ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάτι: Έτσι εκκενώθηκε η κατασκήνωση και σώθηκαν 620 μικρά παιδιά – (video)

Το σχέδιο με το οποίο εκκενώθηκαν με απόλυτη επιτυχία- και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του χειρισμού 620 παιδιών- οι κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, έρχεται στη δημοσιότητα, την  ώρα που τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. 

Δίχως κανένα πρόβλημα, σώα και αβλαβή επέστρεψαν στα σπίτια τους μικρά παιδιά από 6 έως 12 ετών, που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, στο Κόκκινο Λιμανάκι, την εφιαλτική ημέρα της 23ης Ιουλίου.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εκκένωσης της συγκεκριμένης κατασκήνωσης, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

Ειδικότερα, στις 16:45 της Δευτέρας 23 Ιουλίου, η υπεύθυνη της κατασκήνωσης Χριστίνα Βασιλείου είδε στο βάθος πυκνούς καπνούς από την φωτιά. Αμέσως, έδωσε εντολή και συγκέντρωσε τα 620 παιδιά στο γήπεδο που υπάρχει μέσα στην κατασκήνωση.

Τα μέτρησε για να διαπιστώσει αν λείπει κάποιο και αμέσως επικοινώνησε με φίλο της πυροσβέστη για να πάρει την συμβουλή του. Εκείνος της απάντησε αμέσως: «Αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα τα παιδιά και θα έφευγα τρέχοντας».

Η Χριστίνα Βασιλείου ειδοποίησε αμέσως τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος της είπε να εκκενώσει την κατασκήνωση άμεσα. Και έτσι έγινε.

Αμέσως, οι υπεύθυνοι έβαλαν τα μικρά παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά ώστε να τα προσέχουν από κοντά. Πίσω τους ακολουθούσε ασθενοφόρο, αλλά και οι γιατροί της κατασκήνωσης. Έδωσαν στα παιδιά βρεγμένες πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης.

Παράλληλα τα απασχολούσαν, τους έκαναν αθλοπαιδείες και τους έλεγαν να πουν τραγουδάκια, ώστε να ηρεμήσουν από τις εικόνες της φωτιάς και του καπνού.

Την ίδια ώρα είπαν στα παιδιά πως έτσι και δουν να πλησιάζει η φωτιά θα πρέπει να πάνε προς τη θάλασσα, να βρέξουν πετσέτες και να τις έχουν κοντά στα πρόσωπά τους.

Μόλις έπεσε το σκοτάδι στην περιοχή και δεν υπήρχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία. Και κάπως έτσι σώθηκαν 620 παιδιά.

Και μάλιστα, την περασμένη Κυριακή πήγαν νέα παιδιά στην θέση των προηγούμενων στην κατασκήνωση. Και αμέσως έγινε η εκπαίδευση τους για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε αντίστοιχη περίπτωση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button