1970…. Σε μια μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ-Πενχ ανακοινώνεται η κατάργηση της μοναρχίας και η ανακήρυξη της Δημοκρατίας των Χμερ.
…. Την ίδια μέρα, στη Χιλή, αριστεροί και μετριοπαθείς συγκατανεύουν στην εγκατάσταση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στην προεδρία της χώρας.

1973…. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, με 100 και πλέον νεκρούς.

1974…. Ορκίζεται η νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1975…. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο ρώσο φυσικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό, Αντρέι Ζαχάρωφ. Θα το παραλάβει η σύζυγός του Γέλενα Μπονέρ, καθώς στον ίδιο δεν επετράπη η έξοδος από τη χώρα.

1981….Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία. Σε αχρηστία η λαιμητόμος, το όργανο εκτέλεσης της θανατικής ποινής, το επονομαζόμενο και «χήρα».

1986…. Η Νικαράγουα καταρρίπτει αμερικανικό αεροπλάνο σκοτώνοντας 2 και αιχμαλωτίζοντας έναν πράκτορα της CIA, ο οποίος ομολογεί ότι οργάνωνε πτήσεις ανεφοδιασμού των ανταρτών Κόντρας.

1995…. Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

1996…. Σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάφο γίνεται αισθητός σε Κύπρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με απολογισμό 2 νεκρούς και 50 τραυματίες.

2002…. Η αρμόδια επιτροπή ανακοινώνει ότι η Κύπρος, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Ουγγαρία πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Βουλγαρία και Ρουμανία παραπέμπονται για το 2007. Δεν ορίζεται ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

2004…. Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, με σωρεία προβλημάτων. Πρόεδρος θα εκλεγεί ο Χαμίντ Καρζάι.

2005…. Σε επίσημη ανακοίνωση της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Κίνας, αναφέρεται ότι το Έβερεστ είναι 3,7 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι γνωρίζουμε. Το ψηλότερο σημείο της οροσειράς είναι 8.844,43 μ.

2006…. H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

….. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιλέγει τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Μπαν Κι-Μουν, ως μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του ΓΓ του Οργανισμού για το διάστημα 2007-2011.

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1201 – Ρομπέρ ντε Σορμπόν, Γάλλος θεολόγος

1261 – Ντενίς, βασιλιάς της Πορτογαλίας

1328 – Πέτρος Α’, βασιλιάς της Κύπρου

1585- Χάινριχ Σoυτς, συνθέτης.

1757- Κάρολος Ι΄ , Βασιλιάς της Γαλλίας.

1813- Τζουζέπε Βέρντι , Ιταλός συνθέτης της Όπερας.

1835- Καμίγ Σεν Σανς, Γάλλος μουσικοσυνθέτης.

1859 – Άλφρεντ Ντρέιφους, γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού. Η καταδίκη του εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας προδοσίας το 1894 έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης που ταλαιπώρησε τη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες. (Υπόθεση Ντρέιφους) (Θαν. 12/7/1935)

1892- Ίβο Άντριτς, συγγραφέας.

1906 – Σαγίντ Κουτμπ, αιγύπτιος συγγραφέας και θεωρητικός του Ισλαμισμού. (Θαν. 29/8/1966)

1908 – Ζακ Τατί, Γάλλος σκηνοθέτης.

1911- Τζο Ρόζενταλ, φωτογράφος.

1918- Λίλα Κέντροβα, Ρωσίδα ηθοποιός βραβευμένη με όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

1923- Φάιβους Φάινκελ, ηθοποιός.

1933- Πίτερ Μάνσφιλντ, Νομπελίστας (2003) Βρετανός βιοχημικός.

1937- Μπράιαν Μπλεσντ, ηθοποιός.

1938- Χάιντς Φίσερ, Πρόεδρος της Αυστρίας (σοσιαλδημοκράτης, 2004-).

1940 – Τζων Λένον, Άγγλος μουσικός, μέλος του συγκροτήματος των Beatles. (Θαν. 8/12/1980)

John_Lennon

 

1944- Πίτερ Τος, τραγουδιστής.

1944- Νόνα Χέντριξ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1946- Τανσού Τσιλέρ , Τουρκάλα πολιτικός και οικονομολόγος, η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας (1993-96).

1948- Τζάκσον Μπράουν, Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

1950- Τζόντι Γουίλιαμς, Αμερικανίδα ακτιβίστρια. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1997 για τους αγώνες της για την Απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού.

1952- Άντριου Τζορτζ, Κυβερνήτης της Ανγκουίλλας (2006-).

1953- Τόνι Σάλουμπ, ηθοποιός.

1954- Σκοτ Μπάκουλα, ηθοποιός (Quantum Leap, Star Trek: Enterprise).

1959- Μάικλ Παρέ, ηθοποιός.

1962- Νίκος Χατζηνικολάου, Έλληνας δημοσιογράφος

1962- Τόμι Λι, Αμερικανός ντραμίστας.

