ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δίκη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων οι 2 Βουλγάρες που “ράντιζαν” στα Μουσεία!

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων άσκησε ο εισαγγελέας, σε βάρος των δυο γυναικών που συνελήφθησαν για τις επιθέσεις με υγρό σε εκθέματα μουσείων της Αθήνας.

Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο όπου αν και ζήτησαν να δικαστούν αυθημερόν, η έδρα ανέβαλε την δίκη ώστε να προσκομιστεί στο δικαστήριο η έκθεση από το Γενικό Χημείο του κράτους μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο υγρό που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενες στις επιθέσεις τους σε δύο μουσεία.

Και οι δύο γυναίκες φέρονται να αρνούνται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν φθορές. Η μια μάλιστα , σύμφωνα με πληροφορίες, ομολογεί πως είναι η δράστης των επιθέσεων και επικαλείται κάποια ιεροτελεστία αντίστοιχη με το Χρίσμα -μετά την Βάπτιση – αναφερόμενη σε “εξαγνισμό” των εκθεμάτων με “μύρο”. Φέρεται επίσης να λέει πως το υγρό που έριξαν στα αντικείμενα των μουσείων δεν ήταν έλαιο μύρου αλλά ηλιέλαιο.

Η άλλη γυναίκα υποστηρίζει πως απλώς συνόδευε την συγκατηγορούμενη της, χωρίς να ρίχνει η ίδια υγρό σε εκθέματα.

Να σημειωθεί ότι οι άνδρες της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, όταν τους έπαιρναν κατάθεση δεν πίστευαν στα αυτιά τους με αυτά που άκουγαν.

” Είχαμε διαβάσει στην Αγία Γραφή και στους Άγιους πατέρες πως τα εικονίσματα πρέπει να τα ραίνουν με λάδι και μύρο ώστε να κάνουν θαύματα και εμείς να έχουμε καλή υγεία και να μην μας πιάνει το κακό”, φέρεται να είπαν – σύμφωνα με πληροφορίες- οι δυο γυναίκες.

Οι δύο αλλοδαπές, κατά την σύλληψή τους, είχαν στην κατοχή τους από ένα μπουκαλάκι η κάθε μία, με ελαιόλαδο και μύρο και βέβαια ήταν έτοιμες να προκαλέσουν νέες καταστροφές, αυτή τη φορά στα εκθέματα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της παλαιάς Βουλής, ευτυχώς χωρίς να τα καταφέρουν, λόγω της παρατηρητικότητας των φυλάκων.

Οι δύο θρησκόληπτες γυναίκες, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους, ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους στο Βυζαντινό Χριστιανικό, όπου επί δύο ώρες περιφέρονταν στους χώρους του αλείφοντας με ελαιόλαδο και μύρο τις σπάνιες εικόνες – εκθέματα του μουσείου προκαλώντας – εν αγνοία ή εν γνώση τους – καταστροφές σε σπάνια εκθέματα.

Μάλιστα ακόμα και οι διάδρομοι του Μουσείου είχαν γεμίσει ελαιόλαδο, καθώς οι δύο απίστευτες γυναίκες, στην κυριολεξία λάδωναν όλες τις εικόνες που έβλεπαν μπροστά τους.


Η σύλληψη

Οι δύο γυναίκες εντοπίστηκαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή. Οι κινήσεις τους κρίθηκαν ύποπτες από τους φύλακες, οι οποίοι τις αναγνώρισαν από τις φωτογραφίες που είχε μοιράσει η Ασφάλεια σε όλα τα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Χάρις στην παρατηρητικότητα των υπαλλήλων, οι δύο γυναίκες, Βουλγάρες ρομά, δεν πρόλαβαν να αλείψουν με λάδι και μύρο εικόνες και εκθέματα, προκειμένου – όπως πίστευαν – να τα… καθαγιάσουν.

Το προσωπικό του Μουσείου απομόνωσε τις δύο γυναίκες σε χώρο του κτιρίου και τις άφησε να φύγουν όταν κατέφτασαν τα περιπολικά, που είχαν ειδοποιηθεί από τους ίδιους.

Είχαν προηγηθεί επιδρομές των δύο γυναικών στα μουσεία Βυζαντινό – Χριστιανικό, αλλά και στο Μπενάκη.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών είχαν φροντίσει να μοιράσουν σε υπαλλήλους Μουσείων της Αθήνας τις φωτογραφίες των δύο γυναικών, οι οποίες προέρχονταν από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του Βυζαντινού – Χριστιανικού Μουσείου, όπου είχαν, επίσης, δράσει

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close