ΙΣΤΟΡΙΑ

4 Αυγούστου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

 

Το πρωί της 4ης Αυγούστου ο Μεταξάς συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας αρχικά την εντύπωση πως αντικείμενό του θα ήταν η αντιμετώπιση της πανεργατικής απεργίας που είχε κηρυχθεί για την επομένη, 5 Αυγούστου. Εκείνο το Υπουργικό Συμβούλιο έληξε με την υπογραφή δύο διαταγμάτων, που αυθημερόν προωθήθηκαν στο Βασιλιά Γεώργιο και υπογράφηκαν αμέσως για να δημοσιευθούν χωρίς καθυστέρηση στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Προέβλεπαν την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την κήρυξη δικτατορίας. Τρία μέλη της κυβέρνησης, ο Γεώργιος Μαντζαβίνος (Υπουργός Οικονομικών), ο Δημήτριος Ελευθεριάδης (Υπουργός Προνοίας) και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (Υφυπουργός Οικονομικών), αρνήθηκαν να υπογράψουν τα διατάγματα και παραιτήθηκαν. Τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν στις 5 Αυγούστου.

Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Εκδόθηκαν τα διατάγματα για τη διάλυση των κομμάτων και οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν την επομένη, 5 Αυγούστου. Η πολιτική τάξη, που είχε αιφνιδιαστεί πλήρως, τότε μόνο συνειδητοποίησε ότι είχε συντελεστεί συνταγματική εκτροπή, όταν άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις. Μεταξύ των πρώτων συλληφθέντων ήταν και οι Αλέξανδρος Σβώλος, Δημήτριος Γληνός, Iωάννης Σοφιανόπουλος, Θεμιστοκλής Τσάτσος και Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, τα κόμματα αποφάσισαν να αντιδράσουν. Κι ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων παρέμενε σιωπηλό, ηγέτες των δημοκρατικών κομμάτων (Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γεώργιος Καφαντάρης, Γεώργιος Παπανδρέου και Aλέξανδρος Μυλωνάς) συσκέφθηκαν το απόγευμα της 5ης Αυγούστου με την τριμελή ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (Ντίνος Τσαλδάρης, Πέτρος Ράλλης και Βασίλειος Σαγιάς). Αποφάσισαν να επισκεφθούν τον Βασιλιά και να τον θέσουν ενώπιον των ευθυνών του.

Πράγματι, την επομένη, 6 Αυγούστου, σε επαφή που είχαν μαζί του διαμαρτυρήθηκαν για τη συγκατάθεσή του στις αντιδημοκρατικές πρωτοβουλίες του Μεταξά. Ο Γεώργιος προσποιήθηκε τον αμέτοχο, προτείνοντας μία απευθείας συνάντηση των πολιτικών ηγετών με τον Μεταξά και ο Καφαντάρης αντέτεινε, λέγοντας ότι η δικτατορία «ιδικόν σας έργον είναι».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών παρέμειναν αναποτελεσματικές και χωρίς συνέχεια. Το νέο καθεστώς με τις «ευλογίες» του Γεωργίου αποβαίνει όλο και πιο σταθερό.

Η ύστατη φωνή διαμαρτυρίας ήλθε στις 24 Αυγούστου, από το δεδηλωμένο βασιλόφρονα και φανατικό αντιβενιζελικό πολιτικό Ιωάννη (Τζον) Θετόκη, που ζούσε την περίοδο αυτή στο εξωτερικό. Σε επιστολή του προς τον Γεώργιο, αφού ασκεί κριτική για την ευθυγράμμιση του Στέμματος με τον Μεταξά, προτείνει εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα και ευρύτατη περιφέρεια, ώστε η Βουλή που θα προέκυπτε να δώσει σταθερή κυβέρνηση.

Όμως, παρά τις όποιες απόψεις κατά του καθεστώτος, που ήταν μεμονωμένες και δεν είχαν τη δύναμη να καθορίσουν την πορεία των πραγμάτων, το κέντρο εξουσίας αισθάνεται πως δεν απειλείται και, αποφεύγοντας κάθε συνεννόηση με τον «παλαιό» πολιτικό κόσμο, συνεχίζει το έργο του.

