ΙΣΤΟΡΙΑ

10 Σεπτεμβρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο -Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού

1919…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού, όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα, ή Συνθήκη του Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι (γαλλικά: Saint-Germain-en-Laye) ήταν συνθήκη η οποία υπογράφτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1919 μεταξύ των νικητών Συμμάχων Δυνάμεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοδημιουργηθείσας Δημοκρατίας της Αυστρίας.
 
Πήρε το όνομα της από το όνομα του ομώνυμου πύργου (Σατό ή Παλαί ντε Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι) που βρίσκεται γύρω στα 20 χλμ. δυτικά του Παρισιού. Συνομολογήθηκε και υπογράφτηκε στη μεγάλη Αίθουσα της Λιθίνης Εποχής. Σήμερα ο πεντάγωνος αυτός πύργος λειτουργεί ως εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Γαλλίας.
Συντάχθηκε σε τρεις γλώσσες, την αγγλική, τη γαλλική και την ιταλική.
 
Στο προοίμιό της αναφέρονται τα αντίπαλα κράτη.
 
Προέχουσες Δυνάμεις: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία
Συνασπισμένες συμμαχικές δυνάμεις: το Βέλγιο, η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα, η Κίνα, η Κούβα, η Νικαράγουα, ο Παναμάς, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, το Σιάμ και η Τσεχοσλοβακία
 
Αντίπαλη χώρα όλων των παραπάνω ήταν η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, για την οποία περιείχε επαχθείς όρους.
 
 
Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου είχε ιδιαίτερα σπουδαίο χαρακτήρα αφενός διότι εισήγαγε νέους διεθνείς όρους, αφετέρου διότι αποτέλεσε τη βάση για να συμφωνηθούν νεότερες συνθήκες όπως η Συνθήκη του Νεϊγύ, η Συνθήκη των Σεβρών, και άλλες.
 
 
 
Περιληπτικά οι όροι ήταν οι ακόλουθοι:
 
Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία παύει να υπάρχει.
Η Αυστρία και η Ουγγαρία είναι δύο ξεχωριστά κράτη με πλήρη απώλεια ελέγχου στα πρώην εδάφη της Αυτοκρατορίας.
Δημιουργούνται τα ανεξάρτητα κράτη της Γιουγκοσλαβίας και Τσεχοσλοβακίας.
Η Γαλικία της Ουκρανίας παραχωρείται στην Πολωνία.
Η Τρανσυλβανία παραχωρείται στη Ρουμανία.
Το Νότιο Τυρόλο, το Τρεντίνο και η Ίστρια παραχωρούνται στην Ιταλία.
Τα σύνορα της Αυστρίας στη Νότια Καρινθία θα καθορίζονταν με δημοψήφισμα.
Απαγορεύεται στην Αυστρία να ενωθεί με τη Γερμανία πολιτικά ή οικονομικά χωρίς την έγκριση της Κοινωνίας των Εθνών. Σύμφωνα με αυτό τον όρο, η αρχική ονομασία του νέου κράτους «Γερμανική Αυστρία» (Deutschösterreich) μετατράπηκε σε «Αυστρία».
Ο αυστριακός στρατός περιορίζεται σε 30.000 εθελοντές.
Η Αυστρία υποχρεώνεται να καταβάλλει πολεμικές αποζημιώσεις.
Υπήρχαν διάφορες διατάξεις που ρύθμιζαν τη ναυσιπλοΐα του Δούναβη, τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις κτλ, απόρροια του κατακερματισμού μιας μεγάλης αυτοκρατορίας.
Τέλος, το Καταστατικό της Κοινωνίας των Εθνών ήταν ενσωματωμένο στη συνθήκη, γεγονός που οδήγησε στη μη επικύρωσή της από τις ΗΠΑ.
 
Η δραστική μείωση σε πληθυσμό, έδαφος και πλουτοπαραγωγικές ύλες έκανε την οικονομία του νέου κράτους της Αυστρίας σκιά του παλιού της εαυτού, γεγονός που ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη Βιέννη, μια αυτοκρατορική πόλη χωρίς αυτοκρατορία.

Άλλα γεγονότα ..

1224…. Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

1898…. H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

1919…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

1925…. Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

1953…. Ισχυρότατοι σεισμοί πλήττουν την Κύπρο. Καταστρέφεται η Πάφος, με 63 νεκρούς, 200 τραυματίες και 4.000 άστεγους. Πολλά σπίτια καταρρέουν σε 158 χωριά.

1960…. Ο θρυλικός αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

Πέτρος Γαλακτόπουλος, 10 Σεπτεμβρίου
Πέτρος Γαλακτόπουλος

1972…. Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1976…. Στη Γιουγκοσλαβία, κοντά στο Ζάγκρεμπ, 176 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν συγκρούονται ένα αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών και ένα Yugoslav DC-9.

1977…. Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1980…. Η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι «ενοποιημένο κράτος» και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.

1981…. Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου-Καρέα-Κατεχάκη.

Nirvana, 10 Σεπτεμβρίου

1991…. Οι Nirvana κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Smells Like Teen Spirit».

10 Σεπτεμβρίου 1995…. Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

2002…. Η Ελβετία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Άννα Λιντ, 10 Σεπτεμβρίου
Άννα Λιντ

2003…. Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

Γεράσιμος Σκλάβος, 10 Σεπτεμβρίου
Γεράσιμος Σκλάβος

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 1927 γεννήθηκε ο Γεράσιμος Σκλάβος, γλύπτης.

Το 1933 γεννήθηκε ο Καρλ Λάγκερφελντ, Γερμανός μόδιστρος.

Την ίδια μέρα το 1956 γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός.

Σαν σήμερα το 1827 πέθανε ο Ούγκο Φόσκολο, (Ούγος Φώσκολος), ελληνικής καταγωγής Ιταλός ποιητής.

Το 1976 έφυγε από την ζωή ο Ντάλτον Τράμπο, Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας, ένας από τους δέκα «μαυροπινακισμένους» του Χόλιγουντ. («Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του»)

Την ίδια μέρα το 2007 πέθανε η Ανίτα Ρόντικ, Αγγλίδα επιχειρηματίας, ιδρύτρια των «Body Shop»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button