ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμούς στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα ετοιμάζει ο Τραμπ

Με πρόσθετους δασμούς από 3,45% έως 132% απειλεί η Ουάσιγκτον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες εξάγουν σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος προς τις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ ετέθησαν οι ελληνικοί σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος, καθώς το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προανήγγειλε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Μάλιστα, εκτός της ελληνικής περίπτωσης, τα νέα περιοριστικά μέτρα της Ουάσιγκτον θα αφορούν άλλες πέντε χώρες, και συγκεκριμένα τις Κίνα, Καναδά, Ινδία, Κορέα και Τουρκία.

Οι δασμοί, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, θα κυμαίνονται από 3,45% —όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας- έως 132% —όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην περίπτωση της Κίνας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Ελλάδα προτείνεται να επιβαρυνθούν με δασμούς ύψους 22,51%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τελική απόφαση για την επιβολή των δασμών θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την Κίνα και την Ινδία, και τον προσεχή Ιανουάριο για τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, η σχετική απόφαση ελήφθη καθώς οι σωλήνες των παραπάνω χωρών εισάγονται στις ΗΠΑ σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής τους αξίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη διαστρέβλωση των συνθηκών ανταγωνισμού εις βάρος των αμερικανικών προϊόντων.

«Η τήρηση των συμφερόντων του αμερικανικού εμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει σε 120 αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την ημέρα έναρξη της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ» διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close