ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΡΙΑ

Το βρώμικο κόλπο του Ισραήλ έσπασε την συμφωνία με Ρωσία για αντιαεροπορική «ασυλία» στη Συρία.Αναμένεται ”απάντηση” ..

  • Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε επίσημα στο Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε, η οποία οδήγησε στην πτώση του ρωσικού αεροσκάφους Il-20 κοντά στις ακτές της Συρίας.

Συγκεκριμένα τα ισραηλινά μαχητικά μπήκαν στο συριακό εναέριο χώρο από τα δυτικά πετώντας πολύ χαμηλά και εν συνεχεία πέταξαν πίσω από το ρωσικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος και εκτόξευσαν τους πυραύλους τους κατά των προεπιλεγμένων στόχων.

Οι Ρώσοι είχαν εικόνα του τι έγινε και δεν μπορούσαν να απαντήσουν λόγω του δικού τους αεροσκάφους που δεν ήθελαν να κτυπηθεί.

Οι Σύροι όμως, προφανώς δεν είχαν εικόνα ή ειδοποιήθηκαν αργά ή και αν ειδοποιήθηκαν δεν κατάλαβαν τι τους είπαν πράγμα πολύ πιθανό.

Έτσι κατέρριψαν αυτοί το ρωσικό αεροσκάφος και οι Ισραηλινοί είχαν προχωρήσει σε αυτό το «κόλπο» μην θεωρώντας ότι τελικώς θα γινόταν ένα τόσο τραγικό περιστατικό.

Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την απώλεια των ζωών του πληρώματος του αεροσκάφους στην ισραηλινή πλευρά. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Avigdor Lieberman για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Του μετέφερε τη θέση της Μόσχας για το περιστατικό, για το οποίο κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό. Όπως ανέφερε χρησιμοποίησαν ως προστασία το ρωσικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από την αεροπορική άμυνα της Συρίας που ανταποκρινόταν εκείνη τη στιγμή στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο Σόιγκου επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν ειδοποίησε τη Ρωσία για την επικείμενη επίθεση, έτσι ώστε να μπορέσει η Ρωσία να μετακινήσει το Il-20 εγκαίρως. Αντ ‘αυτού, η προειδοποίηση ήρθε ένα λεπτό πριν απογειωθούν τα ισραηλινά F-16.

“Η ευθύνη για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους και οι θάνατοι των μελών του πληρώματός του βρίσκονται ακριβώς στην ισραηλινή πλευρά”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

“Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού δεν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα της ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας, έτσι διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε”.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν το μεγαλύτερο ρωσικό αεροπλάνο ως ασπίδα κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε στόχους στη Συρία.

Το υπουργείο είπε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να γνώριζαν ότι θέτουν το ρωσικό αεροπλάνο σε κίνδυνο, αλλά ούτε άλλαξαν το σχέδιο μάχης ούτε έδωσαν έγκαιρα προειδοποίηση στους Ρώσους για να μετακινήσουν το Il-20 σε ασφαλή περιοχή. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει δημοσίως το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Πάντως πλέον στο Τελ Αβίβ ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι η συμφωνία τους για αντιαεροπορική «ασυλία» στους ουρανούς της Συρίας, με την Μόσχα, δεν ισχύει πλέον.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button