Ο δικτάτορας θα συνοψίσει τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς του καθεστώτος του στο «Ημερολόγιό» του: «Η Ελλάς έγινε από τις 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάσι αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς». Απώτερος στόχος του ήταν ο λεγόμενος «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός», που θα έφερνε την αναγέννηση της χώρας. Ο πρώτος ήταν της αρχαίας Ελλάδας, ο δεύτερος του Βυζαντίου και ο τρίτος του Iωάννη Μεταξά.

Αμέσως μετά τη στερέωση της εξουσίας του, ο Μεταξάς εξαπέλυσε διωγμούς κατά των αντιπάλων του. Οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές, τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος και κάθε πολίτης που ήταν αντίθετοι στη δικτατορία υπήρξαν θύματα διώξεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διακεκριμένου πολιτικού και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, που εξορίστηκε στην Πάρο, παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, και πέθανε το 1938.

Οι αστυνομικές αρχές και ιδιαίτερα η Ασφάλεια, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Μανιαδάκη, επιδίδονταν σε κυνηγητό των αντιπάλων της δικτατορίας. Νησιά του Αιγαίου, φυλακές και στρατόπεδα γέμισαν εξόριστους και κρατουμένους..Το καθεστώς μπορεί να εξάρθρωσε την κομματική οργάνωση του ΚΚΕ, δημιουργώντας παράλληλες κομματικές γραμμές και προκαλώντας σύγχυση σε οπαδούς και στελέχη του, δεν κατόρθωσε όμως να εξαλείψει την κομουνιστική ιδεολογία, όπως φάνηκε τα κατοπινά χρόνια.

Η δικτατορία με μέτρα άμεσης οικονομικής ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων (χάρισμα αγροτικών χρεών κτλ)  εξασφαλίζει, τουλάχιστον, την ανοχή τους. Χρησιμοποιώντας ως υπουργό Εργασίας έναν παλιό κομουνιστή, τον Αριστείδη Δημητράτο, παίρνει μέτρα για τη λύση διάφορων προβλημάτων των εργαζομένων: συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινωνική περίθαλψη και ασφάλιση (ΙΚΑ), υποχρεωτική άδεια, κατώτατα όρια ημερομισθίου με την εφαρμογή του οκταώρου.

Ο Ιωάννης Μεταξάς επιθεωρεί σχολικές επιδείξεις θηλέων-μελών της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ)

Ο Μεταξάς, όπως και όλοι οι δικτάτορες, προσπάθησε με πάθος να προσεταιριστεί τους νέους. Ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) και με διάφορους τρόπους – της πειθούς ή της βίας – προσπάθησε να στρατολογήσει σ’ αυτή όλη την ελληνική νεολαία. Παράλληλα, προχώρησε στη διάλυση του σώματος των Προσκόπων, ως ξενόφερτης οργάνωσης, προκαλώντας την αντίδραση του πρίγκηπα και μετέπειτα βασιλιά Παύλου, που ήταν αρχηγός της. Η υποχρεωτική ένταξη των νέων στην ΕΟΝ δεν απέδωσε τους καρπούς που ανέμενε ο δικτάτορας. Αντίθετα, η οργάνωση έγινε φυτώριο εγκληματικότητας και ανηθικότητας.

Η δικτατορία εκτέλεσε μία σειρά έργων υποδομής, ενώ έλαβε μέτρα για την πολεμική προετοιμασία της χώρας («Γραμμή Μεταξά») και την αναδιοργάνωση των ένοπλων δυνάμεων. Το έργο αυτό της δικτατορίας ήταν και ο προκαταβολικός λόγος για τον οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεώρησε θετική τη συμμετοχή του Iωάννη Μεταξά στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δεμερτζή.

