ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

B.Πούτιν, Ρ.Τ.Ερντογάν και Χ.Ρουχανί: Συμμαχία για δολάριο και Συρία! (φωτό, βίντεο)

Ενώ η επιχείρηση στην Ιντλίμπ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μεταβαίνει στην Τεχεράνη εκεί όπου εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο γεωπολιτικό “deal” που αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε μετά το τέλος του Β’ ΠΠ. Ο άξονας Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν επιχειρεί διπλή κίνηση, πρώτον να ελέγξει απόλυτα την Συρία και δεύτερον, να εξορίσει το δολάριο ως βασικό νόμισμα στις συναλλαγές.

Μάλιστα ο Ρ.Τ.Ερντογάν μεταβαίνει στην Τεχεράνη τη στιγμή που το Ιράν αναπτύσσει βαλλιστικά όπλα κατά του Ισραήλ σε Συρία-Ιράκ και συγκεκριμένα «Zelzal», «Fateh-110» και «Zolfaqar», με εμβέλεια από 200 έως 700 χιλιόμετρα. Οι δορυφορικές εικόνες παρουσιάζουν στοιχεία για την κατασκευή εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους έξω από το Wadi Jahannam, στη βορειοδυτική Συρία.

Η όλη κατασκευή φέρει εντυπωσιακή ομοιότητα με το συγκρότημα Parchin, το οποίο φιλοξενεί εγκαταστάσεις που φιλοξενούν βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά εργαστήρια του Ιράν.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με την κίνηση μετάβασης στην Τεχεράνη επικροτεί τις ιρανικές κινήσεις με αναβαθμισμένη διπλωματική κίνηση “μπαίνοντας και στο μάτι” του Ισραήλ. Μην ξεχνάμε πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν στην Συρία έχουν και τουρκική έγκριση.

Πριν λίγο, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έκανε πράξη αυτό που έλεγε: Εισηγήθηκε την χρήση εθνικών νομισμάτων στους αρχηγούς του Τουρκικού Συμβουλίου

Συγκκριμένα, εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα, εισηγήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην Έκτη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου στην οποία συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν με επίτιμο φιλοξενούμενο το Ουζμπεκιστάν και χώρα παρατηρητή την Ουγγαρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε από το Κιργιστάν όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος ότι “πλέον το δολάριο έχει αρχίσει να γίνεται εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο, προτείνουμε να επικεντρωθούμε στην επιλογή εμπορίου μεταξύ μας με εθνικό νόμισμα”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο Τουρκικό Συμβούλιο σήμερα.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν κάλεσε τις χώρες αυτές να συνταχτούν με Ρωσία-Κίνα-Ιράν και να προχωρήσουν σε απο-δολαριοποίηση! Το ηχητικό ντοκουμέντο προκάλεσε σοκ στην Ουάσινγκτον.

Η «απάντηση» του Κρεμλίνου ήρθε δια μέσω του επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικών εξοπλισμών και τεχνικής συνεργασίας (FSVTS) Dmitriy Şugayev, ο οποίος μίλησε για υπεράσπιση του εθνικού συναλλάγματος με την Τουρκία στην αγορά οπλικών συστημάτων, κάτι που θα ισχύει για Κίνα και Ινδία.

Ο Şugayev μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι Τουρκία, Κίνα και Ινδία έχουν το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, «και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για να αποπληρώσουν τις αμυντικές συμβάσεις με την Ρωσία σε εθνικό νόμισμα». Ο κ. Shugayev δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ευκολότερο να στραφούν σε εθνικά νομίσματα με την Ρωσία χώρες με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια το ρωσικό ΥΠΕΞ και ο Sergei Ryabkov.

«Η Ρωσία ανταποκρίνεται σίγουρα στις τελευταίες κυρώσεις της Ουάσιγκτον και, ειδικότερα επιταχύνει τις προσπάθειες της να εγκαταλείψει το αμερικανικό νόμισμα στις εμπορικές της συναλλαγές.

Έχει έρθει η ώρα, που πρέπει να μεταβούμε από τα λόγια στις πράξεις, και να απαλλαγούμε από το δολάριο ως μέσο αμοιβαίων διακανονισμών και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε περιοδικό Διεθνών Υποθέσεων.

«Δόξα τω Θεώ, αυτό συμβαίνει, και θα επιταχυνθεί και άλλο το έργο αυτό» δήλωσε ο Ryabkov.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ τόνισε εμφατικά ότι εργάζεται με ορισμένα κράτη τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας .

«Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μας. Υπάρχει ανάγκη γι ‘αυτό, καθώς αποτελεί μεγάλη επιθυμία ξένων κυβερνήσεων », δήλωσε ο Νόβακ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό κυρίως αφορά τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν.

«Σκεφτόμαστε την επιλογή πληρωμής σε εθνικά νομίσματα μαζί τους. Αυτό απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στον οικονομικό, και τραπεζικό τομέα για να επιτευχθεί» τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Ομως η “ιερά συμμαχία” Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν δεν σταματά εδώ.

Στο Ιράν θα μεταβεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, αρχές Σεπτέμβρη για την Συρία ενώ θα έχει ακόμη μια ξεχωριστή διμερής συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν

Τριμερής συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν και Χαμενεΐ με επίκεντρο την Συρία αλλά και τις σχέσεις των τριών χωρών, πρόκειται να γίνει την Παρασκευή, στην Τεχεράνη.

Πρόκειται δε, να γίνουν και διμερείς συναντήσεις όλων των πλευρών, με εξέχουσα αυτή του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου:

«Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ώστε να λάβει μέρος στην τρίτη τριμερή συνάντηση των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στη διαδικασία της Αστάνα για την επίλυση του συριακού ζητήματος. Ο ρώσος πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση θα συζητηθεί και η διαδικασία για την ομαλή επιστροφή των προσφύγων στην Συρία.

«Συγκεκριμένα, οι πλευρές αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά πρόσθετων μέτρων με στόχο την πλήρη εξάλειψη της εστίας της διεθνούς τρομοκρατίας, την προώθηση της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης και την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων στον τομέα της δημιουργίας συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισθέντων».

Τέλος, είναι αξίζει να αναφερθεί πως ένα συριακό εμπορικό πλοίο, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους Αμερικανούς, φωτογραφήθηκε να περνά ανενόχλητο τα Στενά του Βοσπόρου και ενώ μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού οι διπλωματικές σχέσεις δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ο λογαριασμός στο Twitter του Yoruk Isik, που «παρακολουθεί» τα πλοία που περνάνε τον Βόσπορο, δημοσίευσε φωτογραφίες του εμπορικού πλοίου «Souria» να πλέει στον Βόσπορο με κατεύθυνση το Αιγαίο Πέλαγος.

Το συριακό εμπορικό πλοίο έδεσε σε λιμάνι της Κριμαίας πριν δύο εβδομάδες και φόρτωσε μια μεγάλη ποσότητα σιταριού για να το μεταφέρει στη Συρία.

Στο πλοίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το 2015 επειδή ανήκει στη συριακή κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close