ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βέμπερ: Αν εκλεγώ πρόεδρος της Κομισιόν θα σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα θα εισηγηθεί αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως είπε ο ίδιος, τάσσεται υπέρ μιας εταιρικής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας.

 

 

Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα εισηγηθεί αν εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

«Εάν οι πολίτες της ΕΕ εκλέξουν το ΕΛΚ και εμένα, θα ταχθούμε υπέρ της λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπέρ της μετάβασης σε διαπραγματεύσεις για μία εταιρική σχέση», δήλωσε σε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Ταυτόχρονα προσθέτει πως «εάν υπάρξει για αυτό πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει ανάλογα».

Η θέση αυτή, είναι διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του νυν προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βέμπερ προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, πως δεν θα τύχει καμιάς ειδικής μεταχείρισης επειδή είναι μέλος του ΕΛΚ, σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται για τη στάση του απέναντι στις αρχές που περιλαμβάνονται στην Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να συζητήσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος, για να αποφύγει τις διαδικασίες παραβίασης Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα πρέπει να επιδείξει πρόθεση συμβιβασμού και να προτείνει λύσεις, εμφανιζόμενος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα του ανακοινώσει τις θέσεις του και που θα αποφασίσει πώς θα ψηφίσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Βίκτορ Ορμπάν.
© AP PHOTO / MARKUS SCHREIBER

Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας τάσσεται σε μόνιμη βάση ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας την «σημαντικό βήμα», όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την Σύνοδο του ΕΛΚ στα μέσα της εβδομάδας στη Βιέννη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button