ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό «ρήγμα» σε ΝΑΤΟ & ΕΕ: Το φιλορωσικό κόμμα «Αρμονία» κέρδισε τις εκλογές στη Λετονία

Μετά τη Συρία και τα Σκόπια νέος πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ και Δύση στη Λετονία.

Το φιλορωσικό κόμμα «Αρμονία» κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Λετονία μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η «Αρμονία» υπερτέρησε των λαϊκιστών, ορισμένοι από τους οποίους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν μαζί του κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της «Αρμονίας» στις εκλογές μετά το 2014.

Το κόμμα Αρμονία ήρθε πρώτο με 19,9% των ψήφων. Ακολουθούν οι λαϊκιστές του KPV LV (14,06%) –οι οποίοι δηλώνουν πως μπορούν να συνεργασθούν με όλους τους σχηματισμούς χωρίς «κόκκινες γραμμές»– και αυτοί του Νέου Συντηρητικού Κόμματος (13,6%).

Η Λετονία έχει σημαντική ρωσική μειονότητα της τάξης του 25,4% στο σύνολο του πληθυσμού

Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο χαστούκι σε ΝΑΤΟ και Δύση μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου παρ’ όλες τις (προφορικές) υποσχέσεις των ΗΠΑ προς στον αφελή(;) Γκορμπατσόφ, οι ΗΠΑ ενέταξαν στο ΝΑΤΟ τις περισσότερες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες της Ευρώπης.

Έτσι μπόρεσαν να έχουν βάσεις και οπλισμό στα σύνορα με τη Ρωσία. Η Ρωσία όντας διαλυμένη μπορούσε μονάχα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και το ζωτικό της χώρο να εξανεμίζεται.

Όμως, όπως έγινε φανερό στη Γεωργία και την Ουκρανία,τα πράγματα έχουν αλλάξει και η ένταξη πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών στο άρμα της Δύσης δεν είναι πλέον μία απλή διαδικασία, καθώς η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί.

Ταυτόχρονα πολλές φορές οι δυτικοί (ειδικά οι Ευρωπαίοι), με την αλαζονική τους στάση αποξενώνουν τους λαούς που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής τους, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα για τις οικονομικές υπερβάσεις που είχαν παλαιότερα.

Το αποτέλεσμα στην Λετονία είναι μόνο μια υπενθύμιση στη Δύση ότι ακόμα κι αν μία χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν είναι «τελειωμένη» υπόθεση αλλά χρειάζεται συνεχή τριβή για να καταφέρει να διατηρηθεί, ειδικά όταν πρόκειτα για χώρα στο ζωτικό χώρο της Ρωσίας.

Με λίγα λόγια το ΝΑΤΟ και η Δύση πρέπει να κερδίσουν την εκτίμηση και το σεβασμό των λαών, αλλιώς νέες Ουκρανίες και Γεωργίες θα ξεπροβάλλουν συνέχεια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close