ΙΣΤΟΡΙΑ

8 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο- 1871…Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Σικάγο

1871…. Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα. 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Η μεγάλη πυρκαγιά του Σικάγο, το 1871, ήταν μία από τις τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών εκείνη την θερμή, ξηρή μέρα του  Οκτωβρίου. Ενώ προκάλεσε τις μεγαλύτερες υλικές ζημιές, δεν ήταν η φονικότερη.

Η καταστροφή της 8ης Οκτωβρίου 1871 ήταν η πιο ολέθρια δασική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ.
Μέσα σε λίγες ώρες, σάρωσε την κωμόπολη Πέστιγκο στο Ουισκόνσιν και τις περισσότερες από τις μικρότερες κοινότητες γύρω από αυτήν.

Το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου φύσηξε ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα οι φωτιές που σιγόκαιγαν στα δάση της περιοχής, να μετατραπούν σε «πύρινη θύελλα» που κατευθύνθηκε ταχύτατα προς την κωμόπολη του Πέστιγκο.

Η φωτιά διαδόθηκε γρήγορα, αιφνιδιάζοντας τους τρομοκρατημένους κατοίκους. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους ή ενώ ετοιμάζονταν να τα εγκαταλείψουν.
Οι θερμοκρασίες ήταν τόσο υψηλές που τα ρούχα και τα μαλλιά τους έπιαναν φωτιά καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Μερικοί κατάφεραν  να σωθούν, πέφτοντας στον ποταμό Πέστιγκο, όπου ήταν αναγκασμένοι να βουτούν συνεχώς τα κεφάλια τους στο νερό για να μην πάρουν φωτιά τα μαλλιά τους.Ακόμα κι εκεί, όμως, πολλοί πέθαναν στα παγωμένα νερά είτε από πνιγμό είτε από υποθερμία.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων στην πυρκαγιά του Πέστιγκο και τις γύρω κοινότητες, κυμαίνονται από 1.500 έως 2.500 ανθρώπους, ενώ κάηκαν περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Τα αίτια εξηγούνται αν μελετήσει  κανείς τις περιοχές που κάηκαν.
Το Πέστιγκο ήταν κτισμένο σε δασική περιοχή και οι κάτοικοί του ζούσαν από τη γεωργία, την κοπή ξυλείας και την κατασκευή ξύλινων οικιακών προϊόντων.


Οι Ευρωπαίοι μετανάστες που ζούσαν στην περιοχή, χρησιμοποιούσαν τη δοκιμασμένη τεχνική της εκχέρσωσης με φωτιά για τον καθαρισμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Τα άχρηστα κλαδιά των δέντρων που κόβονταν για ξυλεία είτε καίγονταν επιτόπου είτε αφήνονταν σε τεράστιες στοίβες μέσα στο δάσος.

Τα τοπικά εργοστάσια παραγωγής ξυλείας και ξύλινων οικιακών προϊόντων είχαν μεγάλα αποθέματα ξύλου και απορριμμάτων από την επεξεργασία κομμένων κορμών.

Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia Commons

Άλλον έναν κίνδυνο πυρκαγιάς αποτελούσε η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή: τα κομμένα δέντρα και οι θάμνοι δεν καθαρίζονταν, αλλά στοιβάζονταν δίπλα από τα σιδηροτροχιές, όπου μια τυχαία σπίθα από τις μηχανές μπορούσε εύκολα να  τα πυροδοτήσει.

Το Πέστιγκο και τα γύρω χωριά ήταν χτισμένα με ξύλο και άλλα εύφλεκτα υλικά, με πατώματα και δρόμους στρωμένα με πριονίδι.Σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τους ισχυρούς ανέμους που κατευθύνονταν προς την πόλη, τη συγκεκριμένη ημέρα, το αποτέλεσμα ήταν ένα παρανάλωμα επικών διαστάσεων.

Άλλα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα & τον Κόσμο ..

 

451…. Ξεκινά στη Χαλκηδόνα, μία πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η 4η Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Η Σύνοδος θα κατατάξει στις αιρέσεις το Μονοφυσιτισμό και με το Διάταγμα της Χαλκηδόνας θα αναγνωριστεί πλήρως η διττή φύση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

1600…. Το Σαν Μαρίνο υιοθετεί το πρώτο του γραπτό Σύνταγμα.

1827…. Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

1871…. Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα. 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια

1906…. Ο γερμανός Καρλ Νέσλερ λανσάρει την πρώτη λακ για στερέωση μαλλιών περμανάντ στο Λονδίνο.

