ΙΣΤΟΡΙΑ

21 Ιουλίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – Η “Ματωμένη Παρασκευή” του Μπέλφαστ (VIDEO)

21 Ιουλίου 1972…. 9 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στην “Ματωμένη Παρασκευή” του Μπέλφαστ ύστερα από βομβιστική επίθεση του προσωρινού IRA 

(Στο τέλος του άρθρου & τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο)


 

Ματωμένη Παρασκευή (Bloody Friday) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στις 21 Ιουλίου του 1972 από τον Προσωρινό IRA και συγκεκριμένα από την επονομαζόμενη «Ταξιαρχία του Μπέλφαστ», στην περιοχή της ομώνυμης πόλης της Βόρειας Ιρλανδίας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων (7 πολιτών και 2 στρατιωτών) και τον τραυματισμό άλλων 130.

Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παρόμοιων επιθέσεων του IRA εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτειακών στόχων σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1972 σημειώθηκαν στη χώρα εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις.

Μέλη του ΙRA τοποθέτησαν συνολικά 22 βόμβες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία του Μπέλφαστ. Οι βόμβες ανατινάσσονταν η μια μετά την άλλη από τις 14:10 μέχρι τις 15:15 με απολογισμό 9 νεκρούς (αναμεσά τους και 2 γυναίκες καθολικού δόγματος, του δόγματος που κυριαρχεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας καθώς και ανάμεσα στους υποστηρικτές του IRA) και 130 τραυματίες.
Υπήρξαν προειδοποιήσεις από την οργάνωση μέσω των τοπικών ΜΜΕ για τις επιθέσεις μισή ώρα πριν την πρώτη έκρηξη και περίπου 70 λεπτά πριν την τελευταία. Ο αρχηγός του IRA, Σον Μακ Στιοφάιν, υποστήριξε πως αυτές οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν σκόπιμα από τους Βρετανούς για πολιτικούς και τακτικούς λόγους.
Εκτός από τις προειδοποιήσεις του IRA, έλαβαν χώρα άλλες δυο προειδοποιήσεις που αποδείχτηκε ότι ήταν φάρσες, με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η εκκένωση αρκετών περιοχών. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων η Αστυνομική Διεύθυνση του Όλστερ και ο Βρετανικός Στρατός δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν αρκετές περιοχές πριν την έκρηξη των παγιδευμένων αυτοκινήτων. Μάλιστα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού βομβών στην περιοχή του κέντρου του Μπέλφαστ, τη στιγμή που οι πολίτες διέφευγαν από την ακτίνα μιας βόμβας μετέβαιναν χωρίς να το γνωρίζουν στην ακτίνα άλλης.
Τριάντα χρόνια μετά την Ματωμένη Παρασκευή, ο IRA ζήτησε συγγνώμη για τις συγκεκριμένες επιθέσεις.
 
Τρεις μέρες μετά τα συμβάντα, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της Β.Ιρλανδίας, Γουίλιαμ Γουάιτλο, χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «αποκρουστικότατα αιμοδιψείς», έκανε ιδιαίτερη μνεία στα καθολικού δόγματος θύματα ενώ σημείωσε και την απέχθεια της Ιρλανδίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου για τα γεγονότα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χάρολντ Γουίλσον έκανε λόγο για «ένα σοκαριστικό έγκλημα εναντίον αθώου πληθυσμού».
 
Το 1972 σκοτώθηκαν συνολικά 479 άτομα σε συγκρούσεις στην Βόρεια Ιρλανδία. Δέκα μέρες μετά την Ματωμένη Παρασκευή ο Βρετανικός Στρατός προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές του Μπέλφαστ και του Ντέρι που ελέγχονταν από τον IRA, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις Ενωτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων για εκδίκηση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως και η ίδια η Ματωμένη Παρασκευή θεωρείται από πολλούς ως απάντηση στην «Ματωμένη Κυριακή«.

 

ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

Αλμανάκ

356 π.Χ…. Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ο οποίος ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

365…. Τσουνάμι πλήττει την Αλεξάνδρια της Αιγύπτου που προκλήθηκε από σεισμό στην Κρήτη, ο οποίος υπολογίζεται έντασης 8 βαθμών ρίχτερ. Στην Αλεξάνδρεια 5.000 άτομα χάθηκαν και ακόμα 45.000 άτομα πέθαναν έξω απ’ την πόλη

1711…. Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου όπου και τερματίζεται ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1718…. Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, την Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα Βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει της κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

1831…. Ο Λεοπόλδος ο Α’ γίνεται ο πρώτος Βασιλιάς του Βελγίου.