1967- Έντι Γκερέρο, Αμερικανός επαγγελματίας παλαιστής.

1969- Π. Τζ. Χάρβεϊ, μουσικός και τραγουδίστρια.

1970- Ανίκα Σόρενσταμ, παίκτρια του γκολφ.

1970- Κώστας Γανωτής, συνθέτης

1971- Χρήστος Παλλάκης, αθλητής του στίβου από την Αθήνα.

1971- Μάικλ Μάνα, Αμερικανός επαγγελματίας παλαιστής.

1972- Μιχάλης Πελιβανίδης, πρωταθλητής του τραμπολίνο, που εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004.

1973- Στίβεν Μπερνς, ηθοποιός και μουσικός.

1973- Κώστας Μάγγος, ποδοσφαιριστής (Ιωνικός, ΠΑΣ Γιάννινα).

1973- Όλιβερ Μακόρ, Λιβεριανός ποδοσφαιριστής (Ιωνικός).

1975- Σιν Λένον, μουσικός, γιος του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο.

1976- Μιχαήλ Πανόπουλος, ποδοσφαιριστής, που έπαιξε και στην εθνική ελπίδων.

1978- Νίκι Μπάιρν, Ιρλανδός τραγουδιστής και μουσικός, μέλος του συγκροτήματος “Westlife” .

1978- Χουάν Ντίξον, Αφροαμερικανός μπασκετμπολίστας των Portland Trail Blazers.

1981- Ντάριους Μάιλς, Αμερικανός μπασκετμπολίστας.

1986- Λορ Μανοντού , Γαλλίδα ολυμπιονίκης (2004) της κολύμβησης.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1047- Κλήμης Β΄ Πάπας (1046-7).

1390-Ιωάννης Α΄ , Βασιλιάς της Καστίλλης (1379-90), σκοτώνεται πέφτοντας από το άλογό του.

1555- Γιούστους Γιόνας Γερμανός Προτεστάντης μεταρρυθμιστής.

1562-Γκαμπριέλε Φαλόπιους (ή Φαλόπιο) Ιταλός ανατόμος.

1569- Βλαδίμηρος από τη Σταρίτσα Ρώσος πρίγκιπας, εξάδερφος του Ιβάν του Τρομερού, εκτελείται μαζί με τα παιδιά του με δηλητήριο.

1597- Ασικάγκα Γιοσιάκι Γιαπωνέζος πολεμιστής.

1688- Κλοντ Περό Γάλλος αρχιτέκτονας, φυσικός και γιατρός, ο οποίος οικοδόμησε το αρχαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο της Γαλλίας (1667).

1691- Ουίλιαμ Σατσεβέρελ Άγγλος πολιτικός.

1709- Μπάρμπαρα Πάλμερ πρώτη δούκισσα του Κλίβελαντ, ευνοουμένη του Καρόλου Α΄ της Αγγλίας.

1729- Ρίτσαρντ Μπλάκμοουρ Άγγλος γιατρός.

1793- Ζαν Ζοζέφ Μαρί Αμιό, Γάλλος ιεραπόστολος, στην Κίνα.

1803-Βιτόριο Αλφιέρι Ιταλός τραγικός ποιητής.

1806-Μπέντζαμιν Μπέινεκερ Αμερικανός μαθηματικός, κατασκευαστής ρολογιών και αστρονόμος, ο φερόμενος ως πρώτος μαύρος επιστήμονας.

1831 – Γεώργιος Π. Μαυρομιχάλης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια. (Γεν. 1800)

Georgios_P_Mavromixalis

 

1906-Τζόζεφ Γκλίντεν Αμερικανός εφευρέτης (1874) του συρματοπλέγματος.

1917-Χουσεΐν Καμίλ Σουλτάνος της Αιγύπτου (1914-17).

1924- Βαλερί Μπριουσόφ Ρώσος συγγραφέας και κριτικός.

1934-Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας (1921-34), δολοφονείται μαζί με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών.

1934-Λουί Μπαρτού ΥΠΕΞ της Γαλλίας, δολοφονείται μαζί με το Βασιλέα της Γιουγκοσλαβίας.

1935- Καρλ φον Γκέμπελ Γερμανός βοτανολόγος.

1941- Έλεν Μόργκαν τραγουδίστρια και ηθοποιός

1943-Πιέτερ Ζέεμαν Νομπελίστας (1902) φυσικός, αυθεντία την οπτική και το μαγνητισμό, που ανακάλυψε το φαινόμενο «Ζέεμαν».

1955- καρδινάλιος Τέοντορ Ίνιτζερ αρχιεπίσκοπος Βιέννης.

1956- Μαρί Ντορό ηθοποιός του κινηματογράφου.

1958-Πάπας Πίος ΙΒ΄ (Ευγένιος Πατσέλι) Πάπας Ρώμης (1939-58).

1959- Σερ Χένρι Τιζάρντ επιστήμονας και διοικητής.

