ΡΩΣΙΑ

Μεντβέντεφ: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ίσως θεωρηθούν κήρυξη οικονομικού πολέμου

Ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Παρασκευή, ότι οι κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει στη χώρα, είναι πιθανό να θεωρηθούν κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Ο Μεντβέντεφ ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ, πως αν προχωρήσουν σε απαγορεύσεις που αφορούν τις τραπεζικές δραστηριότητες ή το νόμισμα, θα είναι σαν να κηρύσσουν στη Ρωσία, οικονομικό πόλεμο.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: αν απαγορεύσουν τραπεζικές δραστηριότητες ή τη χρήση του νομίσματος, θα το θεωρήσουμε κήρυξη οικονομικού πολέμου. Και θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό- οικονομικά, πολίτικά και με κάθε άλλο τρόπο, αν χρειαστεί. Οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν πρέπει να κάνουν κανένα λάθος σχετικά με αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκειά επίσκεψής του στην περιοχή της Καμτσάκα.

To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την για συμμετοχή στη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου αξιωματικού Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρουσίασαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την υπόθεση.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα εξέταζε αντίμετρα για την αντιμετώπιση των νέων κυρώσεων.

Η πρώτη δέσμη των πρόσφατων κυρώσεων των ΗΠΑ θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικών εξαρτημάτων στη Ρωσία, ενώ η δεύτερη μπορεί να συνεπάγεται περιορισμό των διπλωματικών σχέσεων, την απαγόρευση των πτήσεων από τον αερομεταφορέα της Ρωσίας, Aeroflot στις ΗΠΑ και σχεδόν την πλήρη αναστολή των αμερικανικών εξαγωγών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button