ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΤΑΛΙΑ

Σαλβίνι: «Πρώτα οι πολίτες, μετά οι τράπεζες» – «Η Κομισιόν κάνει χάρες σε Μακρόν-Τσίπρα»

Μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης έστειλε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, ο οποίος υποστήριξε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «πειράξει» το ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα οι οίκοι να μην είναι προκατειλλημένοι απέναντι στην Ιταλία.

O Salvini υποστήριξε ότι από την πρώτη ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων δέχεται επιθέσεις τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Από την ημέρα που γεννήθηκε αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει μέρα που να μην δεχθούμε επίθεση από διάφορα ΜΜΕ και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δεδομένου αυτού, έχω πολλά πράγματα να κάνω και δεν έχω τον χρόνο για να εκνευρίζομαι» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος επιτέθηκε και στο ιταλικό πολιτικό σύστημα.

«Είναι περίεργο να μας κάνουν μαθήματα του πώς να κυβερνήσουμε αυτοί που κατέστρεψαν την Ιταλία.

Οι συνταγές τους τα προηγούμενα χρόνια δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει» τόνισε ο Salvini, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Conte θα είναι ευνοϊκή για τους Ιταλούς.

«Τους ακούω όλους, αλλά έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο διακυβέρνησης, το οποίο προτίθεμαι να σεβαστώ» υπογράμμισε ο Salvini αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.

«Θέλω να αλλάξω τον κανονισμό της πολυκατοικίας, στην οποία ζω.
Να βάλω στην πρώτη θέση τους πολίτες και το ευρωπαϊκό όνειρο και όχι τις τράπεζες και την οικονομία» τόνισε ο Salvini, ο οποίος ερωτήθηκε και για το ευρώ.

«Το μόνο που είναι μη αναστρέψιμο είναι ο θάνατος. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε το ευρώ» είπε ο Salvini, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την επικράτηση του ακροδεξιού J. Bolsonaro στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, τόνισε ότι «φυσά παντού ο άνεμος της αλλαγής».

Ο Ντι Μάιο δήλωσε χθες ότι τα στελέχη της Κομισιόν, όπως ο Βλάντις Ντρομπόφσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί που έστειλαν επιστολή απόρριψης των στόχων για το έλλειμμα, δεν κατέβηκαν από τον Άρη αλλά είναι μέλη κομμάτων τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, και γι’ αυτό απορρίπτουν τις ιταλικές προτάσεις.

«Η Ευρώπη των τραπεζιτών, που πλήττεται από τα προβλήματα της μετανάστευσης και της οικονομικής ανασφάλειας, συνεχίζει να απειλεί και να προσβάλλει τους Ιταλούς και την κυβέρνησή τους; Μην ανησυχείτε, σε έξι μήνες 500 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα τους απολύσουν». Με αυτή τη δήλωση, ο Ματέο Σαλβίνι, ο πιο ισχυρός ακροδεξιός πολιτικός αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έστειλε τελεσίγραφο στις Βρυξέλλες για το θέμα του προϋπολογισμού.

Οι Ιταλοί θέτουν ως παράδειγμα ακόμα και την Ελλάδα, και ζητούν να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν κάνει «χάρες» στον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα γίνει πολιτικός σεισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι κανόνες θα αλλάξουν την επομένη των εκλογών», είπε ο Ντι Μάιο. Όσο για το αν θα συζητούσε με την Ευρώπη, τόνισε πως αν η Κομισιόν θέλει διάλογο τότε είναι πρόθυμος ακόμη και να κατασκηνώσει στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί λύση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button