Η θετική στάση του Μεταξά απέναντι στη Γερμανία είχε οικονομική ανταπόκριση από μέρους της, με αποτέλεσμα την αύξηση του ύψους των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τη συγγένειά του με τα καθεστώτα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, ο Μεταξάς τοποθετείται από ανάγκη με ρεαλισμό στις διαφαινόμενες εξελίξεις και στον επικείμενο κίνδυνο έκρηξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Τήρησε τακτική αποχής από τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις, ενώ αντιμετώπισε με εφεκτικότητα τις προκλήσεις της Ιταλίας. Παράλληλα, βελτίωσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Η έκρηξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1 Σεπτεμβρίου 1939) τοποθέτησε τη χώρα σε ουδέτερη και προσεκτική στάση απέναντι στην Αγγλία, αλλά και στις χώρες του Άξονα. Η Ελλάδα, μετά την κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία (Απρίλιος 1939), είχε κατανοήσει ότι η εμπλοκή της σε πολεμική περιπέτεια ήταν πια θέμα χρόνου. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της Ιταλίας, ο Iωάννης Μεταξάς έλαβε ως ένα ικανοποιητικό βαθμό μέτρα για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Ο τορπιλισμός και η βύθιση του πολεμικού πλοίου μας «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου επιβεβαίωσε τις υποψίες ή τις προβλέψεις για τα ιταλικά σχέδια. Η Ελλάδα, όμως, περιορίστηκε σε ήπια καταγγελία της πράξης.

Πολεμικό Συμβούλιο

Ο ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι βιαζόταν να «απαντήσει» στις πολεμικές επιτυχίες του συνεταίρου του Αδόλφου Χίτλερ και στις 28 Οκτωβρίου 1940, στις 3 το πρωί, ο ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα επέδωσε στον Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να καταλάβει την Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να δεχθεί το τελεσίγραφο του Μουσολίνι και απάντησε στον ιταλό πρεσβευτή: «Λοιπόν έχομεν πόλεμον;». Η απάντηση αυτή του Μεταξά, που κωδικοποιήθηκε στο γνωστό μας «ΟΧΙ», άνοιγε νέες σελίδες ηρωισμού, δόξας και θυσίας για την πατρίδα μας. Ο Ιωάννης Μεταξάς, πάνω στο ζενίθ της δόξας του, πέθανε ξαφνικά στις 29 Ιανουαρίου 1941. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο τραπεζίτης Αλέξανδρος Κορυζής, οποίος αυτοκτόνησε στις 18 Απριλίου 1941, λίγες ημέρες προτού ολοκληρωθεί η κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, ο Μεταξάς δεν συνάντησε σοβαρή αντίσταση. Ο ελληνικός λαός, αρκετά κουρασμένος από τα πολιτικά γεγονότα της τετραετίας 1932- 1936 και απογοητευμένος από την όχι ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών ανδρών του τόπου, αντέταξε μόνο παθητική αντίσταση, όταν δεν τηρούσε ευμενή στάση απέναντι στο καθεστώς. Εξαίρεση αποτέλεσαν μεμονωμένες πράξεις ενεργητικής αντίστασης κατά της δικτατορίας (βενιζελική στάση στην Κρήτη το 1938, παράνομος τύπος, ήπιες λαϊκές κινητοποιήσεις). Επιπλέον, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της εποχής Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγής Τσαλδάρης και Γεώργιος Κονδύλης είχαν εκλείψει και η νέα πολιτική ηγεσία δεν είχε ακόμη αναδειχθεί.

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου ήταν ένα αυταρχικό καθεστώς με κάποια φασιστικά στοιχεία, που δεν οδήγησαν όμως στη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Παρουσίαζε ορισμένες ιδιοτυπίες που την διαφοροποιούσαν από τα παρόμοια καθεστώτα της τότε Ευρώπης, όπως της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν ήταν στρατιωτική δικτατορία, δεν είχε επιβληθεί από ένα μαζικό κόμμα, όπως στην Ιταλία το 1922 και τη Γερμανία το 1933, ούτε κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο κόμμα, ενώ δεν προσπάθησε να καλλιεργήσει εθνικιστικές – επεκτατικές τάσεις, όπως άλλα παρόμοια καθεστώτα στην Ευρώπη.

 

 

 

Άλλα γεγονότα

1693…. Ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

1735…. Το σώμα των ενόρκων αμερικανικού δικαστηρίου απαλλάσσει τον εκδότη της εφημερίδας New York Weekly Journal, Τζον Πίτερ Ζένγκερ από την κατηγορία του ανατρεπτικού λιβελογραφήματος. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ.

