ΚΥΠΡΟΣ

Κομισιόν: Υπό αυστηρό έλεγχο θα βρεθεί το σχήμα «χρυσής βίζας» σε Ελλάδα και Κύπρο

Αυστηρά μέτρα ετοιμάζεται να λάβει η Κομισιόν εναντίον κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, σχετικά με τη χορήγηση υπηκοότητας σε πλούσιους μη Ευρωπαίους ξένους, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το «βρώμικο» χρήμα που εισέρχεται από τη Ρωσία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι το σχήμα «χρυσής βίζας» σε οκτώ κράτη – μέλη θα βρεθεί υπό αυστηρό έλεγχο στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταγωγή ευκατάστατων Ρώσων που έχουν κάνει αίτηση για μαλτέζικη υπηκοότητα. 

«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών (για την προέλευση της περιουσίας του) ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», δηλώνει η Επίτροπος από την Τσεχία.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ του προγράμματος της «χρυσής βίζας» δεν είναι μόνο η Μάλτα και η Κύπρος, αλλά και οι Αυστρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Πορτογαλία.

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν την εθνική υπηκοότητά τους σε αντάλλαγμα σημαντικών αγορών σε ακίνητα ή ομόλογα, σημειώνουν οι FT.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα δικά τους κριτήρια για την χορήγηση της βίζα. Ωστόσο η Κομισιόν, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το φθινόπωρο μία έκθεση, στην οποία πιθανότατα να επικρίνει αυτές τις χώρες μέλη για ελλιπή έλεγχο των δικαιούχων που λαμβάνουν υπηκοότητα, καθώς και της προέλευσης των χρημάτων τους.

Η έκθεση αυτή θα συνταχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της ΕΕ για την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια, όπως και η κα Γιούροβα, επικεντρώνεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί το πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα «χρυσής βίζας» αποτέλεσαν το 2016 μόλις το 0,1% των περιπτώσεων αιτήσεων απόκτησης υπηκοότητας ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.

«Θέλουμε όλα τα κράτη να είναι συνεπή και να μην δίνουν τη δυνατότητα σε εγκληματίες να έρχονται στην Ευρώπη και να έχουν ίδια δικαιώματα με ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ και πολλά χρόνια, εργάζονται, πληρώνουν φόρους και έχουν παιδιά και ακόμη περιμένουν για την υπηκοότητα», σημείώσε η Γιούροβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα εργαστεί ταχύτερα για την αναβάθμιση της «μαύρης λίστας» των χωρών υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος, με τη Ρωσία μέχρι στιγμής αν μην βρίσκεται σε αυτή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close