ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Οι ασύρματοι της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψαν το χάος την ώρα της φονικής πυρκαγιάς

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε σήμερα τις  ηχογραφημένες συνομιλίες

Φως σε όσα διαδραματίστηκαν το κρίσιμο διάστημα που οι φλόγες διέσχισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος με πορεία προς την ακτή, ρίχνουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών.

Οι διάλογοι των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν το απόλυτο χάος που επικράτησε στην κορύφωση της πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/07/2018, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής ήταν, ότι πρέπει να υπάρξει φραγμός στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία κινδύνευε και έπρεπε να κλείσει για να μην υπάρξουν θύματα.

Η Αστυνομία έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στη συνέχεια τα οδήγησε προς άλλη κατεύθυνση.

Οι εκτιμήσεις και οι κινήσεις Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, όμως,  δεν πρόλαβαν το κακό με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να κατευθυνθούν προς το μέτωπο και να εγκλωβιστούν.

Τα στελέχη της Τροχαίας καταγγέλλονται ότι αντί να απομακρύνουν με ασφάλεια τους οδηγούς από τη φωτιά τους έστειλαν –λόγω των εκτροπών κυκλοφορίας– στο «μάτι του κυκλώνα».

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε σήμερα τις  ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών:

18:13: “Θα χρειαστεί να έρθετε πιο χαμηλά, θα χρειαστεί εκτροπή. Να ξεκινήσετε τώρα για Νέα Μάκρη, Ελάτε στη Νέα Μάκρη”.
Η εντολή δίδεται σε ένα περιπολικό και μια μηχανή… Πέντε λεπτά πιο μετά υπάρχει μια δραματική διαπίστωση:

18:18: “Η φωτιά έφτασε στην Κυανή Ακτή υπάρχει σταθμός (περιπολικό) εκεί να κόψει”
Ήδη το μέτωπο φαίνεται καίει ως την παραλία, ενώ η πυροσβεστική προσπαθεί να την κόψει στη Μαραθώνος, η διαπίστωση αυτή φαίνεται ότι κάνει τους υπεύθυνους της Αστυνομίας να δώσουν την επόμενη εντολή:

18:29: “Ελάτε Κόκκινο Λιμανάκι να μην πάει τίποτα από παραλιακή για Νέα Μάκρη”…
Ήδη ωστόσο κάποια αυτοκίνητα λόγω διακοπής κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνα πολλά οχήματα πολιτών έχουν επιλέξει αυτή τη διαδρομή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή καθώς η φωτιά φαίνεται ότι έχει τυλίξει το σημείο.

Στον ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται:

18:29: “Κανένα όχημα να μην κινηθεί παραλιακά, να τα κόψουμε στο Κόκκινο Λιμανάκι, να τα στείλουμε όλα Ραφήνα”.
Η τραγική διαπίστωση δείχνει ότι η φωτιά έχει φτάσει ως τη θάλασσα, πέντε λεπτά αργότερα άλλωστε ακούγεται στον ασύρματο ότι έχει εγκλωβιστεί και ένα περιπολικό:

18:35: “Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα”.

Μετά τις 18.30 οι ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών αποτυπώνουν τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

«Όσοι σταθμοί κινούνται ή βρίσκονται εντός της φωτιάς προσοχή να μην εγκλωβιστούν. Ούτε ένα όχημα παραλιακά, αυστηρές εκτροπές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» ακούγεται να διατάσσει ο επικεφαλής αξιωματικός τους αστυνομικούς που βρίσκονται στα μπλόκα.

Είναι 18.35 όταν ο διοικητής της Τροχαίας ακούγεται να ρωτά στον ασύρματο: «Το 10 είναι καλά; Άκουσα ότι έχει εγκλωβιστεί;». Η απάντηση που ακολούθησε ήταν καθησυχαστική: «Ναι, όλα καλά έχει κατέβει στη διασταύρωση της Ραφήνας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button