ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

ΥΠΕΞ Monkeydonia: “Θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα”

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι είναι Μακεδόνας και ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών «θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε την μακεδονική γλώσσα», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννης πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες, απάντησε «είμαι Μακεδόνας».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η χώρα του θα πρέπει να μπει στην δύσκολη διαδικασία να αλλάξει το Σύνταγμά της. Η αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ είναι κάτι που το ζητάει ο «γείτονάς μας» (σ.σ. η Ελλάδα) και η κυβέρνηση τω Σκοπίων θα το πράξει διότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δεχθούν η μία την άλλη. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών, η οποία, όπως είπε, είναι μία «ιστορική διαδικασία ενηλικίωσης».

Σχετικά με το δημοψήφισμα ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Επίσης, δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close