ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικάνοι θέλουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά

Επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά έκανε η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards με φάκελο που κατέθεσε στην κυβέρνηση.

Η πρόταση εκφράστηκε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα, το πρωί του Σαββάτου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Πάνος Ξενοκώστας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στην Σύρο.
Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Πάνος Ξενοκώστας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στην Σύρο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο κ. Ξενοκώστας διευκρίνισε πως η επιστολή ενδιαφέροντος για τον Σκαραμαγκά αφορά τόσο το εμπορικό όσο και το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων.

Στην Ελευσίνα, τυχόν εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας εξυγίανσης.

Η ONEX έχει ήδη δρομολογήσει την απόκτηση και του Νεώριου Σύρου, όπου στα τέλη Αυγούστου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Ξενοκώστα και υποσχέθηκε ότι η ναυπηγική μονάδα σύντομα θα γίνει ραχοκοκαλιά της κυκλαδίτικης οικονομίας.

«Υπέροχο να βλέπουμε ανακοίνωση αμερικανικής επένδυσης», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διπλωματικοί κύκλοι, χαρακτηρίζουν την επένδυση ως στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, ειδικά σε ότι αφορά τον στρατιωτικό τομέαμ καθώς αποκτούν ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μπορεί να βασιστεί τόσο η βάση στη Σούδα όσο ο 6ος Στόλος γενικώτερα.

Ποια είναι η εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards

Η ONEX ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 2004 και σήμερα πλέον είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη κορυφαία εταιρεία στην παροχή λύσεων υψηλής τεχνολογίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα έργα που υλοποιεί, στους τομείς της πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών, της πολιτικής προστασίας/διαχείρισης κρίσεων, της αεροπορικής υποστήριξης και της νανοτεχνολογίας, έχουν τόσο εμπορικές όσο και αμυντικές εφαρμογές.

Ήδη, μέσα σε τόσα λίγα χρόνια από τη γέννησή της έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο κορυφαίων συνεργασιών με τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, κατασκευαστικούς οίκους.

Ταυτόχρονα, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις, όπως η Νανοτεχνολογία (μέσω της Glonatech), καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της στην Ευρώπη. Σήμερα, μάλιστα, εκτός από την Ελλάδα, διατηρεί εταιρική παρουσία σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρο και Βέλγιο.

To 2013, ίδρυσε στις ΗΠΑ την Onex Technologies, ώστε να αναπτύξει ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο με οίκους άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων και σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές.

Με αυτή την επιλογή δημιουργήθηκε ένας αποτελεσματικός μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ώστε ο όμιλος να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης και να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των επενδυτικών του σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close