ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζερεφός:«Τοξική η περιοχή στο Μάτι»- Από το Νοέμβριο θα είναι ξανά κατοικήσιμη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των κατοίκων και των επαγγελματιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής από τις φονικές πυρκαγιές, κρούει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός. Τονίζει ότι πρέπει να φορούν μάσκες γιατί η περιοχή θα είναι κατάλληλη για διαμονή από το Νοέμβριο και μετά.

 

Να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, γεωλόγος Χρήστος Ζερεφός. Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, από την καταστροφή που συντελέστηκε στο Μάτι, το περιβάλλον θα αρχίσει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση τούς επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό από το Νοέμβριο και μετά, αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διαμονή στα καμένα της Αττικής. Έως τότε οι φθινοπωρινές βροχές θα έχουν αποπλύνει την περιοχή από σκόνη και τοξικές ουσίες, που εκλύθηκαν με την πυρκαγιά, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουν επαναφέρει το μικροκλίμα και τα συστατικά του σε κανονικά επίπεδα.

«Είχαμε πει από τις πρώτες κιόλας ημέρες πως όποιος βρεθεί σ’ εκείνη την τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή θα πρέπει να φορά τουλάχιστον μάσκα. Αλλά, βέβαια οι άνθρωποι που έσπευδαν να διαπιστώσουν αν σώθηκε κάτι από το βιός τους, ή εκείνοι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εναπομείναντα από τους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις, δεν συνειδητοποιούσαν τον κίνδυνο», τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε ότι αιωρούμενα σωματίδια, αμίαντος, διοξίνες και πολλές άλλες ουσίες που απελευθερώνονται σε μία πυρκαγιά, που δεν καίει μόνο δάσος, αλλά και σπίτια και οχήματα, είναι για τους ανθρώπους ιδιαιτέρως επιβλαβή στοιχεία.

Ο κ. Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για ευπαθείς και αδύναμους οργανισμούς, όπως τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Εξηγεί πως όσο κι αν από την κατάσβεση έχουν μεσολαβήσει βροχές, μεγάλη ποσότητα σκόνης που παρήχθη κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς έχει τρυπώσει σε «ασφαλή» σημεία και με τους δυνατούς ανέμους απελευθερώνεται και εισπνέεται.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη των πληγέντων, λέγοντας ότι το σοβαρότερο στοιχείο της επόμενης ημέρας μιας τέτοιας περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν είναι τόσο το περιβάλλον, το οποίο αν γίνει συστηματική δουλειά, θα αναγεννηθεί, αλλά η φόρτιση των διασωθέντων.

«Έχουμε ανθρώπους που ζουν στην περιοχή μόνιμα κι ένιωθαν τυχεροί που αγνάντευαν τη θάλασσα τον χειμώνα κι απολάμβαναν το μπάνιο τους το καλοκαίρι. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λυγίζουν από το συναισθηματικό βάρος. Αυτή τη θάλασσα δεν τη θέλουν πια, δεν την πλησιάζουν, φοβούμενοι ότι κρύβει μέσα της κι άλλους νεκρούς. Το περιβάλλον θα επανέλθει. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό σύντομα, θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν ψυχολογικά, να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να νιώσουν δυνατοί» καταλήγει ο κ. Ζερεφός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button