1873…. Ο θρυλικός ληστής Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του ληστεία τρένου στην Αΐόβα

1904…. Ολοκληρώνεται ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος ο οποίος ξεκινάει από την Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

…. Ο Γάλλος Λουί Ριγκολί σπάει για πρώτη φορά το όριο των 161 χιλιομέτρων στο έδαφος οδηγώντας ένα Gobron-Brille

1924…. Παραχωρείται στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Περιβόλας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τζον Σκόουπς, 21 Ιουλίου
Τζον Σκόουπς

1925…. Ο καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουπς καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή διδάσκει στους μαθητές του σε Λύκειο της πόλης Ντέιτον του Τενεσί τη Θεωρία της Εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου.

1930…. Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

Σκάνδαλο Χατζηπάνου, 21 Ιουλίου

1950…. Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) τον τέως υπουργό Μεταφορών Πάνο Χατζηπάνο με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου σχετικά με σκάνδαλο μεταφοράς των καυσίμων. Στις 15 Φεβρουαρίου 1951 θα καταδικασθεί σε δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

1957…. Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

Διαδήλωση-Σωτήρης Πέτρουλας, 21 Ιουλίου

1965…. Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της κυβέρνησης των «Αποστατών» αντιμετωπίζεται από την αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπς. Νεκρός πέφτει ο 22χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λο.

1972…. 9 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στην “Ματωμένη Παρασκευή” του Μπέλφαστ ύστερα από βομβιστική επίθεση του προσωρινού IRA.

21 Ιουλίου 1974…. Πραγματοποιείται η αποστολή “ΝΙΚΗ” μεταφοράς της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από την Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15 το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται κυβερνήτης και καταδρομείς εκτός από έναν καταδρομέα. Άλλα 3 παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από την Χούντα στον δοκιμασμένο Κυπριακό Λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν δεν έχουν τιμηθεί από το ελληνικό κράτος.

1975…. Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”.

1987…. Οι Guns n’ Roses κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ «Appetite fro destruction», που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

1990…. Οι Pink Floyd παίζουν το έργο τους «The Wall» στο Βερολίνο, εκεί που άλλοτε υπήρχε το Τείχος.

Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, 21 Ιουλίου
Αντώνης Ανδρουτσόπουλος

1998…. Ένταλμα σύλληψης του μέλους της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Περίανδρος», εκδίδει η ανακρίτρια για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση εναντίον αριστερών φοιτητών, αλλά και τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας.

2003: Δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του «Εξπρές Σάμινα» έρχεται ν’ απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α’ μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον.

2007…. Η αγγλική έκδοση του Χάρι Πότερ “Harry Potter and the Deathly Hallows” κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.

2010…. Ο σερ Έλτον Τζον προκαλεί έντονες αντιδράσεις, δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Parade» ότι «ο Ιησούς ήταν ένας πανέξυπνος, συμπονετικός ομοφυλόφιλος».

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου 1816 γεννήθηκε ο Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ, (Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), γερμανός δημοισογράφος και επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς» (Reuters).

Το 1911 γεννήθηκε ο Μάρσαλ ΜακΛιούαν, καναδός παι­δαγωγός και κοινωνιολόγος, ένας από τους πρώτους που αντελήφθη τις καθορι­στικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στη δια­μόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα. Στα έργα του επεσήμανε την επίδρα­ση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου («Το μέσο είναι το μήνυμα»).

Την ίδια μέρα το 1948 γεννήθηκε ο Στέφανος Γεωργίου, μουσικός. Έκανε σπουδαία καριέρα ως τραγουδοποιός στην Αγγλία με το όνομα Κατ Στίβενς και τώρα, έχοντας ασπαστεί τον ισλαμισμό, ονομάζεται Γιουσέφ Ισλάμ.

Σαν σήμερα το 1425 πέθανε ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Κώστας Καρυωτάκης, 21 Ιουλίου
Κώστας Καρυωτάκης

Την ίδια μέρα το 1928 αυτοκτόνησε ο Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής.

Το 1974 έφυγε από την ζωή Γεώργιος Κατσάνης, αθλητής στίβου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, Σκοτώθηκε στη Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κύπρο. Προς τιμήν του σπρίντερ του, ο Ηρακλής έδωσε το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του βόλεϊ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button