ΡΩΣΙΑ

ΗΠΑ: «Πάρτε τις Ρωσικές δυνάμεις από Αμπχαζία-Ν.Οσετία» – Mόσχα: «Μην τολμήσετε να βάλετε τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ»

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να «ανάψουν» φωτιά σε ένα ακόμα «θερμό» μέτωπο και μάλιστα έξω απο την «πόρτα» της Ρωσίας και καλούν σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα να φύγουν από Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

«Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

«Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της ως τις θέσεις τους που είχαν καθοριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2008», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους εδώ και δέκα χρόνια και να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις προς προστασία τους από την γεωγριανή κυβέρνηση και από το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα μέσω των δύο αποσχισθεισών περιοχών επιχειρεί να εμποδίσει την είσοδο της Γεωργίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι ΗΠΑ αδιαφορώντας για το εάν θέτουν σε κίνδυνο την πλανητική τάξη επιχειρούν με κάθε τρόπο να περικυκλώσουν γεωστρατηγικά την Ρωσία και αποσπούν χώρες που κάποτε ανήκαν στην σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Με την προειδοποίηση ότι πιθανή ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μπορεί «πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη», ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ελπίζει ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική για να μην την δεχτεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant και αναδημοσιεύσει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για διένεξη που εμπλέκει τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Θεωρούμε την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Κατανοούμε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος της εθνικής τους επικράτειας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην προβεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να δεχτεί εν τέλει τη Γεωργία «μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη».

«Ο καθένας γνωρίζει για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά της εδάφη, που εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες, εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτή», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη».

«Δεν κατανοώ για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν αυτό είναι ένα διπλωματικό κόλπο και απλά λένε ότι θα δεχτούν τη Γεωργία, αλλά να μην προχωρήσουν στην πραγματικότητα σε κανένα πρακτικό βήμα προς αυτό. Αν πρόκειται για αυτό, προτείνουμε στους νατοϊκούς συναδέλφους μας να μας πουν σε ποια άλλη περίπτωση ίσως κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία, ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θα βελτίωσε αυτό την κατάσταση στον κόσμο;» διερωτήθηκε.

Το καλοκαίρι του 2008 έλαβε χώρα ένοπλη σύρραξη, όταν οι Γεωργιανοί εισέβαλαν στις αυτονομηθείσες δημοκρατίες με αποτέλεσμα να επέμβουν οι ρωσικές ΕΔ για να διασώσουν τη Νότια Οσετία.

Ο πόλεμος έμεινε γνωστός στην Ιστορία με την ονομασία «ο πόλεμος των 5 ημερών» όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνέτριψαν τον γεωργιανό Στρατό και έφτασαν έξω από την πρωτεύουσα Τυφλίδα.

Μια συμφωνία ειρήνης την οποία είχε διαπραγματευθεί ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί οδήγησε τελικά στην υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όμως η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και διατηρεί στρατεύματα και στις 2 περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύρραξη τότε διαδραματίστηκε το μήνα Αύγουστο.

Πάντως οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με όλες τις μεγάλες δυνάμεις από την Γερμανία και την ΕΕ μέχρι τις Ρωσία και Κίνα. Βέβαια οι Αμερικανοί θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πως θα αντιδρούσαν εάν το Μεξικό επέλεγε να ενταχθεί στα BRICS ή στο Σύμφωνο της Σαγγάης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close