1789…. Καταργείται στη Γαλλία το φεουδαρχικό σύστημα.

1809…. Ο πρίγκιπας Μέτερνιχ, ο άνθρωπος που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, γίνεται υπουργός Εξωτερικών της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

4 Αυγούστου 1865…. Ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

1873…. Το 7ο τάγμα του αμερικανικού ιππικού, που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη του σιδηροδρόμου στη περιοχή της Μοντάνα, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις των Ινδιάνων Σιου, κοντά τον ποταμό Τανγκ. Ο απολογισμός είναι ένας νεκρός από κάθε πλευρά.

1902…. Παραδίδεται στο κοινό του Λονδίνου το τούνελ του Γκρίνουιτς, που διασχίζει υπογείως τον Τάμεση.

1909…. Με την αποχώρηση των βρετανικών, γαλλικών και ιταλικών στρατευμάτων από την Κρήτη επιδεινώνεται η διένεξη γύρω από το νησί, που διεκδικούν η Ελλάδα και η Τουρκία.

1912…. Οι ΗΠΑ αποβιβάζουν στη Νικαράγουα 100 πεζοναύτες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Αδόλφου Ντιάζ, που δηλώνει αδυναμία να προστατεύσει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρίας σιδηροδρόμων και ατμοπλοϊκών γραμμών έναντι των επιθέσεων των επαναστατικών δυνάμεων του στρατηγού Μένα.

1914…. Η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο. Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.

1919…. Ρουμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Βουδαπέστη συντρίβοντας τη μόλις 133 ημερών ουγγρική δημοκρατία του Κουν.

1920…. Πολιτευόμενοι, δημοσιογράφοι και απότακτοι συλλαμβάνονται μετά την απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι δύο επίδοξοι δολοφόνοι αρνούνται να ανακαλύψουν συνενόχους.

1921…. Ο Λένιν απευθύνει έκκληση για παγκόσμια βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστεί ο λιμός, που πλήττει τη Ρωσία.

1930…. Στην Οδησσό, σοβιετικά στρατεύματα σκοτώνουν 200 απεργούς διαδηλωτές.

1934…. Η ΕΣΣΔ συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία.

Ιωάννης Μεταξάς, 4 Αυγούστου
Ιωάννης Μεταξάς

1936…. Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, που θα μείνει στην ιστορία ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου».

…. Ο Τζέσε Όουενς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Βερολίνου, αφού σπάει 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ.

1939…. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν απειλεί με ναυτική δράση στην Άπω Ανατολή.

1941…. Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν επίσημα την υποχρέωση να προμηθεύσουν όπλα στους Σοβιετικούς.

1944…. Η Γκεστάπο εντοπίζει στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δυο χρόνια, την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους. Το ημερολόγιό της, που θα βρεθεί μετά τον πόλεμο, θα δημοσιευτεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ θα ακολουθήσουν θεατρικό έργο και κινηματογραφική ταινία.

1945…. Ο Αμερικανός γκόλφερ Byron Nelson σημειώνει την ενδέκατη συνεχόμενη νίκη του σε διοργάνωση γκολφ όταν κερδίζει το Canadian Open. Μέσα στην ίδια χρονιά θα κερδίσει ακόμα επτά διοργανώσεις και θα φτάσει σε ένα ρεκόρ 18 πρωτιών στο US Tour.

1949…. Συγχωνεύεται το ΒΑΑ (Basketball Association of America) και το NBL (National Basketball League) δημιουργώντας το σημερινό ΝΒΑ (National Basketball Association).

1950…. Η ΕΣΣΔ προτείνει στον ΟΗΕ να ζητήσει από την Κορέα την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

1952…. Αποφασίζεται ότι ο Ζαχαριάδης και άλλα 46 στελέχη του ΚΚΕ θα δικάζονταν ερήμην.

1956…. Ο Wilhelm Herz ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 200 μίλια την ώρα με μοτοσυκλέτα με 210 μίλια (338 χιλιόμετρα).

