ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους πέντε οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου- 22 οι νοσηλευόμενοι ..

Στους 22 ανέρχονται οι άνθρωποι που παραμένουν νοσηλευόμενοι έχοντας εμφανίσει τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι επτά είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τον Μάιο οπότε καταγράφηκε η έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου έως τις 16 Αυγούστου που εκδόθηκε η τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι νεκροί ανέρχονται στους πέντε.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές που τους προκάλεσε η λοίμωξη του ιού.

Από το τέλος του Μαΐου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

Σήμερα 22 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω του ιού σε νοσοκομεία της χώρας, με τους επτά να βρίσκονται, σε σοβαρή κατάσταση, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι βασικές μολυσματικές εστίες, με βάση την ανάλυση του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκονται στην Αττική όπου βρίσκονται τα 32 από τα 77 κρούσματα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις 16 Αυγούστου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε ανθρώπους, σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς & Νήσων, Πέλλας, Κορίνθιας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.

Εκτιμά ότι το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2018 (έως 10/08/2018), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί —εκτός από τη χώρα μας- και στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία και στο Κόσοβο.

Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός) καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button