ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν καταδικάζει τις ΗΠΑ για τη συνεχή στήριξη των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία

«Πυρά» εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατά των .ΗΠΑ κατηγορώντας τις ότι διαταράσσουν την ισορροπία στην περιοχή. Ζητά τη ρωσική στήριξη για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών».

  • Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να στηρίζει τη Συμμαχία Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) στη Συρία, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία στην περιοχή.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι συνεχίζεται η εξαιρετική στήριξη που δόθηκε πρόσφατα, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις δυνάμεις YPG και PYD. Πρέπει να σταματήσουν τέτοια βήματα, που βλάπτουν την ισορροπία στην περιοχή και την ειρήνη μεταξύ των λαών της », σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε άρθρο για την εφημερίδα Kommersant, αφιερωμένο στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την Ιντλίμπ της Συρίας.

Στο ίδιο άρθρο τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Η Τουρκία και η Ρωσία θα καθορίσουν από κοινού ποιες ριζοσπαστικές ομάδες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλιμπ της Συρίας. Θα διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ομάδες, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν στην περιοχή».

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν ανακοίνωσαν τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της λεγόμενης ένοπλης αντιπολίτευσης και των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ από τις 15 Οκτωβρίου και οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ο Ερντογάν δήλωσε και πάλι ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην απελευθέρωση των περιοχών που ελέγχονται από το PYD και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την καθοδήγηση των Κούρδων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την Τουρκία στον αγώνα κατά του PYD και της SDF, που αναγνωρίζονται ως τρομοκρατικές ομάδες από την Άγκυρα, αλλά όχι από τη Μόσχα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close