ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί βλέπουμε σχεδόν πάντα έξω από αυθαίρετα αυτά τα μικρά εκκλησάκια;

Πολλοί θα έχετε αναρωτηθεί περνώντας έξω από κατασκευαστικές προκάτ κατοικιών τι στο καλό τα θέλουν όλα αυτά τα μίνι εκκλησάκια που εκθέτουν σε μεγάλη ποικιλία ;

Μερικοί ίσως έχετε παρατηρήσει πως σε αυλές τεράστιων υπερπολυτελών, χλιδάτων και ντιζαϊνάτων βιλλών και «εξοχικών κατοικιών», εξόφθαλμα αυθαίρετων, μέσα σε δασικές εκτάσεις ή πάνω στον αιγιαλό υπάρχει σχεδόν πάντα ένα τέτοιο αταίριαστο  κατασκεύασμα.

Το εκκλησάκι δε σχετίζεται με την πίστη του ιδιοκτήτη, πιθανού εμπρηστή του δάσους, καταπατητή του αιγιαλού και μεγαλοαυθερετούντα.
Δεύτε λάβετε φως είναι ! 
… κυριολεκτικά όμως !

Τα πράγματα έχουν λοιπόν ως εξής :

Αφού κάψεις και περιφράξεις το «οικόπεδό σου», πας στον τοπικό μητροπολίτη της περιοχής και ζητάς άδεια απ το τμήμα ναοδομίας για την ανέγερση «ναϊσκου», πχ εις μνήμην του τάδε αγίου (προτιμάς να εορτάζει εποχή που δεν χρησιμοποιείς τη βίλλα, το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω).

Μετά χτίζεις το αυθαίρετο για «φιλοξενία των πιστών», τα γνωστά ως «πανηγυρόσπιτα» (η βιλάρα) το οποίο, ναι καλά το καταλάβατε παίρνει ρεύμα και νερό απ το εκκλησάκι του «αγίου αυθερέσιου» – μεγάλη η χάρη του !

Η μόνη υποχρέωση είναι να λειτουργεί μια φορά το χρόνο κατά την εορτή του προστάτη του ο ναϊσκος, πράγμα που καλά το καταλάβατε, σχεδόν δεν συμβαίνει ποτέ, έναντι μια μικρής δωρεάς «πίστης» στον ντόπιο παπά που έχει χρεωμένο το «ξωκκλήσι» στην ενορία του.

Επίσης θεωρητικά πρέπει να είναι ελεύθερα επισκέψιμο και προσβάσιμο και για αυτό έχει συνήθως διπλό φράκτη, με ξεχωριστή εξώπορτα, για το τυπικό, όχι πως κάποιος θα ήθελε ποτέ να ανάψει ένα κεράκι στο ξωκκλήσι του τοπικού ”μεγαλογιατροδικηγοροπολιτικοαπατεωνοδιαπλεκόμενου”.

Χάρις λοιπόν σε αυτό το περιβόητο «παραθυράκι» της πολεοδομικής νομοθεσίας, με μια απλή άδεια ναοδομίας για την ανέγερση ναΐσκου κάποιος (μέχρι το 2001) μπορούσε να χτίσει ένα «πανηγυρόσπιτο» με τη μορφή μιας υπερπολυτελούς βίλας. (Γνωστή είναι η περίπτωση της τριώροφης κατασκευής στη Μύκονο, στην ταράτσα της οποίας ορθώνεται ένα εκκλησάκι.)

 

Αυστηρότερη νομοθεσία

Από το 2001, ωστόσο, η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και σε εκτός σχεδίου περιοχές το ναΐδριο δεν μπορεί να καταλαμβάνει επιφάνεια άνω των 50 τ. μ. συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων. Μάλιστα, για την ανέγερση κελιών ή πανηγυρόσπιτων απαιτείται άδεια από την πολεοδομία. «Αυτό έχει περιορίσει τις… ατασθαλίες», λέει ο αρχιτέκτων της Ναοδομίας κ. Κώστας Ποντικόπουλος. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εξακολουθούν να γίνονται τέτοιες προσπάθειες». Π.χ. το 2008, η ναοδομία αναγκάστηκε να απορρίψει την αίτηση για ανέγερση ναΐσκου στη Μύκονο την οποία είχε καταθέσει μεγαλόσχημο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Ο λόγος; «Ηταν σε περιοχή όπου απαγορευόταν η δόμηση», σύμφωνα με τον κ. Μαρκουίζο. Το βασικό πρόβλημα, πάντως, όπως λέει ο κ. Ποντικόπουλος, είναι ότι η ναοδομία δεν έχει τους μηχανισμούς να γκρεμίσει αυθαίρετα κτίσματα, «ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά στα νησιά ούτε οι νομαρχίες επεμβαίνουν»…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button