ΙΣΤΟΡΙΑ

30 Ιουλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η απόπειρα κατά του Βενιζέλου στο Παρίσι ..

1920…. Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)

Διήμερο δραματικών συμβάντων με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι (30 Ιουλίου 1920) από βασιλόφρονες αξιωματικούς και τα αντίποινα των βενιζελικών με τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη στην Αθήνα (31 Ιουλίου 1920). Ήταν ένα ακόμη θλιβερό επακόλουθο του Εθνικού Διχασμού.

Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος πήρε το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Κι ενώ βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς.

Ο υποπλοίαρχος Απόστολος Τσερέπης εξ Αιτωλικού και ο υπολοχαγός Γεώργιος Κυριάκης εκ Κορίνθου, τον πυροβόλησαν με τα περίστροφά τους δέκα φορές. Τον τραυμάτισαν, ευτυχώς, επιπόλαια στο δεξί χέρι, παρότι ήταν δεινοί σκοπευτές. Η ανάγκη νοσηλείας επέβαλε στον Βενιζέλο να αναβάλει την επιστροφή του για λίγες μέρες στην Αθήνα.

Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου έφθασε αρχικά παραποιημένη ως δολοφονία στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μαζική βία εκ μέρους των βενιζελικών (31 Ιουλίου). Παρακρατικές ομάδες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν γραφεία αντιπολιτευόμενων εφημερίδων («Καθημερινή», «Ριζοσπάστης»), τυπογραφεία, καταστήματα και θέατρα («Κοτοπούλη»), ενώ επιτέθηκαν και λεηλάτησαν σπίτια πολιτικών της αντιπολίτευσης, όπως του πρώην πρωθυπουργού Στέφανου Σκουλούδη.

Το γεγονός που σημάδεψε την ημέρα ήταν αναμφισβήτητα η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη, επιφανή εκπροσώπου της αντιβενιζελικής παράταξης και μελλοντικού πρωθυπουργού, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς. Ο Δραγούμης, παρά την προτροπή της ερωμένης του Μαρίκας Κοτοπούλη, έφυγε από το σπίτι του στην Κηφισιά με το μικρό του «Φορντ», έχοντας κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Βιαζόταν να κλείσει την ύλη του περιοδικού του «Πολιτική Επιθεώρησις», το οποίο θα κυκλοφορούσε την επομένη.

Μόλις το αυτοκίνητό του έφθασε στο ύψος της βίλας «Θων» (Κόμβος Αμπελοκήπων), στρατιωτικές δυνάμεις της προσωπικής φρουράς του Βενιζέλου («Τάγμα Ασφαλείας») το σταμάτησαν και κατέβασαν τον οδηγό του. Ήταν 3 το μεσημέρι. Ύστερα από διαβουλεύσεις με το στενό συνεργάτη του Βενιζέλου, Εμμανουήλ Μπενάκη και τον επικεφαλής του Τάγματος Ασφαλείας Παύλο Γύπαρη, ο Δραγούμης οδηγήθηκε πεζή σε άγνωστο μέρος, συνοδεία στρατιωτικού αποσπάσματος. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Σοφίας (τότε Κηφισίας) και Παπαδιαμαντοπούλου, ο Δραγούμης έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς των στρατιωτών περί την 4η απογευματινή.

Η κηδεία του Δραγούμη έγινε την επομένη και οι φιλοβενιζελικές εφημερίδες («Ελεύθερος Τύπος» του Καβαφάκη, «Καιροί», «Πατρίς» του Δημητρίου Λαμπράκη), είχαν ακόμη ως κύριο θέμα την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου και στα ψιλά την είδηση της δολοφονίας του Δραγούμη, εντελώς διαστρεβλωμένη.