1962- Μίλαν Βίντμαρ Σλοβένος ηλεκτρολόγος μηχανικός και σκακιστής.

1967 – Τσε Γκεβάρα, επαναστάτης, εκτελείται στην Βολιβία. (Γεν. 14/6/1928)

1967-Αντρέ Μορουά Γάλλος ακαδημαϊκός.

1967- σερ Σίριλ Χένσελγουντ Νομπελίστας (1956) Βρετανός χημικός.

1967- Γκόρντον Όλπορτ ψυχολόγος.

1968-Πιερ Μουλέλε, Κονγκολέζος ηγέτης ανταρτών, εκτελείται.

1972- Μίριαμ Χόπκινς Αμερικανίδα ηθοποιός.

1974- Όσκαρ Σίντλερ Γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε από το Ολοκαύτωμα 1.200 Εβραίους.

1978-Ζακ Μπρελ Βέλγος τραγουδιστής («Ne me quittes pas»). (Γεν. 8/4/1929)

Jacques_Brel

 

1981- Νίκι Γιάκοβλεφ συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού, σύζυγος της Μαίρης Λω.

1982-Άννα Φρόιντ Αυστριακή ψυχαναλύτρια, το τελευταίο επιζών παιδί του μεγάλου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, στο Λονδίνο.

1983-Αντώνης Παπαδόπουλος κωμικός ηθοποιός γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες με το Βέγγο.

1983-Σουν Σουκ Γιουν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα, δολοφονείται.

1984-Γεώργιος Καβουνίδης πολιτικός, πρώην Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τύπου.

1987- Γκουρού Γκοπινάτ Ινδός κλασικός χορευτής.

1987-Γουίλιαμ Πέρι Μέρφι Νομπελίστας (1934) Αμερικανός ιατρός.

1988 –Τζάκι Μίλμπουρν ένας από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές της Newcastle και θείος του Bobby Charlton.

1988- Φελίξ Βάνκελ Γερμανός εφευρέτης της πρώτης περιστρεφόμενης μηχανής εσωτερικής καύσεως, που φέρει το όνομά του.

1989-Κλέαρχος Κονιτσιώτης σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1990- Γκέζα Ότλικ Ούγγρος συγγραφέας.

1991- Θάλμους Ρασουλάλα, ηθοποιός.

1994-Τζέιμς Χιλ, Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου («Γεννημένη ελεύθερη»).

1995-Κουκρίτ Πραμόι Πρωθυπουργός της Ταϊβάν (1975-76).

1995-σερ Ντάγκλας Χιουμ Πρωθυπουργός της Αγγλίας ( 1963-64).

1996- Γουόλτερ Κερ Αμερικανός κριτικός του θεάτρου.

1997-Γιάννης Φάτσης, δημοσιογράφος.

1999-Μόρις Γουέστ Αυστραλός συγγραφέας.

1999-Ζουάου Καμπράλ Μέγιο Νέτο, Βραζιλιάνος ποιητής.

2000-Μαρία Δάρα φωτογράφος και αρχιτέκτονας.

2000-Κική Δρόσου, αγωνίστρια του ΚΚΕ, μητέρα της Αλέκας Παπαρήγα.

2000- Ντέιβιντ Ντιουκς Αμερικανός ηθοποιός χαρακτήρων

2001- Ελένη Βακαλό τεχνοκριτικός και ποιήτρια , βραβευμένη για το έργο της «Ροδαλίνα» (1991) και χήρα του ζωγράφου Γιώργου Βακαλό(πουλου).

2001-Χέρμπερτ Ρος σκηνοθέτης των ταινιών «Η τροτέζα και ο πρωτάρης» με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ και «Ανθισμένες Μανόλιες».

2001- Πέρλατ Βοστίνα, πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα.

2002- Τσαρλς Γκουγκενχάιμ Αμερικανός ντοκιμαντερίστας, βραβευμένος με Όσκαρ (1969, για τη βιογραφία του Ρόμπερτ Κένεντι).

2003-Φλόρανς Στάνλεϊ Αμερικανίδα ηθοποιός του Μπροντγουέι.

2004- Ισκουέρδο Κάρλος, αλεξιπτωτιστής, σκοτώνεται στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

2004- Zακ Nτεριντά Γάλλος φιλόσοφος, πατέρας της θεωρίας της αποδόμησης.

2005- Στέλλα Στρατηγού ηθοποιός.

2006- Θεόφιλος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως (1970-2006). Από τη θέση του μητροπολίτη, είχε παραιτηθεί λόγω γήρατος τον Μάρτιο του 2006.

2006- Πολ Χάντερ Άγγλος παίκτης του μπιλιάρδου.

2006- Κοκινέλ Γαλλίδα τρανσέξουαλ τραγουδίστρια.

2007 -Αλέξης Γκόλφης ηθοποιός (αποκαλύφθηκε ο θάνατός του έπειτα από δύο μήνες- πέθανε μόνος και αβοήθητος στα μέσα Αυγούστου 2007).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close