1958…. Το αμερικανικό περιοδικό Billboard εγκαινιάζει τη λίστα επιτυχιών “Hot 100”.

Γαλλικό λεξικό - grec, 4 Αυγούστου

1960…. Έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος grec (Έλληνας) ως απατεώνας, λωποδύτης, παλιάνθρωπος.

1961…. Το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει την αίτηση της κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΟΚ.

1964…. Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναφέρει ότι δέχθηκε επίθεση από Νοτιοβετναμέζους, ενόσω βρισκόταν στον κόλπο του Τονκίν. Η ανεπιβεβαίωτη αυτή πληροφορία σε συνδυασμό με προηγούμενη μάχη, οδηγεί το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

1969…. Στη Βόννη, ο Πρόεδρος Χάινεμαν παρέτεινε από 20 σε 30 χρόνια το νόμο παραγραφής των εγκλημάτων πολέμου.

1972…. Στην Κίνα, βρέθηκε τάφος της Δυναστείας των Χαν.

1983…. Ο Μπετίνο Κράξι ορκίζεται πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός στην Ιταλία.

Δημήτρης Θανόπουλος, 4 Αυγούστου
Δημήτρης Θανόπουλος

1984…. Ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία 82 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακών Αγώνες του Λος Άντζελες. Στην ίδια διοργάνωση, ο Μπάμπης Χολίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών.

1985…. Ο Βρετανός Steve Cram κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 2000 μέτρα, το τρίτο του σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε 20 μέρες συνεχίζοντας την παράδοση των Άγγλων που έχουν βγάλει μεγάλους πρωταθλητές στην ημιαντοχή, όπως ο Steve Ovett και ο Sebastian Coe.

1991…. Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “Ωκεανός” βυθίζεται ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

Μόρφω Δροσίδου, 4 Αυγούστου
Μόρφω Δροσίδου

1992…. Η Μόρφω Δροσίδου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τάε κβο ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

…. Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αριθμός των φορέων του AIDS θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς στη δεκαετία του 90 και αναμένεται να φθάσει τα 45 εκατομμύρια το 2000.

1993…. Στην Τουρκία, Κούρδοι αντάρτες πραγματοποιούν επίθεση κατά δύο λεωφορείων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 από τους επιβαίνοντες.

1994…. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον πληθυσμό, προβλέπει το διπλασιασμό των κατοίκων της Γης έως το 2020.

1995…. Διευρύνονται οι διεθνείς κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του μαύρου δημοσιογράφου Μουμία Αμπού Τζαμάλ, πρώην μέλος των “Μαύρων Πανθήρων” και δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1982 για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.

1996…. Στην Ιταλία, δικαστής ανακοινώνει ότι η Μαφία σχεδίαζε να ανατινάξει τον Πύργο της Πίζας το 1993.

1997…. Στη Γαλλία, πεθαίνει σε ηλικία 122 ετών η Ζαν Καλμάν, η γηραιότερη, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, γυναίκα στον κόσμο.

2002…. Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν την πρώτη θέση στα σκάφη 470 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας.

2002…. Ο επιστάτης ενός σχολείου στο χωριό Σόχαμ της Αγγλίας σκοτώνει δύο κορίτσια δέκα ετών.

2006…. Ο στρατός της Σρι Λάνκα σκοτώνει 17 άτομα της γαλλικής οργάνωσης κατά της πείνας, ACF.

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου 1821 γεννήθηκε ο Λουί Βιτόν, Γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton).

Μπαράκ Ομπάμα, 4 Αυγούστου
Μπαράκ Ομπάμα

Το 1961 γεννήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια μέρα το 1965 γεννήθηκε ο Μίκαελ Σκίμπε, Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου. Από τις 29 Οκτωβρίου 2015 είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας.

Σαν σήμερα το 1990 πέθανε ο Έτορε Μαζεράτι, Ιταλός επιχειρηματίας. Μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του ίδρυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το επώνυμό τους.

Το 1991 έφυγε από την ζωή ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ποιητής.

Την ίδια μέρα το 1991 πέθανε ο Γιώργος Μουφλουζέλης, ρεμπέτης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button