ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξαφνική μετάθεση του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα- Στο “κόκκινο” οι ελληνορωσικές σχέσεις

Να αλλάξει τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, αποφάσισε ξαφνικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, κι ενώ οξύνεται η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις που έχει ξεσπάσει από τις εκατέρωθεν απελάσεις Ελλήνων και Ρώσων διπλωματών εν μέσω κατηγοριών για τις επιδιώξεις της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς και των υπαινιγμών για τον ρόλο των ΗΠΑ.

Ο κ. Φρυγανάς ενημερώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ότι μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ίδιος αντιμετώπισε ψύχραιμα αυτή την απόφαση και πλέον κοιτά την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του ανώτατου διπλωματικού εκπροσώπου της Ελλάδας στη ρωσική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, κυκλοφόρησε συμπληρωματική προκήρυξη στην οποία αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, μετακινείται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ο κ. Φρυγανάς, υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας με τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β‘, υπηρετεί ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μόσχα από τον Μάρτιο του 2016. Υπό κανονικές συνθήκες, η θητεία ενός πρεσβευτή στο εξωτερικό διαρκεί κατ’ ελάχιστον τρία χρόνια.

Εν μέσω της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης μεταξύ Αθηνών και Μόσχας, που ξεκίνησε μετά τις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να εξαγοράσει κρατικούς υπαλλήλους με σκοπό να τορπιλίσει την συμφωνία με την πΓΔΜ, για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία” και τη συνακόλουθη απόφαση απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η Αθήνα προχωρά στην αιφνιδιαστική μετάθεση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς δεν είχε ζητήσει την πρόωρη επιστροφή του στην Ελλάδα και τη μετάθεσή του στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Με το γεγονός αυτό αλλά και το στοιχείο ότι ο επαναπατρισμός του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’ Ανδρέα Φρυγανά με μετάθεση είναι πρόωρη, ως δεδομένα, προκύπτουν δύο πιθανές ερμηνείες:

– Είτε με την ξαφνική μετακίνηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να “φορτώσει” μέρος της ευθύνης για την ελληνορωσική κρίση στον Ανδρέα Φρυγανά.

– Είτε ο Νίκος Κοτζιάς σχεδιάζει να αφήσει χηρεύουσα τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα για κάποιο διάστημα, με προφανή σκοπό να υποβαθμίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις και να ασκήσει πίεση στη ρωσική κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button