Τα πνεύματα ηρέμησαν τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 17 Αυγούστου με το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον Πειραιά, όπου του επιφυλάχθηκε αποθεωτική υποδοχή. Στις 25 Αυγούστου η Βουλή («Βουλή των Λαζάρων») τον ανακήρυξε με ψήφισμά της σε «Ευεργέτη και Σωτήρα της Πατρίδος», ενώ την επομένη συζητήθηκε η δολοφονία Δραγούμη, με «συγγνώμες» και «ψελλίσματα» από πλευράς της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτάσθηκε με μεγάλη λαμπρότητα στο Παναθηναϊκό Στάδιο η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Ο Βενιζέλος επωφελούμενος της μεγάλης του δημοτικότητας προκήρυξε εκλογές για την 1η Νοεμβρίου 1920, τις οποίες, προς γενική κατάπληξη, έχασε πανηγυρικά.

Κάποιοι από τους δράστες και των δύο θλιβερών συμβάντων δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν αργότερα.

 

Άλλα γεγονότα:

 

762…. Ο χαλίφης Αλ Μανσούρ ιδρύει τη Βαγδάτη.

1619…. Συγκαλείται η πρώτη νομοθετική συνέλευση στο Νέο Κόσμο, στη Τζέιμσταουν στη Βιρτζίνια, από τον Οίκο των Μπουργκές.

1629…. Φονικός σεισμός στη Νάπολη σκοτώνει περίπου 10.000 άτομα.

1733…. Ανοίγει η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στις βρετανικές αποικίες, όπου αργότερα θα ιδρυθεί το κράτος των ΗΠΑ.

1797…. Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

1824…. Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευτούν τρία τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευτούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

1825…. Ανακαλύπτεται το νησί Μάλντεν, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου το 1957, οι Βρετανοί έκαναν τα θερμοπυρηνικά τους πειράματα το 1957.

1839…. Οι σκλάβοι από την Αφρική καταλαμβάνουν το πλοίο “Άμισταντ” που τους μετέφερε στην Αμερική από την Κούβα.

1863…. Ο αρχηγός Ποκατέλλο, της ινδιάνικης φυλής Σοσόν, υπογράφει τη Συνθήκη του Μποξ Έλντερ, με την οποία υπόσχεται να σταματήσει να ενοχλεί τους μετανάστες στο νότιο Αϊντάχο και τη βόρεια Γιούτα.

1864…. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, στη μάχη του Κρέιτερ, οι δυνάμεις της Ένωσης προσπαθούν να “σπάσουν” τη στρατιά του Συνασπισμού και εκτοξεύουν μία βόμβα μεγάλης ισχύος στα χαρακώματα των δεύτερων.

1866…. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ανοικοδόμησης, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, τουλάχιστον 30 Αφροαμερικανοί σκοτώνονται στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια εξέγερσης των Λευκών, εναντίων στην παραχώρηση δικαιωμάτων ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

1871…. Στο νησί Στέιτεν των ΗΠΑ ένα ατμόπλοιο εκρήγνυται και σκοτώνονται 55 άτομα.

1901…. Στη Βενεζουέλα, 5.000 άτομα εξεγείρονται κατά του Προέδρου Κάστρο.

1905…. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1919…. Στο Σικάγο, ο στρατός αναλαμβάνει να επιβάλει την τάξη στις φυλετικές ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώνονται περισσότερα από 31 άτομα και τραυματίζονται 500.

1920…. Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.

1928…. Ο Τζορτζ Ίστμαν παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία.

1929…. Ιδρύεται η Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

 

1930…. Η Ουρουγουάη κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1(video).

Παγκόσμιο Κύπελλο 1930, 30 Ιουλίου

 

Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών τουρνουά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε την ιδέα στον Ζιλ Ριμέ πρόεδρο της FIFA για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου. Στο συνέδριο του Άμστερνταμ το 1928 αποφασίσθηκε μετά από δύο χρόνια να πραγματοποιηθεί στην Ουρουγουάη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο τιμής ένεκεν των εορτασμών για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της. Λόγω των μεγάλων εξόδων πήραν τελικά μέρος μόνο τέσσερις από την Ευρώπη ( Γαλλία , Βέλγιο , Γιουγκοσλαυία , Ρουμανία ) , ενώ επί συνόλου 13 χωρών οι υπόλοιπες ήταν επτά από την Ν. Αμερική και δύο από την Β. Αμερική.

Οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε τρεις ομίλους των τριών και ενός των τεσσάρων , παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά μόνο η πρώτη κάθε ομίλου και με όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται σε τρία γήπεδα της πρωτεύουσας της χώρας Μοντοβιδέο το χρονικό διάστημα 13 έως 30 Ιουλίου. Στο Στάδιο Σεντενάριο και μπροστά σε 70000 περίπου θεατές η διοργανώτρια Ουρουγουάη αντιμετώπισε στον τελικό την μεγάλη αντίπαλο της Αργεντινή σε μια επανάληψη του μεγάλου τελικού πριν από δύο χρόνια της Ολυμπιάδας στο Άμστερνταμ.

Οι διοργανωτές μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που χρειάστηκε να κάνουν την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο , μπροστά σε ένα κοινό που παραληρούσε , πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου της νεοσύστατης διοργάνωσης αποδεικνύοντας ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο εκείνη την εποχή αφού είχαν αναδειχθεί και χρυσοί Ολυμπιονίκες στις δύο τελευταίες Ολυμπιάδες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΚΥΠΕΛΛΟ   1930  

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΧΩΡΑ:  ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ  6-1

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΗΠΑ  6-1

ΤΕΛΙΚΟΣ  ( ΣΤΑΔΙΟ  ΣΕΝΤΕΝΑΡΙΟ   68346 θεατές )

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  4-2 ( 12΄Ντοράδο , 57΄Κέα , 68΄Ιριάρτε , 89΄Κάστρο – 20΄Ποκέλε , 37΄Στάμπιλε ).

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Στάμπιλε  ( ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ )  8 γκολ

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΚΟΛ:  70  ( 3.89 ανά παιχνίδι )

ΘΕΑΤΕΣ:  590549  ( 32808 ανά παιχνίδι )

1931…. Πολλές οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Παλαιστίνη έπειτα από επεισόδια.

1932…. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ προβάλλει το πρώτο έγχρωμο καρτούν, τα “Λουλούδια και δέντρα”.

1935…. Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του το βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο του οίκου Penguin. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο θα κατακλύσουν την αγορά.

1936…. Η Αμερικανίδα συγγραφέας, Μάργκαρετ Μίτσελ, πουλάει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του μυθιστορήματος “Όσα παίρνει ο άνεμος”

1941…. Οι Σοβιετικοί επανασυνδέουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Πολωνίας, που βρίσκεται εξόριστη στο Λονδίνο.

1942…. Ο Ναπολέων Ζέρβας συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο.

1950…. Οι Κομμουνιστές της Βόρειας Κορέας καταλαμβάνουν την Πουσάν, πριν προλάβουν να φτάσουν στη Νότια Κορέα οι ξένες ενισχύσεις.

1951…. Δημοσιεύεται το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 9 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα δίνεται προφορική διαβεβαίωση του Παπάγου ότι, δε θα πολιτευθεί.

1956…. Το Κογκρέσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Άιζενχαουερ συνυπογράφουν την απόφαση, που θέτει το εθνικό δόγμα των ΗΠΑ “In God We Trust” (Στον Θεό που εμπιστευόμαστε).

1962…. Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1965…. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει την Πράξη της Κοινωνικής Ασφάλισης του 1965, με την οποία θεσμοθετεί την ιατρική περίθαλψη για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

1969…. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στο Νότιο Βιετνάμ, όπου συναντάται με τον Πρόεδρο Νγκουγιέν Βαν Θιού και με Αμερικανούς αξιωματικούς.

1971…. Συγκρούονται πάνω από την Μοριόκα στην Ιαπωνία, ένα Μπόινγκ της All Nippon Airways με ένα ιαπωνικό Air Force F-86. Από τη σύγκρουση 162 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1972…. Ναός του 6ου π.Χ. αιώνα ανακαλύπτεται στο Καλέτζι Πατρών.

1973…. Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.

