ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Συνομοσπονδία Ιορδανίας – Παλαιστίνης πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ στον Μαχμούντ Αμπάς

O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας μεταξύ Ιορδανίας και Παλαιστίνης, με τον ίδιο να απαντά ότι θα την αντιμετώπιζε θετικά μόνο εφόσον συμμετέχει στη συνομοσπονδία και το Ισραήλ.

 

Τη δημιουργία συνομοσπονδίας μεταξύ Ιορδανίας και Παλαιστίνης πρότεινε η ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς αποκάλυψε την πρόταση μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο αριστερής ισραηλινής οργάνωσης, καθώς και ισραηλινών βουλευτών, με τον ίδιο να τονίζει ότι επιβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο τον ενδιαφέρει, μόνο όμως, εάν συμμετάσχει και το Ισραήλ.

«Με ρώτησαν αν πιστεύω σε μια ομοσπονδία με την Ιορδανία», είπε ο Αμπάς αναφερόμενος σε μια συζήτηση που έκανε με τον γαμπρό και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρινμπαλντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. «Απάντησα: Ναι, θέλω μια συνομοσπονδία με την Ιορδανία και το Ισραήλ. Ρώτησα τους Ισραηλινούς αν συμφωνούν με μια τέτοια προσφορά», είπε ο Αμπάς.

Δεν είναι σαφές πότε έγινε η συγκεκριμένη συζήτηση μεταξύ του Αμπάς, του Κούσνερ και του Γκρίνμπαλντ, καθώς ο Αμπάς αρνήθηκε να συναντηθεί με αμερικανούς αντιπροσώπους μετά τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Η ιδέα της συνομοσπονδίας Ιορδανίας-Παλαιστίνης έχει προταθεί στο παρελθόν από δεξιούς ισραηλινούς βουλευτές ως ένας τρόπος να μη δοθεί πλήρης ανεξαρτησία στην Παλαιστίνη. Παράλληλα, το Ισραήλ θα έπαυε να φέρει την ευθύνη για τους περίπου 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη.

Εκτιμάται πάντως ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες το Τελ Αβίβ να ενδιαφέρεται να λάβει μέρος σε μια τέτοια ένωση.

Κατά τη διάρεκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι θεωρεί την Ουάσινγκτον εχθρική προς τους Παλαιστίνιους και ότι οι ΗΠΑ «διακπτουν την ειρηνευτική διαδικασία».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον τερματισμό της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ακυρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια που θα δίνονταν ως βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close