ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ρήγμα Πούτιν-Ρουχανία με Ερντογάν για Συρία – Η Τουρκία ζήτησε παύση βομβαρδισμών – Ρωσία και Ιραν δεν την δέχονται

Ως την απόλυτη αποτυχία με το “χάος” να κυριαρχεί χαρακτηρίζουν την τριμερή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν-Ρουχανί αναλυτές αλλά και δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν ζωντανή την μεταξύ τους “σφαγή”. Οι τρεις ηγέτες δεν μετείχαν σε κλειστή σύσκεψη ενώ οι Ιρανοί – άγνωστο γιατί, αρχικά είχε συμφωνηθεί να βγει ανακοίνωση και κλειστή σύσκεψη- μετέδωσαν σε ζωντανή σύνδεση την συζήτηση και το “ξύλο” που έπεφτε.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσήλθε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία μεταξύ των οποίων ο ΥΠΑΜ, Χ.Ακάρ, και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χ.Φιντάν.

O Ρ.Τ.Ερντογάν πρότεινε μια νέα συμφωνία εκεχειρίας και στη συνέχεια “πλακώθηκε” με τον Ρουχανία και τον Β.Πούτιν!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν υιοθέτησε τις απόψεις ΕΕ-ΝΑΤΟ περί ανθρωπισμού γεγονός που ανάγκασε τους Πούτιν-Ρουχανί να επιχειρηματολογήσουν λέγοντας πως οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους πολίτες ως “ασπίδες” στην Ιντλίμπ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην συνέχεια, απήγγειλε ποίημα ενός διάσημου Ιρανού, του Saadi το οποίο έλεγε ” αν δεν έχεις συμπάθεια για τον ανθρώπινο πόνο, δεν μπορείς να διατηρήσεις τον τίτλο του ανθρώπου”

Αμέσως, ο Β.Πούτιν του απάντησε λέγοντας πως εκπρόσωποι της Nusra/ISIS δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και ο Ερντογάν είπε πως τότε “πρέπει να τους καλέσουμε να παραδώσουν τα όπλα τους”.

Επειτα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως η Τουρκία δεν θα αφήσει την Συρία χωρίς πολιτική και εδαφική ακεραιότητα και χωρίς να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας” πρόσθεσε.

Η επίθεση στο Ιντλίμπ θα οδηγήσει σε σφαγή, δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στο έλεος του Ασαντ. Ειμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών και των προσφύγων στην Ιντλίμπ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους πρόσφυγες“.

Η Ιντλίμπ είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το πολιτικό μέλλον της Συρίας αλλά και για την εθνική μας ασφάλεια, για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής‘ τόνισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Επίσης πρότεινε την ανάπτυξη “μετριοπαθών” δυνάμεων ως “buffer zone” μεταξύ της ρωσικής αεροπορικής βάσης Khmeimim και των τρομοκρατών του HTS (ποιος δουλεύει ποιον).

Ο Β.Πούτιν από την πλευρά του πρότεινε την ανάπτυξη πιο στενών σχέσεων μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών και του Στρατού Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για την Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, η Άγκυρα έκανε μια περιεκτική εργασία πριν την τριμερή και θα θέσει στο τραπέζι τρία ζητήματα.

Πρώτον, “να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ίντλιμπ και γενικότερα στη Συρία και να συνεχιστεί η διαδικασία Αστάνα”.

Δεύτερον, “το συριακό καθεστώς να τερματίσει τις επιθέσεις του στο Ίντλιμπ οι οποίες αγνοούν την ύπαρξη του απλών πολιτών εκεί”.

Τρίτον, “να εξολοθρευτεί ο κίνδυνος που δημιουργεί η οργάνωση των Κούρδων στην Συρία YPG η οποία εγκαταστάθηκε ανατολικά του Ευφράτη όπου βρίσκονται οι πηγές νερού και ενέργειας”.

Κατά την τριμερή Σύνοδο (Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν) που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη, ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν, απέρριψε τις δύο πρώτες προτάσεις του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι κατά της ανακωχής και ο ηγέτης του Ιράν, Χ.Ρουχανί, δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια της.

“Θα σκοτώσουμε τους τρομοκράτες όπου και αν είναι”

Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες (…) ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας”, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

​Πούτιν: Εχουμε αποδείξεις για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά που ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία

«Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σ’ αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close