1975…. Σύσκεψη κορυφής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, με τη συμμετοχή ηγετών από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ και του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1975…. Ο Τζίμι Χόφα εξαφανίζεται από το πάρκινγκ ενός εστιατορίου στο Μίσιγκαν. Δεν θα τον δει ποτέ κανείς ξανά και θα κηρυχθεί νεκρός την ίδια ημερομηνία το 1982.

1980…. Το Βανουάτου κερδίζει την ανεξαρτησία του.

Μελίνα Μερκούρη, 30 Ιουλίου
Μελίνα Μερκούρη

1982…. Η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής στη χώρα μας των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1984…. Ο Δυτικογερμανός κολυμβητής Μάικλ Γκρος γίνεται ο πρώτος κάτοχος δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων (200μ ελεύθερο και 100μ πεταλούδα) αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1989…. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Λετονίας κηρύσσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας.

1991…. Στη Ρουμανία, 66 είναι οι νεκροί και 13.000 οι άστεγοι, από τις πλημμύρες που προκαλούν οι καταρρακτώδεις βροχές.

1993…. Στην Αλβανία, συλλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Φάτος Νάνο, κατηγορούμενος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Ελληνική ΑΟΖ, 30 Ιουλίου

1994…. Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

…. Στη Γαλλία, το Συνταγματικό Συμβούλιο ακυρώνει διατάξεις νόμου, που απαγορεύουν τη χρήση ξένων λέξεων στη γαλλική γλώσσα.

1995…. Στο Πακιστάν, 13 άνθρωποι σκοτώνονται στο Καράτσι, σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών του κινήματος των Μοζαχίρ, το οποίο εκπροσωπεί Ινδούς μετανάστες.

1996…. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει την επομένη στο Ηράκλειο της Κρήτης καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.

1997…. Τορπιλίζεται εκ νέου η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς 14 είναι οι νεκροί από την έκρηξη δύο “ανθρώπινων βομβών” στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

1998…. Ο Φάνης Χριστοδούλου, ο “μπέμπης” του ελληνικού μπάσκετ, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα λόγω τραυματισμού.

2002…. Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

2003…. Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο “Σκαθάρι” της Volkswagen.

2005…. Σοκ προκαλεί η άγρια δολοφονία του 18χρονου έγχρωμου Βρετανού Άντονι Γουόλκερ από τους Μάικλ Μπάρτον και Πολ Τέιλορ. Οι δολοφόνοι σκότωσαν με τσεκούρι τον Γουόλκερ σε μια αναίτια ρατσιστική επίθεση.

2006…. Μετά από 42 χρόνια συνεχούς τηλεοπτικής παρουσίας το μουσικό σόου «Top of the Pops» του BBC μεταδίδεται για τελευταία φορά.

…. Επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στο Λίβανο σκοτώνει 28 πολίτες μεταξύ των οποίων 16 παιδιά.

Δημόσιοι Υπάλληλοι, 30 Ιουλίου

2010…. Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.

Γεννήσεις – Θάνατοι

Βλαντιμίρ Σβορίκιν, 30 Ιουλίου
Βλαντιμίρ Σβορίκιν

Σαν σήμερα 30 Ιουλίου 1889 γεννήθηκε ο Βλαντιμίρ Σβορίκιν, Ρωσοαμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του εικονοσκόπιου, στο οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη του τηλεοπτικού δέκτη.

Το 1926 γεννήθηκε ο Παντελής Μηχανικός, διακεκριμένος Κύπριος ποιητής.

Την ίδια μέρα το 1947 γεννήθηκε ο Κώστας Γαβρόγλου, πανεπιστημιακός καθηγητής Φυσικής και πολιτικός.

Σαν σήμερα το 1898 πέθανε ο Ότο Φον Μπίσμαρκ, Γερμανός πολιτικός, που ένωσε τη Γερμανία και διετέλεσε καγκελάριός της επί 24 χρόνια.

Το 2007 έφυγε από την ζωή ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης. («Φάνυ και Αλέξανδρος», «Κραυγές και Ψίθυροι», «Σκηνές από ένα γάμο»)

Την ίδια μέρα το 2007 πέθανε ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Blow-up»)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button