8 Οκτωβρίου 1912…. Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό του νησιού. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ναυτική βάση σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

…. Την ίδια μέρα το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

1929…. Εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ο μητροπολίτης Δέρκων και παίρνει το όνομα Φώτιος Β’.

1951…. Ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

1955…. Καθελκύεται στις ΗΠΑ το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το “Σαρατόγκα”

1958…. Ο σουηδός δρ. Εικ Σένινγκ εμφυτεύει στον ασθενή Άρνε Λάρσον τον πρώτο εσωτερικό βηματοδότη, ο οποίος είχε εφευρεθεί στις αρχές του ίδιου χρόνου από τον επίσης σουηδό, Ρούνε Έλμκβιστ.

1965…. Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, τη Δυτική (DDR) και την Ανατολική (GDR).

1973…. Ορκίζεται η κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη, ο οποίος διορίζεται πρωθυπουργός από το δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προχωρώντας σε έναν δήθεν εκδημοκρατισμό. Σαράντα μέρες αργότερα θα “καταρρεύσει” στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

1979…. Αεροσκάφος της ελβετικής εταιρείας Swissair συντρίβεται στο Ελληνικό, με 14 νεκρούς επί συνόλου 142 επιβατών. Σώζεται το δωδεκαμελές πλήρωμα.

1982…. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας απαγορεύει όλα τα εργατικά συνδικάτα, ανάμεσά τους και την “Αλληλεγγύη”, η οποία ιδρύθηκε το 1980 από τον Λεχ Βαλέσα.

1987…. Θεμελιώνεται επίσημα το “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”. Θα παραδοθεί σε 34 μήνες.

1994…. Ολοκληρώνεται στην Αθήνα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1996…. Ο Απόστολος Κακλαμάνης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

2000…. Ο Μίκαελ Σουμάχερ νικά στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Φεράρι τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979.

2001…. Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.

2004…. Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με το όνομα Μιανμάρ.

2005…. Ισχυρότατος σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το βόρειο Πακιστάν, με 70.000 περίπου νεκρούς.

Γεννήσεις στις 08 Οκτωβρίου

1884 Βάλτερ φον Ράιχεναου, Γερμανός στρατιωτικός
1892 Μαρίνα Τσβετάγεβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1895 Αχμέτ Ζόγου, βασιλιάς της Αλβανίας
1895 Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και πολιτικός
1919 Κιίτσι Μιγιαζάουα, Ιάπωνας πολιτικός
1930 Πέπερ Άνταμς, Αμερικανός σαξοφωνίστας
1942 Νγκουγιέν Μιν Τριέτ, Βιετναμέζος πολιτικός
1948 Κλοντ Ζαντ, Γαλλίδα ηθοποιός
1948 Μπάλντουιν Σπένσερ, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
1949 Σιγκούρνι Γουίβερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952 Τάκης Κορωναίος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1968 Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Κροάτης ποδοσφαιριστής
1969 Τζούλια Ανν, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1970 Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός
1974 Κόζι Μουροφούσι, Ιάπωνας σφυροβόλος
1979 Κριστάννα Λόκεν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1980 Μιζ, Αμερικανός παλαιστής

Θάνατοι στις 08 Οκτωβρίου

1286 Ιωάννης Α’, δούκας της Βρετάνης
1580 Ιερώνυμος Βολφ, Γερμανός oυμανιστής και φιλόλογος
1754 Χένρυ Φήλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1772 Ζαν
1834 Φρανσουά Αντριέν Μπουαλντιέ, Γάλλος συνθέτης
1869 Φράνκλιν Πιρς, 14ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1918 Μιχαήλ Αλεξέγιεβ, Ρώσος στρατηγός
1967 Κλέμεντ Άττλη, Άγγλος πολιτικός
1977 Γιώργος Παπασιδέρης, Έλληνας τραγουδιστής
1979 Αναστάσιος Ορλάνδος, Έλληνας αρχιτέκτονας
1979 Βάσος Φαληρέας, Έλληνας γλύπτης
1982 Φίλιπ Νόελ
1987 Κωνσταντίνος Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός
1992 Βίλλυ Μπραντ, Γερμανός πολιτικός
1992 Χρήστος Χαιρόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος, συνθέτης και συγγραφέας
1996 Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Έλληνας συγγραφέας
1997 Μπέρτραντ Γκόλντμπεργκ, Αμερικανός αρχιτέκτονας
2004 Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος
2007 Κωνσταντίνος Ανδρέου, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης
2008 Μαρσέλ Σεβαλιέ, Γάλλος δήμιος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close