ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΚΟΠΙΑ

Ξέσπασε αντιρωσικό μένος στα Σκόπια: Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη – Ποιά θα είναι η απάντηση της Μόσχας

Σε μια περίοδο που αξιωματούχοι της Δύσης επισκέπτονται διαδοχικά τα Σκόπια και εκφράζουν την στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα βαθύ κράτος που χειραγωγεί τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εξαπολύει έναν ανελέητο προπαγανδιστικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των Αμερικανών Γουές Μίτσελ και Τζέιμς Μάτις, υφυπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αντίστοιχα, του Γερμανού ΥΠΕΞ, Μίκαελ Ροτ, και της Φ.Μογκερίνι, εκπροσώπου της ΕΕ, ένα δημοσίευμα που κάνει λόγο για ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ένα δημοσίευμα με πληροφορίες που δεν ευσταθούν και μοναδικός σκοπός του είναι ο εξοβελισμός της Ρωσίας από την περιοχή των Βαλκανίων. Το κρατίδιο των Σκοπίων έχει ανέβει στο ”άρμα της Δύσης” και η πολιτική του ηγεσία προφανώς ευθυγραμμίζεται με τα δυτικά συμφέροντα.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα από το προπαγανδιστικό δημοσίευμα, που εν τέλει αποδεικνύει την Δυτική επιρροή στις Βαλκανικές χώρες.

«Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι ήρθαν στη ‘Μακεδονία’ λίγο πριν από το δημοψήφισμα. Πηγές της τηλεόρασης ‘Alsat M’ προσκείμενες στις αρχές ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι αρκετοί αξιωματούχοι από τη Ρωσία έχουν μετακινηθεί στη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες. Οι δραστηριότητες τους δεν είναι επίσημα γνωστές και άτυπα λέγεται ότι οι δραστηριότητες τους συνδέονται με θέσεις εναντίον του δημοψηφίσματος», γράφει το δημοσίευμα.

Εμπιστευτικές πηγές λένε ότι οι άνθρωποι παρακολουθούνται από τις αρχές, αλλά δεν μοιράζονται λεπτομέρειες σε τι επάνω ασκούνται οι δραστηριότητές τους, τονίζεται ότι έχουν συναντήσεις με πολίτες, πολιτικούς εκπροσώπους και ασχολούνται με προπαγάνδα και διάδοση της παραπληροφόρησης.

Εντούτοις, συνεχίζει το δημοσίευμα, επικρατεί σιγή από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας, ενώ η υπηρεσία αντικατασκοπείας δεν αναφέρει σχετικά για την πιθανή εντατικοποίηση των ρωσικών δραστηριοτήτων που απειλούν το δημοψήφισμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών αφήνει να εννοηθεί ότι οι δραστηριότητες τους βρίσκονται υπό έλεγχο.

«Στο πλαίσιο των έννομων αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η διαδικασία του δημοψηφίσματος να κυλήσει ομαλά», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ανωτέρω ήρθαν να συνοδεύσουν την παρουσία των αξιωματούχων του Δυτικού μπλοκ στα Σκόπια και να προστεθούν στην βιασύνη για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσω την επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Η Ρωσική πρεσβεία αντέδρασε σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα, απορρίπτοντας κάθε παρέμβαση:

«Απορρίπτουμε όλες τις εικασίες για σκόπιμη παρέμβαση της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της ‘Μακεδονίας’ ή για οποιαδήποτε κρυφή πολιτική ατζέντα.

Η Πρεσβεία λειτουργεί απολύτως σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και τη διεθνή πρακτική των διακρατικών επικοινωνιών και των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη ‘Μακεδονία’ είναι η διατήρηση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι κανένα ‘μακεδονικό’ κόμμα, κοινωνικό-πολιτική οργάνωση, ούτε καν ορισμένα πρόσωπα δεν δικαιούνται να επικαλούνται το όνομα της Ρωσίας».

Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία έχει ήδη δείξει τις άγριες διαθέσεις της και είναι έτοιμη να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες. Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια είχε επισημάνει πως «σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας-ΝΑΤΟ είστε στο στόχαστρο»

 

Με λίγα λόγια, ένας διπλωματικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να τα δίνουν όλα στα Σκόπια. Ο λόγος; Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ρωσίας στην Βαλκανική Χερσόνησο. Οι ΗΠΑ, όπως έχουμε επισημάνει, προσπαθούν να απομακρύνουν τους υπόλοιπους γεωστρατηγικούς παίκτες από τη διεκδίκηση των Βαλκανίων.

Οι μικρές βαλκανικές χώρες δεν είναι, προφανώς, αμυντικές υπερδυνάμεις. Όμως η περσινή ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ήταν μια κίνηση σε στόχο να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια ακόμα πιο κοντά στην αμερικανική σφαίρα επιρροής. Αντίστοιχη κίνηση προς την πλευρά των Σκοπίων περνάει μέσα από την επίλυση του ονόματος. Από την αμερικανική πλευρά, επομένως, όσο πιο γρήγορα Αθήνα και Σκόπια συμφωνήσουν στο ζήτημα τόσο πιο γρήγορα η ΠΓΔΜ θα μπει σε ενταξιακή τροχιά για το ΝΑΤΟ απομακρυνόμενη από τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν δύο βασικούς στόχους στα Βαλκάνια: να διατηρήσουν τη σταθερότητα στο δυτικό μέρος της περιοχής και να ελαχιστοποιήσουν τη ρωσική επιρροή…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close